fbpx Веселка Вуткова: Тайната на щастието е да помагаш на тези, които имат нужда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Веселка Вуткова работи в големия корпоративен свят и то в отдел, който понякога трябва много скоростно да реагира. Тя е Директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom. „Работата в сферата на връзки с обществеността е изключително динамична – всеки ден предлага нови предизвикателства, нови възможности и най-вече контакти с много хора. Това е професия, в която няма как да скучаеш или да потънеш в монотонност“, споделя тя, докато се настаняваме зад волана на новия Nissan Qashqai в модния керамично-сив цвят.

Опитвам се да говорим извън бизнес делата, но като човек, който изключително много харесва работата си, няма как тя да не присъства в разговора. Разбира се, присъства и другата й любов – синът й, от който получава силно зареждане и емоции. Натискаме start бутона и сме готови да потеглим. Познаваме се от години, затова си говорим на „ти“.

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Веселка, ако погледнеш философски, коя е твоята житейска скорост от 1 до 10?

- За различните ситуации имам различни „скорости”, защото никой не би могъл да функционира, без от време на време да сменя предавките. В работата ми например, самото й естество – корпоративните комуникации – изисква високи скорости, отговарящи на съвременното темпо, с което тече информацията, организират се хора и процеси, планират се и се изпълняват проекти. В същото време мога да се движа и съвсем бавно – когато съм сред природата, в галерия или книжарница, почивам си и прекарвам време със семейството. Така тези моменти стават по-пълноценни. В повечето случаи успявам да сменям автоматично скоростите, основно поради натрупан опит, но понякога се налага да минавам и на ръчно управление, и да си наложа да забавя темпото или напротив – да побързам, при възникнала спешност.

Можеш ли да се определиш с 5 думи?

- Мотивация – когато припознавам смисъла дадена цел да бъда постигната, давам всичко от себе си и не спирам, докато не видя крайния резултат. Креативност – казват, че това е забавлението на интелигентните хора, а за мен е и вярата, че всичко, което можеш да си представиш, е възможно. Всяко постижение на модерния свят, в който живеем, е родено от нечие въображение, затова и за мен креативността е най-сигурният път към позитивната промяна. Отговорност – за мен това е цената на свободата и единственият начин да се учиш и развиваш. Честност – на първо място към себе си, както и в отношенията с околните. Само така се печели уважение, доверие и лоялност. Съпричастност – според мен, тайната на щастието е да помагаш на тези, които имат нужда. Понякога дума, жест или окуражаване са достатъчни, като само безразличието е недопустимо.

Според теб, има ли професионално неравенство между жените и мъжете в България?

- Мисля, че в професионален контекст хората по-скоро би трябвало да се делят на успешни и на такива, които по една или друга причина не постигат целите си. Разбира се, полът има значение, но дали се явява предимство или препятствие, зависи по-скоро от конкретната ситуация, а не по принцип – и не само в България. Също така, нищо не е еднозначно. Тъкмо в разбирането на нюансите, в преценяването на човека срещу теб като личност и професионалист, в интегрирането на добри практики и в адаптирането на подходите се крие ключът към ефективността и успеха.

Какво ти носи удовлетворение в работата и лично за теб?

- Vivacom има дългогодишни традиции в дарителството и различни социално-отговорни инициативи, като тази част от работата ми ми носи голямо удовлетворение. Припознавам каузите, които подпомагаме и като лични – в сферата на образованието, на развитието на местните общности, на благотворителността. Да съм част от тези усилия, да виждам позитивната промяна и добрия пример, които създават – това ме кара да се гордея и ме мотивира.

В изминалата година например, нашата дарителска кампания Операция „Жълти стотинки” отбелязва своето десето юбилейно издание – през тези години инициативата успя да привлече многобройни партньори, да е разпознаваема и високо оценена от обществото и да постигне и стойностни и устойчиви резултати. От самото начало цялата набрана сума се дарява за конкретна социална нужда и гражданска организация, а от 2019 г. подкрепяме Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Тази година отново заставаме зад младите олимпийски надежди на България от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия с цел подпомагане на доброто им представяне чрез организиране на допълнителни обучения, лабораторни занимания и специализирана подготовка по съответните научни дисциплини.

Инициативи като тази, Vivacom Регионален грант, чрез който подпомагаме безвъзмездно добрите идеи на местните общности, или „Образование 4.0”, целяща повишаването на информираността на учители, родители и ученици относно използването на новите технологии в обучението, са свидетелство за създаването на споделена стойност и добри практики, които намирам за вдъхновяващи. Що се отнася до това, което ми носи удовлетворение в личния живот – успехите на сина ми и на близките ми хора ме правят щастлива. Старая се да съм част от пътя им към тях, да споделяме трудностите и да се радваме заедно на постиженията.

Как успяваш да зареждаш "енергийните" батерии?

- Активно - като поне 2-3 пъти в седмицата играя тенис на корт. Мисля, че това е перфектният релакс за мен; едновременно ми помага да поддържам форма и намалява стреса, като освен това е екипен и социален спорт, което отговаря на характера и ми. Докато играя, успявам да изключа шума на ежедневието и концентрацията в движенията ми помага да намирам решения и да се заредя с енергия.

Обичаш ли да шофираш?

- Обожавам да карам и наистина вярвам, че пътят е по-важен от дестинацията. Сама, зад волана, на дълго пътуване – това е свобода и удоволствие, като за мен те вървят ръка за ръка с отговорността и самоконтрола. Стилът на шофиране в голяма степен е отражение на това какво се случва в живота ни и според мен агресията на пътя е пряко следствие от агресията и стреса в ежедневието. Мисля, че, жените шофират по-добре точно защото се справят по-качествено с напрежението. Последните проучвания и застрахователната статистика също показват, че жените се приемат за по-малък риск на пътя.

Цялото интервю е публикувано в специалното, луксозно хартиено списание "Истинската скорост на жените" 2022, което се продава в пунктовете за печатни изделия и в бензиностанциите

Nissan Qashqai e онзи модел, който с появата си през 2006 г. прекрои представите за автомобилен дизайн, създаде нов сегмент и стана абсолютен хит. Този успех продължава и днес, а новото поколение е по-технологично от всякога. Специалната система ProPILOT поддържа предварително зададената скорост и разстояние спрямо предния автомобил, центрира в лентата и използва вградените карти, така че автомобилът е готов за навлизане в завои, кръстовища и съответно адаптира спрямо тях за по-плавно пътуване.

И като човек на комуникациите, Веселка може да свърже телефона си с автомобила и дистанционно да получава актуализации, както и да проследява трафикът в реално време. А докато пътува към любимото Банско, може да се наслаждава на масажиращите седалки.