fbpx Елена Караколева зад волана на 100% електрическия Citroen C4 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Хубавата Елена със сигурност е най-познатият и най-привлекателният образ от гръцката митология. Хилядолетия след като тя се появява в Омировата „Илиада“, не престава да вълнува въображението на поети, музиканти, театрали и художници. Всички знаем добре познатата история за Елена от Троя, влюбването й в Парис, бягството им от Микена, което предизвиква война.

Днес отново ще си говорим за една хубава Елена, която също като съименничката си тръгва след любовта, изоставяйки родния Минкс в Беларус, за да дойде в България и да се превърне в Мисис България 2009. Не само че не предизвиква война, а печели за нашата страна, която определено приема за своя втора родина, титлата Мисис Европа 2010.

Хубавата Елена Караколева умее с много елегантност, баланс и хладнокръвие да ръководи успешно семейния бизнес, действайки на поне два фронта – хотелиерство и търговия с тежка специализирана транспортна техника. Едновременно с това е сериозен гръб и опора на вече порасналите си деца, вдъхновение за близките си приятели и благодетел и благотворител под егидата на организацията “Мисис България”.


Днес решихме да поканим хубавата и мултифункционална Елена зад волана на също толкова елегантния Citroen C4, който съчетава естетиката на кросоувър, купе и седан и освен това е 100% екологичен. А тя като истински ценител на красивото реши да ни откара до най-приказния цветен оазис в центъра на София, за да ни покаже предимствата на това да бъдеш модерен и еко, като караш напълно електрически автомобил в големия град. С каква скорост преминава през живота обаче, е време да разберем от нея.

текст: Пепа Попова, Ина Георгиева

Снимки: Platinum Photo - Светослав Ханджийски, Антани Донков

Всичко се движи, променя се и отминава

Нищо не е абсолютно, всичко се движи, променя се и отминава. В живота скоростта ми варира според периода. Да си призная - аз съм максималист и обичам да се движа на високите предавки в живота. Когато хванеш прилива и си на гребена на вълната, автоматикът е добра опция (технически погледнато: съвременните автоматици вече превключват много по-прецизно и по-бързо, отколкото ръчните скоростни кутии), но когато е необходимо контролът върху ситуацията да е осезаем, минавам на ръчните житейски предавки. Понякога се налага да намаля оборотите и да мина на по-ниската скорост, за да имам време да осмисля момента и да преценя, дали правилно избирам посоката. А вече ми се иска да имам и време да се наслаждавам на хубавите гледки, които светът ни предоставя.

Истинската красота на жената е феерия от съчетанието на различни образи

Великолепието на една жена е в женската енергия - женствеността и нежността. Жената има много лица, много роли, в които се изявява през живота си. В ролята на момичето, на дъщерята, после на жената, майката, съпругата, приятелката, домакинята, в професията си и дори в ролята на баба, когато се появяват внуците. Истинската красота на жената е феерия от съчетанието на различните образи. За мен има едно общо измерение на красотата, независимо от социалната роля и възрастта - красотата е вид излъчване, вътрешно състояние, напълнено с мъдрост, любов, удовлетворение от себе си, увереността да се чувстваш комфортно в своето тяло.

Стремя се да бъда най-добрата версия на себе си

Опитвам се да не се променям, за да запазя момичето у мен, независимо от изпитанията, да продължавам да гледам на света с любопитство, радост и благодарност за всеки ден. Приемам себе си със своите достойнства и недостатъци. Стремя се да бъда най-добрата версия на себе си, която се усъвършенства във времето. И съм вечната ученичка - търся нови хоризонти, поле за развитие и израстване като личност и като професионалист.

Никой не може да си представи какво може да издържи и да преодолее жената

Силата на жената е в женствеността, достойнството, умението да обича и да вдъхновява. А останалото бих описала с притча:

“Бог сътворил жената. Ангелът бил изключително впечатлен и се заинтригувал. Решил да доближи жената, за да я види отблизо.

- Господи, но тя е толкова крехка и нежна!

- Да, така е, но аз я направих много силна. Никой не може да си представи какво може да издържи и да преодолее жената. Тя изглежда много крехка и ранима, но в нея се крие огромна мощ.

