fbpx Албена Александрова: Не се научих да пърхам с мигли | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Хубава, дръзка и смела е тази жена! Носи красивото българско име Албена и изцяло е посветила живота си на създаването на красота – онази нежна диктаторка модата, на която едва ли има жена по света да не е подвластна. Вече 30 години тя вдъхновява като творец, моден експерт и дизайнер. Повечето хора я познават като „Рошавата гарга“, защото това е един от първите модни брандове създадени в новото време у нас. Една от любимите мисли на Албена е, че “роклята може да е душата на една жена, но панталонът е нейния характер”. В живота „гаргата“ носи и рокли и панталони с един неповторим стил, а разговорите с нея винаги са на скорост. Като този тук.

текст: Елица Стойчева, снимки: Светослав Ханджийски

Най-високата житейска скорост

Аз живея на максимална скорост, особено, ако говорим за житейските пътувания. И ако направим сравнение с автоматик или ръчни скорости, мога и на двете. Универсален герой съм, нямам притеснения. Дори все още в гаража ми е паркиран автомобил с ръчни скорости. В живота като цяло не съм мързелива. Добрите шофьори се учат на ръчни скорости, за да усетиш скоростта и как и кога да превключиш. За да се случи обаче, трябва да тръгнеш от бавна към бърза скорост. И това за мен притежава идеална символика за начина ми на мислене и в живота. Винаги ще си спомням първото ми сядане зад волана. Копнеех за този момент. Толкова исках да карам кола, че нямах навършени 18 години, когато изкарах курса и чаках два месеца, за да си взема книжката и да мога да шофирам.

Знаете ли, преди години оборвах клишето, че мъжете карат по-добре в предаването „Сблъсък“, а мой опонент бе журналистът Крум Савов. Тогава успяхме да направим един много градивен спор по темата, в който аз настоявах, че жените шофират доста по-добре и много по-внимателно, а той защитаваше тезата, че ние по-скоро сме разсеяни, гримираме се и се лакираме, докато шофираме. За съжаление към днешна дата не мога така яростно да защитавам дамите на пътя. Забелязвам, че стават много груби зад волана, с много високи скорости и дори показване на неприлични жестове през прозореца, което ме изумява. Невъзпитанието и нетактичността към шофьорите ни е обзела и това ме натъжава. В Лас Вегас, където прекарвам половината от годината и също активно шофирам, забелязвам сходни тенденции на пътя, което наистина е тъжно.

Обожавам да шофирам сама и да пея

Изключително досаден спътник съм, когато се возя. Абе, имам си всички шофьорски навици. Дори един таксиметров шофьор ме гледаше в огледалото и забеляза, че дори на задната седалка, се въртя заедно с него и колата. Не се сдържа и веднага ме попита: „Вие шофьор ли сте?“. Гордо отговорих - „Да!“, „Личи Ви!“ Такова доверие имам на себе си и в шофирането. Но си позволявам по-високи скорости само когато съм сама. Когато имам спътник съм адски прецизна, спазвам всички знаци и ограничения. Когато съм сама, обичам да шофирам и да пея. Често тръгвам без посока. Хубаво е, че с моя мъж имаме единомислие по темата. Палим в девет вечерта, качваме любимото ми куче и потегляме. Харесвам нощното пътуване. А в 9 сутринта осъмваме в Болония, например. Подреден човек съм, но понякога и редът омръзва, и затова има моменти, в които зарязвам графика и потеглям нанякъде.

Нова рокля за новия автомобил

Аз съм спонтанна, но моята спонтанност е мъдра. Не робувам на марки и избирам колите си първо по дизайн и цвят, а после правя гардероб за тях. Както и тази рокля, която специално уших за фотосесията с вас! За моята любима кола, която е червена костенурка, съм си създала серия от дрехи. За града предпочитам малки автомобили, но съм фен на джиповете. Кросоувърите, които са хит в последно време, също много ми допадат, като тази Arkana. Изобщо ми трябва по-висока и по-широка кола, защото е моят мобилен офис. Трябва да имам място да разположа телефона и компютъра. Когато съм на почивка обаче, често наемам кабриолети.

