fbpx Борислава Маринова: Смело напред, отвъд зрителните граници | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Борислава носи силата на болярите от родния Велико Търново, който не би заменила с нищо. Тя е борбена, целеустремена, обича да мечтае, гледа на живота от хубавата страна и носи в себе си щипка красива "лудост". Именно тя я води към бизнеса с камионите, където трудно се срещат красиви и млади момичета. Борислава е част от екипа на Волво Груп България и търговски представител за региона Централна Северна България. Успява да печели уважението на клиентите, които са почти само мъже, но всеки ден продължава да учи и да се развива, за да стане още по-добра версия на себе си. Откровена и директна е както в интервюто, така и във фотосесията, а ние с очарование виждаме от първо лице как мъжете наистина уважават дамите в шоурума в София, където снимаме Борислава с най-новото попълнение във флотилията на камионите - напълно електрическият FH Electric, който буквално предната вечер бе спечелил световната титла "Камион на 2024 г.".

Борислава е част от луксозното списание "Истинската скорост на жените" 2024

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Живот на 13-та скорост и на ръчна

Животът ми минава наистина на скорост, поне на 13-та. Нестандартна личност съм и фаталното не ме плаши, дори напротив. Баща ми винаги ми е казвал, че човек трябва да живее и да върви така, сякаш под краката му има огън. Свикнала съм и обичам бързите обороти, монотонното и бавно развиващо се действие изобщо не е в живота ми. Най-много ми тежи, когато чуя „чакай“ или „имай търпение“. Именно заради това предпочитам „ръчната“ скорост пред автоматиката в живота си. Тя ми позволява да държа нещата във „високите обороти“ и аз да решавам, контролирам и действам. Може би в следващ етап от живота си бих преминала и на автоматика, но задължително в спортен режим.

Тръпката в камионите

Да бъдеш жена в бизнеса с камиони е изключително интересно. Има нещо особено вълнуващо в това. Лично аз обичам адреналина и предизвикателствата, но като цяло животът ме отведе в тази посока без да съм го планирала. Просто вървя по своя път, който, за щастие, е доста интересен, въпреки че е пълен с препятствия.
Не мога да опиша изразите на хората, когато ме попитат "с какво се занимаваш" и аз, с усмивка, отговарям "продавам камиони" - ситуацията винаги е една и съща. Следват около 10 секунди пауза, придружени от загадъчна физиономия. Разказвам го с широка усмивка, защото на мен ми харесва да се свързвам с хората и да ги убеждавам в моите качества, умения и знания, които, между другото, постоянно трябва да развивам. Затова бих казала, че освен интересно, това е и полезно. Като човек съм доста пряма, типичният пример за "каквото ми е на умът, това ми е и на устата", но в работата научих да се въздържам и да преброя до 10.

Да, по-голямата част от нашите клиенти са мъже, много от които са в този бизнес отдавна, но това само ми помага, защото всеки от тях има интересна история, от която можеш да научиш нещо и да се възползваш от това. В процеса на работа научих да оценявам бързо своите събеседници. Има хора, които се радват, когато пред тях е жена, която говори на техния език, но има и такива, които са скептични. Интересно им е как съм решила да се развивам в тази посока, защото според повечето от тях, това е мъжки свят. Но точно в това е най-интересното и завладяващо - да докажеш, че има причина да бъдеш точно ти и точно тук. Може би все още има предразсъдъци и за една жена е необходимо да положи повече усилия, за да се докаже като професионалист в нашия бизнес, но вярвам, че хора като мен прокарват пътя и променят стереотипите.

Няма мъжки и женски професии

В света, в който живеем, няма мъжки и женски професии според мен. Всичко около нас се променя непрекъснато и с все по-бързи темпове, и с тези промени израстват и следващите поколения. Прави ми впечатление, че все повече жени се доказват като изключителни професионалисти в различни области и територии, доскоро смятани за изцяло мъжки, което много ме радва. Започвайки от политиката, икономиката, науките, спортовете, жените са много целеустремени и последователни. И като добавим към професионалната реализация и семейството, децата, домът – отдавна сме доказали, че можем да се справим с всичко и точно това ни прави в доста ситуации дори по-силни. Може би точно затова в последните години именно жени заемат по-ръководни позиции.

Велико Търново е моят град

Аз съм от Велико Търново и никога няма да го заменя. Той е символ на уют, спокойствие и красота. От професионална гледна точка, за съжаление, не е много напреднал в сравнение с по-големите градове, но това само означава, че има перспективно бъдеще. 

Изключително съм щастлива, че съм част от Волво Груп България и живея във Велико Търново. Може би фактът, че съм от по-малък град, ми дава по-голяма мотивация да се докажа и да вървя напред смело, като давам не 100, а 1100% от себе си. От гледна точка на личния живот, Велико Търново предлага удобството всичко да е на "една ръка разстояние", както и самият град е по-спокоен, повечето хора се познаваме, което помага за отглеждането на децата.

Интересна, рекордна и иновативна година за Volvo Trucks България

Изминалата година беше рекордна за компанията от гледна точка на постигнатите резултати и продадените камиони. Интересна и иновативна е връзката с плановете ни за декарбонизация на товарния транспорт – ние сме първият представител на производител на камиони, който представи в България електрически товарни автомобили още през 2022 г., като част от концепцията „Заедно към нулеви емисии“, а тази година продължихме с тежката гама. Да, Volvo продаде и достави първият електрически камион в България през май 2023 година, и това ни кара да се чувстваме горди и пионери, които дръзват да разширяват границите. Страхотна емоция!

Настоящата година е интересна и изпълнена с новини и активности. Ще представим нови продукти и услуги, с които да направим нашите клиенти още по-успешни и конкурентни на пазара. Ще разширим сервизната си мрежа в страната с откриване на втори сервизен център в София, в допълнение към текущите проекти за разширяване на сервизния капацитет на центровете ни във Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас. В личен план очаквам 2024 г. да бъде успешна. Аз съм най-новото попълнение в търговския екип на Volvo Trucks България и имам амбициозни планове да развивам продажбите във Велико Търново и региона, да бъда близо до нашите клиенти и да знаят, че могат да разчитат на нас.

Работата ми е начин на живот

Не я работя, защото трябва, а защото ми харесва и ми доставя страхотно удоволствие. Точно това е ключът, според мен, който помага за постигане на баланс между работата и семейството. Компромиси винаги се налага да правиш, но когато са в приемливи граници, всичко е добре. Възпитана съм с ценностната система, че семейството е най-важно и те са хората, които ще са до теб винаги, в добро и лошо. Така се старая да възпитам и сина си. Дори и да си най-успешната личност, нямаш ли вечер при кого да се прибереш или на кого да вдигнеш телефона и да споделиш радост или тъга, не е добре. Смело мога да твърдя, че силовата линия, задвижваща моята 13-та скорост, е семейството ми.

Мъжкото рамо

Мъжът за една жена е нейният емоционален и психически стълб за опора. В трудния и динамичен свят, в който жените трябва да доказваме, колко сме силни, независими и несломими, всяка една от нас има нужда, когато се прибере, да има мъжко рамо, на което да се отпусне и да има шанс да бъде поне за малко по-слабата половинка от цялото. Мъжът трябва да е опора и сила и не, не говоря за финансова или материална, а чисто човешки, да можеш да си позволиш луксът да отпуснеш за момент.