- А може ли да мисли? - попитал Ангелът.

Господ отговорил: - Не само ще може да мисли, но и да убеждава!

Ангелът докоснал лицето на жената. - Господи, струва ми се, че си я направил с дефект... Защо бузата й е влажна?

- Не, това не е дефект. Това са сълзи. - поправил го Бог.

- За какво са те? - попитал Ангелът

- Те изразяват нейната мъка, любов, нейната самота, страданията и гордостта й.

Ангелът бил още по-очарован и изумен.

- Господи, това наистина е гениално творение! Ти за всичко си помислил...

- О, да. В нея има сила, на която ще се възхищават всички хора на Земята. Тя ще може да се смее, когато й се плаче. Ще се усмихва, когато й е тежко. Ще помага на другите, когато тя самата се нуждае от помощ... А само един неин поглед ще прави това, което не е по силите на никой друг...

Ангелът занемял от възхищение и почуда. А Господ тъжно въздъхнал:

- Но има нещо, с което не мога да се справя. Нещо, което зависи само от нея и ако тя не успее да поправи, може да провали целия й живот. Това е, че тя не знае собствената си цена.”

Винаги имаме нужда от “наш” човек в пътуването, наречено живот

Мъжът е половинката, спътник в живота. Ние винаги имаме нужда от “наш” човек в пътуването, наречено живот. Всеки е опора на другия по свой начин. Истина стара като света е, че мъжете имат нужда от жените, а жените от мъжете. Колкото и да сме еманципирани и независими, хубаво е, когато наоколо има мъжко присъствие. Харесва ми да се чувствам Жена, за да мога да си позволя да проявявам и женската слабост понякога и да оставя мъжете да проявяват мъжките си качества, за да се чувстват Мъже.

Налага се да сме гъвкави и адаптивни към новите изисквания и в работата

С пандемията се промениха доста неща при всички ни. Водих социално активен и динамичен начин на живот. А сега доста по-малко пътуваме, социалната активност е на някакъв минимум, налага се да сме гъвкави и адаптивни към новите изисквания и в работата. Не бих искала това да е “новото нормално”. Може би, това е време, в което да намалим темпото, да спрем и да се замислим кои са истинските ценности в живота. За мен това е момент, който ни учи на търпение, смирение, да сме по-малко консуматори и да разберем, че семейството е над всичко.

Силните и успешните мъже винаги се възхищават на жената, която е достоен партньор или опонент

Според мен няма професионално неравенство между жените и мъжете. Всички професии в момента са достъпни и за женския пол. Достатъчно е да докажеш, че притежаваш необходимите качества и си конкурентоспособен. Факт е, че на жената това може да коства малко повече усилия. В България все още се усеща патриархалното влияние на мъжете. Част от тях с удоволствие биха оставили жената да домакинства и основно да се занимава с отглеждането на децата. Силните и успешните мъже винаги се възхищават на жената, която е достоен партньор или опонент.

Ниското самочувствие се дължи на неудовлетворението от себе си

Не мога да сложа всички жени под общ знаменател. Около мен виждам успешни жени със самочувствие. Има разбира се и жени с ниско самочувствие, което според мен се дължи на неудовлетворението от себе си, от своето позициониране в различните сфери, понякога заради някакви пропуски, неуспехи или заради твърде завишени амбиции и илюзии.

Няма вълшебна формула за перфектния баланс

Семейството за мен е винаги приоритет. Стремя се работата да не е за сметка на времето с близките хора. Моите деца вече са големи и имат собствени ангажименти. Задължително намираме време за общи вечери, разговори, обичаме и да спортуваме и да пътуваме заедно. Разбира се, че и професията изисква жертви. Аз съм перфекционист и когато се захващам с нещо го правя както трябва. Няма вълшебна формула за перфектния баланс. В различните периоди везната се накланя и в двете посоки. Жената е човекът, който постоянно балансира между работата, мъжа и децата. Ние сме като въжеиграчите, които трябва да притежават доза талант и усет и да тренират много, за да запазят равновесието.

