Селското стопанство може да издърпа напред икономиката

Селското стопанство може да се окаже моторът, който ще издърпа напред и други сектори на икономиката, заяви министърът на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков на пресконференция преди откриването на Международната селскостопанска изложба „Агра 2014“. Тя се провежда под негова егида от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив.

Изложението потвърждава подема в отрасъла не само с това, че е по-голямо, а и с качеството на експозициите, добави министър Греков. Участват 479 директни и представени изложители – със 7% повече спрямо миналата година, от 22 държави. Ангажираните площи са увеличени с 26 %. Най-голям е скокът при българските фирми. 96 компаниите се представят за първи път, а други 32 се завръщат на изложението. На него може да се видят 69 новости, половината от които са световни.

Селското стопанство вече се откроява като лидер на българската икономика, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, в приветствието си при откриването на изложбата. Във фокуса й е подкрепата за малките и средните производители, за да могат да се възползват от възможностите през новия програмен период 2014-2020 година, добави той.

„Агра“ стана средище на аграрния бизнес с мащабно инвестиционно мислене, подчерта министър Греков при откриването на деловия форум, който е водещ в Югоизточна Европа. След като преряза лентата, той разгледа експозициите заедно с бизнесмена Георги Гергов, областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов и представители на държавни институции.

Сред акцентите на тазгодишната изложба е широкото приложение на високите технологии в агросектора, изтъкна министърът на земеделието. Това се потвърждава от експозициите, представящи многофункционални машини, оборудване и инвентар, методи за намаляване на разходите и повишаване на добивите, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, софтуерни решения за оптимизиране на дейността на производителите.

С възстановка на древен тракийски обичай, екомед, ековино и хляб от лимец посрещнаха министър Греков на Специализираната изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“. Тя веднага грабва вниманието с щандовете, на които се предлагат „живи храни“, билки, биопродукти, информация и консултации. Здравословни продукти изпълват и експозициите на участниците в първото издание на специализираното изложение за пчеларство „Апи България“, което показва още съоръжения, облекло, консумативи, препарати.

Над 30 събития – семинари, конференции, кръгли маси и презентации, са включени в съпътстващата програма на изложението, за да ориентират специалистите за актуалните тенденции в бранша.

 

 

Моля коментирайте