fbpx Д-р Катя Паскова: Преуспялата жена е красива | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

С повече от 25 години в медицината Д-р Катя Паскова е една от първите дерматолози у нас, които поставят началото на естетичната дерматология. През 2001 год. създава своя собствена дерматологична клиника – Дерма Вита, която развива с голяма любов и упоритост. Членува в Българското дерматологично дружество, Дружеството на частно практикуващите дерматолози в България, Академията по практична дерматология и естетична медицина, Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Европейската общност по лазерна дерматология (ESLD).

Д-р Паскова беше специален гост на нашия Дамски Форум Скорост 22. Ето част от това, което сподели по време на форума.

текст: Елица Стойчева

Женската красота

Определям себе си като един от основателите на естетичната медицина у нас и съм категорична, че женската красота не се свежда само до външната. Хората, които имат и вътрешна красота преуспяват, това допълва и тяхната външна красота.
Разбира се, че през годините възприемането на красотата е различно. В началото наистина акцентирахме върху коригиране на дефектите и обучението към това, жените да започнат да имат културата да се грижат за кожата си. Днес, за съжаление, се отива в другата крайност и не малко хора прекаляват с корекциите по себе си. Но въпреки това, аз продължавам да следвам стремежа към естетика в работата си, без да се прекрачват границите.

Профилът на кожата

Факт е, че е дори когато просто пия кафе с някого, забелязвам състоянието на кожата му и се опитвам да дам съвети. За тези 25 години, изучавайки процесите на стареене, знам наистина как можем да си помогнем, за да изглеждаме добре за дълго. Съвсем скоро дойде една от първите ми пациентки от преди 20 години. Сега тя е на 80 г. и много искаше да си коригира устните, повлияна от тенденциите у нас. За моя радост тази пациентка може и днес да се похвали с хубава кожа.

Онлайн красотата

Социалните медии ни промениха. Това, което виждаме там, до голяма степен не е реално, а е плод на т.нар. филтри. Не трябва да забравяме, че всеки един от нас е индивидуален и трябва да запази своята индивидуалност. Вярвам, че всички сме красиви и просто трябва да се научим да поддържаме това, което ни е дадено.  красота.

Тази тенденция и стремеж към перфектност са много далече от красотата. В световните социални медии вече все повече се говори за разграждането на продукти, защото за жалост дълго време се смяташе, че инжектирането на големи количества продукти е пътят към съвършените пропорции. Това обаче е тотално грешна практика. Важно е да се работи и отвън навътре. Все пак е радостно, че започна да се говори за тези проблеми и грешки, за да научим младите хора на естетика.

Дамската чанта

В дамската си чанта една жена задължително трябва да има огледало, за да се види и да харесва отражението там, и едно червило, което да подчертае естествените й устни.

Д-р Паскова с Натали Иванова, ПР на Дерма Вита

Жената в бъдещето

Вярвам, че жената след пет години ще бъде все по-поддържана и ще изглежда все по-добре. Тя полага много усилия да работи, да създава кариера, да се чувства удовлетворена и да се грижи и за себе си. Това със сигурност ще я кара да изглежда добре и вътрешно, и външно, защото преуспялата жена е красива жена. Вярвам, че и с общи усилия ще успеем да наложим и тенденциите за това да изглеждаме естествено.