fbpx Тяна Пресолска зад волана на Mustang Mach-E | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Тя е изключително фина, елегантна и деликатна. Определя се като „безнадеждна романтичка, вечна оптимистка и рисков играч“. Може би тези ù качества са причината да има успешен бизнес, въпреки грешките. И ако ви се струва позната – да, през миналата година често беше на телевизионния екран, защото заедно със съпруга си спечелиха един от популярните реалити формати – „Един за друг“.

Тяна Пресолска е собственик на една от успешните вериги салони за красота Dupissima и въпреки, че е майка на три деца, намира време за всичко. Както и да дойде точно на минутата за срещата ни, която е 100% еко, зад волана на един уникален автомобил – първият електрически Mustang Mach-E. Потегляме безшумно, но с много емоция. Ето какво сподели Тяна.

текст: Ина Георгиева, снимки: Димитър Даков

Правилото на Парето

По скалата до 10 моята житейска скорост е 8-ма. Вярвам в правилото на Парето - 80:20. За мен златната среда са тези 80%. И е автоматик, защото истинският успех в живота е вследствие на постоянство и правилни навици, които са изтъкани от личните ценности и убеждения за това, кое е полезно и ценно за нас в дългосрочен план. Това са нещата, които правим, без да се замисляме всеки ден, малко по малко, автоматично, точно както когато караме автоматик. Но дори и при ръчните скорости в един момент превключваш предавките подсъзнателно, като си мислиш, че не те натоварва. Но всъщност, когато пробваш да се откажеш от нещо, виждаш колко много печелиш – спокойствие, сигурност, лекота. Вярвам, че трябва да опростяваме живота си, а не да си го натоварваме. И винаги, когато е възможно трябва да делегираме.

Красотата не е по калъп

Истинската красота на жените се крие в способността им да правят света около тях по-красив. Жените създават уют и условия хората около тях да разкрият истинския си потенциал. Не вярвам, че красотата трябва да бъде по калъп и ми е мъчно, когато много млади момичета се опитват да се променят, за да отговорят на стандартите, налагани от социалните мрежи. Истинската красота е комбинация от много елементи. Харизмата и излъчването са от изключителна важност, но те идват, когато жената истински се харесва и приема с всичките си уникални несъвършенства, които точно я правят специална и истинска.

А силата на жените е в тяхната гъвкавост – буквално и преносно; и способността им да си преглътнат егото. И в бизнеса, и в живота всеки прави грешки, но е много важно да се учим от тях, да можем да ги признаваме и продължаваме напред.

Жените много повече умеят да прощават, а това е ключово, за да бъдеш успешен и да работиш с хора. В днешно време човешкият ресурс е все по-значим за съществуването и развитието на повечето от дейности. Вярвам, че жените са по-добри в изграждането на дългосрочни партньорства и управлението на екипи. Все по малко финансовите инструменти ще са основаното, с което ще се задържат и мотивират кадрите, а жените са пазителки на уюта, мира и спокойствието.

Уроците на пандемията

Често се шегувам, че в професионален план животът ми се дели на преди и след 13.03.2020 г. Това беше една от най-трудните години в кариерата ми и в същото време една от най-успешните. Въпреки фалита на един от обектите ни и финансови загуби надхвърлящи 200 000 лв., това беше уникална възможност за рестарт. Аз страдам от синдрома на прекомерния оптимизъм. И разбира се попаднах в капана на бързото разрастване, когато открихме последния си обект в ЦУМ през 2019. Не бяхме готови за такъв ръст и нямахме необходимите запаси, а със старта на епидемиологичната обстановка гилотината беше пусната. Но най-парадоксално е колко много облекчение може да донесе една загуба.

Представям си го като да ти ампутират крак – ще се бориш до последно да го спасиш, но понякога цената е прекалено висока и може да ти струва живота. А когато се събудиш и кракът вече го няма, вече нямаш избор, и просто трябва да се научиш да ходиш с протезата. Вярвам, че всичко, което ни се случва, е за добро и уроците, които са ни писани да научим ще ни преследват докато не ги научим. Финансовата дисциплина не е любимата ми, но вече знам, че е задължителна. Знам, че и най-добрата инвестиция в техника, оборудване или кадри може да е фатална, ако нямаме резерви да издържаме бизнеса в моменти на криза. Никога не съм вярвала, че е възможно да затворят работата ми от днес за утре, сега вече всички знаем, че е възможно.

От друга страна пандемията отвори ниша в нашия бизнес. Винаги сме се опитвали да комбинираме здравето с красотата. Но когато си на 20 и 30, определено здравето не ти е приоритет. Днес повече от всякога хората разбраха, че да си здрав не е гарантирано. И никой не е отговорен за нашето здраве, освен нас самите. За здравето е важен имунитетът, психическата устойчивост, емоционалната стабилност, физическата активност, лимфната система – все фактори, за които ние като професионалисти и медицински специалисти можем да помогнем.

Дайте ми посока и тръгвам веднага!

Шофирам от 18 годишна, нямах търпение да изкарам книжка. Не мога да си представя живота без тази свобода и вярвам, че жените могат да бъдат прекрасни шофьори. За съжаление агресията на пътищата е огледало на нивото на емоционалната интелигентност на народа ни. Често не разбираме, че ние сме създателите на нашата реалност и колкото негативизъм излиза от нас, толкова той се връща като бумеранг върху самите нас. Всички бързаме и сме изнервени, а често дори не знаем защо. Викаме и си изливаме гнева върху непознати, и се чувстваме силни и безсмъртни зад ламарините на автомобила, а всъщност единственото, което демонстрираме, са дълбоки комплекси и нашето безсилие и нещастие.

Обичам пътуването с кола, представям си обиколка на Италия или Испания с компания. Всяко пътешествие предразполага различни формати, но винаги е хубаво със семейството, с приятелки по женски или само две двойки. Дайте ми дестинацията и тръгвам. :-)

Mustang Mach-E ни пренася в различни светове с ускорение от уникалните 3,7 секунди и мощта от 351 к.с., а режимите на шофиране Whisper (Шепот), Active (Активен) и Untamed (Необуздан) изключително отговарят на натюрела на Тяна.

100% електрическият SUV може да измине около 550 км, а докато изпиете едно кафе за десетина минути може да заредите на електростанция около 100 км и до 80% за около 45 мин. (колкото един бърз шопинг в мола). Модерният дигитален свят на системата от следващо поколение SYNC нахлува през огромния 15,5-инчов тъчскрийн