Силата на жените

Много често чета, че жените несправедливо са по-ниско платени в някои мениджърски позиции. Не зная до колко това е вярно, но съм сигурна, че отдавна жените сме иззели управленческите функции на мъжете. Управляваме не само семейството, но и големи бизнеси и корпорации. Жените винаги са по-организирани. Все пак жената предимно отглежда и възпитава децата и тази нейна организираност чудесно се съчетава с управлението на бизнеса. Разбира се, има изключения. Не всяка може всичко. Преди много години, когато живеех в Париж, бях написала една статия след мои лични преживявания с едно много остро заглавие, в което разказвах как, ако си хомосексуален и с точния произход, то винаги си преди останалите. Всичко това беше плод на мое участие в конкурс, в който не получих награда, макар да бях най-подготвена, с готова пломбирана мостра и продукт. Но поне оцениха труда ми и ме включиха в мащабен проект. В този ред на мисли смятам, че за съжаление, лобитата и предразсъдъците от всякакъв тип, са навсякъде.

Не се научих да пърхам с мигли

Жените имаме много силни страни. Моите са няколко и смятам, че съм мъжко момиче. Така и не съумях да се науча просто да пърхам с мигли. През целия си творчески път не спирам да се уча. Когато бях на 20 години, мой приятел направи една от първите автокъщи в София и аз започнах да докарвам коли от Германия и Швейцария, само и само да пътувам. Той ми се довери и така изкарах първите си 400 марки, с които естествено си купих кожено палто от сребърни лисици и куп дрехи за сина ми. В този период работех като преводач и се стигна до там, да си взимам отпуски, за да докарвам коли от чужбина - едни 1500 км не са никакъв проблем за мен. Така че смятам, че не само жената, а най-силната страна на всеки един човек, е да умее да се развива, да бъде силен. Както често казвам: „Безработицата ще дойде, само когато главата ми спре да работи!“

Мъжът до жената - точната половинка

Това е онази половинка, към която жената винаги се стреми. Живеем обаче в едно динамично време, в което много търсачи на силни усещания, искат да опитат повече емоции в живота. Може това да е причина за раздели, но генерално съм много щастлива, че винаги съм имала привилегията да имам до себе си интелигентни мъже, които винаги са ми помагали, не са ми пречили или да са ми създавали спънки. Моите бракове винаги са били дълги. Първият ми бе 8 години, вторият 10, а със сегашния си съпруг съм от цели 12. Така че, много е важно мъжът до жената да е точната половинка.

Време за себе си

След толкова много работа и пътувания, хубаво е да намираме време и за себе си. Водя групи по Сакрален дизайн на женското тяло. За мен това е и усамотяване, и раздаване. Имам такива групи и в София, и във Вегас. Но много често се отърсвам от заобикалящата ме действителност и като шофирам, дори за да си събера мислите. Сядам в колата и тръгвам от София за Варна, слушам музика, пея, разтоварвам се, мислите ми преминават една след друга като кадри, раждат се нови идеи. Честно казано нощта е моето време за творчество. Често у дома, докато всички спят, аз се усамотявам и творя. Сега отново поех към нещо ново. Отново съм студент. Този път започнах магистратура по ПР и имидж мейкърство.

И тъй като Албена навсякъде, където се появи, винаги е ярко забележима, подбрахме за нея един не по-малко открояващ се автомобил – новото Renault Arkana. Той e усещане за динамика, комфорт, простор, авангарден дизайн, съчетал купе и SUV, лукс, присъщ на премиум автомобилите, елегантност, които подхождат както на последния тренд сникърси или балеринки, така и на авторските колекции на „Рошавата гарга“.

Прибавете и този крещящ цвят „оранжева Валенсия“, и всичко идва на мястото си. Нещо повече - специално за него Албена създаде и уши тази нова рокля!