Над 200 млн. лв за земеделски производители

Над 200 млн. лв за земеделски производители

“Земеделските производители ще получат над 200 млн. лева до края на годината”, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков след съвместното заседание на ръководството на МЗХ, Комисията по земеделието и храните и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Той поясни, че средствата са предвидени в актуализацията на Бюджет 2013. По думите на Греков тези средства ще бъдат върната от Европейската комисия на 2 януари 2014 г.

В отговор въпрос за мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци, министър Греков е категоричен, че иска срокът да бъде удължен с още 7 години, но поясни, че решението трябва да се вземе от Народното събрание и от ЕК. Министър Греков изтъкна, че не може да се каже колко чужди граждани имат земеделски земи в България, защото много фирми са със смесено участие. Той допълни, че има много желаещи да купят българска земеделска земя, включително от чуждестранни фирми от Катар и Бахрейн.

През последните години има тенденция да се върви към окрупняване на земята по естествен път. „Собствениците, които купуват и обработват земя, по един или друг начин и без намесата на държавата, я окрупняват.”

Мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" предстои да стартира през следващата година като част от новата Програма за развитие на селските райони 2014- 2020 г. с много по-голям капацитет. В момента по нея има около 3,5 млн.лв., а желаещите да кандидатстват са над 2500, в резултат на което повече от 2000 проекта ще трябва да бъдат отхвърлени.

Facebook коментари