Адаптивна съм и бързо се уча

“Аз знам, че нищо не знам, но има такива, които и това не знаят” е казал Сократ. Имам какво още да постигам в професионалното развитие, но съм адаптивна и бързо се уча.

Напоследък особено ценно за мен е да намирам време за себе си, за малките удоволствия, които ме зареждат и ме изваждат извън рутината на ежедневните задачи. По време на ограничителните мерки във връзка с пандемията, срещите по женски на чаша вино и сладки приказки са същински лукс, чувствам се много добре, когато ходя на фитнес, чета хубава книга; малкото бягство в СПА, в салон за красота също дава положителни емоции и добро самочувствие. По време на изолацията установих, че в онлайн пространството има много интересни за мен обучения и тренинги и с удоволствие използвах свободното време, за да науча нещо ново и да запазя душевното си равновесие.

Иска ми се да имам време, за да науча още един език. От малка мечтаех да се занимавам със спортни танци и все се каня да се запиша на танци, за да не остава като нереализирана детска мечта, а и съм сигурна, че ще ми доставят огромно удоволствие. Обожавам да пътувам и сега ми липсва, че не мога така лесно, както преди, просто да реша и да замина някъде. Надявам се, че скоро ще можем отново свободно да ходим на кино, театър, опера... Никога не съм скачала с парашут, но не съм сигурна дали ще събера достатъчно смелост.

Плача и понякога се страхувам

Аз съм чувствителна и мога да се разплача заради наранен човек или животно, заради някаква несправедливост или просто гледайки тъжен филм.

Кой каквото и да казва, в някакви моменти изпитваме поне мъничко страх по различни причини. И аз не съм изключение. За себе си не изпитвам страх. Загубила съм много скъпи за мен хора и единственото важно за мен е да съм спокойна за близките си и да не преживявам повече загуби, всичко останало може да се поправи.

Не си представям вече живота си без кола

Забавлява ме градското шофиране. Не си представям вече живота си без кола - мобилност, динамика, независимост, комфорт и свобода, гарнирани с доза хубава музика.

Мисля, че вече не трябва да разделяме шофьорите по пол. Има и лоши шофьори сред мъжете или такива, които въобще не желаят да шофират, както и сред дамите. За дамите бих отбелязала, че често са по-внимателни при шофирането спрямо мъжете. Всичко зависи от натрупания опит и любовта към автомобилите.

С хубава компания към Амалфи

Пътуването е моята страст - независимо дали е със самолет или с кола. С кола и хубава компания бих потеглила към прекрасното Амалфийско крайбрежие и да го обиколя цялото.

Като една модерна дама, Елена с удоволствие прие поканата да усети новият, 100% електрически Citroen e-C4, който е прекрасен помощник и спътник – комфортен, напълно безшумен, екологичен и практичен – с него забравяте за пускането на SMS-и и талони за паркиране, защото електрическите автомобили паркират безплатно в града (това е голямо облекчение, ако ви се налага 4-5 пъти на ден да спирате на различни места из центъра, та дори и за минути).

Веднага обаче бързаме да кажем, че в никакъв случай автомобилът не е само градски, защото с един заряд на батерията може да изминете до към 300 км (нашият екип го тества) и спокойно може от София да стигнете до красивия Мелник, например.

Дизайнерската естетика на Citroen e-C4 е неподражаема, защото тя съчетава усещането за хечбек, кросоувър и купе в едно – не може да останете незабелязани на пътя, още повече, че светлинният подпис на предните и задните фарове е изключително изискан и впечатляващ.

Дигиталните технологии са на борда на автомобила, т.нар. програма Citroën Advanced Comfort създава усещане за комфорт с изчистеното и модерно бордно табло, с нежните форми на панелите на вратите, многобройните места за вещи, гладките и приятни на допир материи и удобни седалки. Скоростният лост вече е в историята и всичко се командва от един бутон на централната конзола – никога не е било по-лесно!

За да предложи максимален избор за всеки, автомобилът има 31 възможни комбинации на цветове, цветни пакети за екстериора и 6 различни теми за интериора. Citroën C4 предлага избор и на бензинови и дизелови двигатели.