fbpx Преслава Владимирова: Жените трябва да се оценяват по професионалните качества, а не защото са от „женската“ квота | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Преслава Владимирова е маркетинг мениджър на Audi в Порше БГ повече от 20 години. Тя е дама във всеки един детайл, олицетворение на красота и професионализъм, с огромен опит в един бранш, доминиран предимно от мъже. Какво ни сподели Преслава Владимирова по време на Дамски Форум Скорост ‘22, четете тук.

текст: Елица Стойчева

Скоростта на Жената

Моята скорост през последните две години е от 1 до 8. Ако приемам скалата до 10, не мога да избера най-високата скорост, защото сегашният график и ежедневие се формират ден за ден. Времената ни научиха да бъдем много гъвкави и да превключваме непрекъснато на различни скорости. Особено в моята работна среда - автомобилният маркетинг - скоростта е абсолютно непредвидима и се налага да съм добра и с ниски предавки. Кампаниите вече са непредсказуеми. Нямаме никакви рамки и колкото и да са модерни новите скоростните кутии, аз предпочитам да имам по-добър контрол и с по-ниски предавки и ръчната скоростна кутия. Философски погледнато, автоматикът е за едни по-комфортни времена, които за жалост не са днешните.

Жената в автомобилния бранш

В 100-годишната си история, автомобилният бранш никога не е преживявал толкова много иновации и промени наведнъж. Имам предвид  дигитализацията, електрическата мобилност. Това дава и възможност на жените да се изявят. Да, факт е, че в автомобилния бранш по-малко от 25% от ръководните позиции са заети от жени. В Audi са около 20%, но пак новите промените, в които сега живеем, ни дават опции да се изявим. Убедена съм, че на нито една дама не й харесва да бъде просто част от „дамската квота“ в своя бранш. За себе си винаги съм искала да оценяват професионалните ми качества, а не това, че съм жена. Всъщност бих казала, че тази позитивна дискриминация към жените ни позволява да изпъкнем.

 

Удобства, повлияни от дамските предпочитания

Ние, жените, виждаме автомобила като разширение на времето в ежедневието. Докато за мъжете автомобилът по-скоро е символ на статута им в обществото, то за жените е едно удобство. Например, за това в колите да разполагаме с безконтактното отваряне на вратите, парктроник и не на последно място дизайна им, изцяло създателите на автомобили са повлияни от женските вкусове. Иска ми се да кажа, че дамите предпочитаме електрическите автомобили, но това все още не е масова тенденция. И е разбираемо, тъй като на една жена с интензивен начин на живот е много по-трудно да планира ежедневието си и затова и управлението на електрическия автомобил, който изисква по-развита инфраструктура за зареждане, е по-труден избор за дамското ежедневие. Затова и жените предпочитаме двигателите с вътрешно горене. Иначе в голяма степен при избора на семеен автомобил, все по-често и дамите имат превес.

Жените шофьори

Общество, в което рекламна кампания, която приветства жените зад волана, печели награда, визирам кампанията в Саудитска Арабия, не може да се очаква да отстрани лесно предразсъдъците. Жените са много добри шофьори. Те са по-предпазливи и по-внимателни в участието си в движението си. Известно е, че смъртните случаи, причинени от катастрофи с жени, са 4 пъти по-малко. Ние сме по-толерантни и това е шансът ни да променим поведението на пътя. Вярвам, че независимо от пола ни, можем да управляваме автомобилите си с повече мисъл за другия, разбиране и емпатия.