fbpx Весела Апостолова: Жената придава живот на материята около себе си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

На края на работния ден се срещаме с Весела, когато дузина задачи и много разговори вече са преминали през нея. Може би има доза умора, но като истински професионалист не го показва явно. В сферата на комуникациите винаги трябва да си готов за сцената. Като главен изпълнителен директор на една от най-големите комуникационни групи Publicis Groupe България най-често е зад кадър и затова в началото на фотосесията е леко обрана. Обаче в първия момент имаме топ кадър. И всичко тръгва супер леко, а въпросите ни я провокират.
Споделя, че е балансирана, интуитивна, нетърпелива, лоялна, позитивна, което личи и от отговорите в следващите редове.

Весела Апостолова е част от луксозното списание "Истинската скорост на жените" 2024

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Весела, на каква скорост пътуваш в живота? 

Обичам да определям скоростта, контролът трудно се пуска, въпреки че да мислиш, че си в контрол на всичко, е илюзия и обикновено завършва с житейски урок. Напоследък се улавям, че най-добре се чувствам и живея в ускорение от 1 до 10 и обратно. Това е моята рецепта за самосъхранение. Обичам интензивните периоди на високи обороти, но знам, че след такъв режим е нужно да поспреш и да се погрижиш за себе си, да заредиш.

Кои са качествата, които най-много цениш в жените? 

Нежността, емоционалната интелигентност, интуицията, емпатията, способността да се грижат за всичко около себе си. Съвременните жени съчетават най-доброто от двата свята – женското начало с алфа сила, може би е естествен еволюционен процес. Харесвам упоритостта и решителността на еманципираните жени, може би съм такава донякъде, но това, което ценя и се опитвам да съхраня в себе си, е чувствителността и ранимостта. Човешко е да се чувстваш понякога слаб и раним, това е като преклонение пред по-висша сила, признание, че грешим, коректив дали сме се самозабравили или не.

В какво, според теб, се крие истинската красота на една жена?

В одухотворяването на всичко, до което се докосва. Независимо дали е майка или не, жената придава живот на материята около себе си. Тя проявява творческа и интелектуална сила, която задвижва, променя, изгражда или открива изцяло нови области и територии. 
В периодите на презареждане се обръщам към по-нежната страна на женската ни същност и меся хляб, почиствам вкъщи, връщам се към корените си, когато предишните поколения баби са замесвали баници, изпечени над нощвите, за да има какво да ядат мъжете на нивата през деня. Майка ми е от Добруджа и тази невидима връзка, която свързва жените в поколенията, ме тегли често в мислите ми натам. Когато обаче се обади съвременната ми градивна същност, умът ми е в бъдещето, чертае планове за нови начинания, търси пресечната точка между технологии, опитност и таланти, за да решава предизвикателства бързо и да върви напред.

Ти си изпълнителен директор на една от най-големите и успешни комуникационни компании у нас. Управлявате големи рекламни бюджети на други компании и съответно имате голяма отговорност. Има ли моменти, в които се притесняваш, че може да не сте взели точно решение и кои са твоите основни стълбове, на които се опираш?

Имам такива моменти, но те са просто вътрешна проверка. Когато си воден от принципи и си последователен в действията си, дори и да правиш грешки, признаваш, коригираш в движение, даваш алтернативни решения. Важно е с кой си подаваш отсреща и когато клиентите са ни партньори и заедно се борим за обща кауза и цел, пътят е напасване и дори, когато има несъвършенства по него, смисълът е в крайната дестинация и екипажа, за да е приятно пътуването и да мислите за следващото, още преди да сте стигнали.

Основният ми стълб е интегритетът – каквото мисля, това казвам, това върша. Агентът, с който взаимодейства интегритетът, е промяната и желанието ми за промяна. Основателят на Публисис – Марсел Бланшет е казал, че ако чакаш нещата да се променят, те ще се променят без теб. Затова скачаш, обмислено, но скачаш в неизвестното. Той е имал късмет, засега и аз имам.

Борбата за клиентско внимание става все по-ожесточена. Поколението Z променя начина на реклама. Как днес може да бъде успешна една рекламна кампания? И променя ли се възприятието на клиентите?

Поколението Z е известно с краткотрайното си внимание и склонността към бързо потребление на информация. Рекламните кампании трябва да бъдат креативни, ясни и бързи, за да привлекат вниманието им. Z са активни в социалните мрежи като Instagram, TikTok, Snapchat. Рекламодателите трябва да използват визуални и динамични формати, които се вписват в естетиката на тези платформи. За Z е важно да виждат автентичност в рекламните съобщения. Кампаниите, които адресират лични истории, различия, неравенства и обществена отговорност, са по-успешни. Същевременно това е поколение, изтъкано от противоречия. Те са готови да застанат зад кауза, която се бори с прекаленото консуматорство и апелира за носене на second hand, но в момента, в който любимият им бранд анонсира дългоочакван модел маратонки, се записват в списъка за чакащи. Казвам го с любов и мисъл за 14-годишния ми син.

Как AI променя рекламния пазар и работата на твоите колеги? Експертите алармират, че дори ще измести копирайтърите и създателите на реклама. Не е ли притеснително това? Рекламата е изключително творчески проект, къде отива тогава тя?

Гледам на AI с благодарност и надежда. В екипа ни има творчески специалисти, които са като племе на старейшините в света на AI. Различните платформи, които се появиха и се увеличават ежедневно, както за генериране на текстово, така и за визуално съдържание, са по-скоро асистент, творчески сътрудник, но може би и чирак, който се учи от творческите ни екипи и в бъдещ план ще застане редом до тях. Не мисля, че ще ги измести, по-скоро ще промени функциите им. Аз вярвам, че всеки от нас ще се адаптира и ще се превърне в по-добра версия на себе си. Достатъчно е да използваме сетивата си и да се развиваме самите ние с по-високи темпове от досега. Дадено ни е, трябва да го използваме. Живеем в интересни времена, герои сме във фантастичен филм, надявам се да има с щастлив край.

Кои са факторите за успешност на един бранд днес? И какви са основните проблеми, с които компаниите се борят?

В съвременния свят компаниите се състезават за вниманието на потребителите. В наши дни те не са „пленена аудитория" пред телевизионния или компютърния екран. Живеят в няколко платформи едновременно и вниманието им не се задържа за повече от 10 секунди. Предизвикателство е да ги привлечеш в общност, която да се заинтригува от маркетинговите ти послания и да остане лоялна на бранда. Успешни са тези брандове, които правят живота на потребителите им по-интересен, взаимодействат с тях, ги слушат и се адаптират според това, което са научили. Особено съм щастлива, че в нашата компания в България има експертен център за "Разузнаване на социалните мрежи" - сериозен екип от специалисти, които се занимават с това в глобален план и залагат новите тенденции в стратегиите на топ международни брандове.

Имаш ли "твое" време и къде и как зареждаш личните си батерии?

Моето време е в йога студиото Santosha, по време на практиките на Майтрей/ Нели Леви. Тогава препускащите мисли спират, умът се пречиства, тялото се преражда и оставам само с дъха си. Когато това е комбинирано с природата - слънцето, въздухът, водата, се връщам към смисъла и най-важните неща, за които понякога забравяме. Често пътят към себе си изминавам и докато шофирам. Мисли, музика и бързата лента пред мен винаги отварят безброй възможности и посоки.

Publicis Groupe е глобален лидер в комуникациите, който партнира на клиентите в тяхното бизнес развитие, като акцентира върху персонализи- раните и индивидуални маркетингови решения и допринася за тяхната
дигиталната бизнес трансформация. През 2023 г. излиза на челни позиции по оборот. В България, Publicis Groupe също е една от водещите комуникационни групи, която обединява девет комуникационни, творчески и
медийни агенции. Компанията е експертен център за „Разузнаване на социалните мрежи“ и има развита технологична експертиза с екипи от ИТ разработчици. През годините Publicis и екипите - са отличени с множество първи места във ФАРА, Effie България, Golden Drum и SABRE Awards.