fbpx Симона Кръстева зад волана на KIA Sportage | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Симона Кръстева е автор и водещ на новаторския подкаст на БНТ „Арт Детектив“. Основната й мисия е да привлече младата аудитория към изкуството, а накъде се е запътила в живота, седнахме заедно с нея зад волана на новия KIA Soprtage, дни след като беше пристигнал в България, за да поговорим. Ето какво ни разказа Симона. 

текст: Елица Стойчева, снимки: Светослав Ханджийски

Симона и автомобила

Ако сега ми предоставите чисто нов автомобил, ще обиколя България със семейството си, а след това бих се запътила към Южна Франция. От 18-годишна шофирам и това е част от ежедневието ми. Предпочитам да карам автоматик, но ако се налага и с ръчна скорост се справям доста добре. Като шофьор съм спокойна, внимателна, отговорна. От 1 до 10, бих казака, че моята житейската скорост е 11. 
 

По следите на „Арт детектив“

В ролята си на „арт дедектив“ преследвам събития и личности от света на изкуството и културата. С БНТ стартирахме проекта „Арт Детектив“, защото изкуството и културата обединяват общностите. Те са отличен източник на наслада, мъдрост, прозрение и предлагат уникални интелектуални и емоционални преживявания. И ако това мое убеждение направи телевизията малко по-модерна, малко по-отворена към младите хора (все пак те са основните зрители на един подкаст), би било чудесно. Радвам се, че обществената телевизия, от която и аз съм част, се развива в тази посока.

Изкуството 

Живеем в света на информацията. Заобиколени сме от огромни количества информация и тя никога в историята на човечеството не е била така достъпна както днес, благодарение на интернет. Тази информация ни помага да разберем – включително световни проблеми като глобалното затопляне. Виртуалното пространство обаче понякога ни кара да се чувстваме самотни, разделени и безсилни да променим нещо.

В същото време изкуството е в състояние да обедини в едно тялото, ума и сетивата и да ни помогне да почувстваме даден проблем. Има един известен художник от исландско-датски произход – Олафур Елиасон, който прави уникални инсталации. Той казва, че единствено изкуството и културата могат да ни дадат трансформиращи преживявания. Затова целта на твореца е да помогне на хората, не само да разберат и познаят нещо с ума си, но и да го почувстват емоционално и физически. Искам да помогна на повече хора да опознаят, разберат, но и почувстват изкуството и културата, а защо това да не се случи и зад волана на автомобилите им докато пътуват.

Силата на жената

Определям се като лъчезарна, чувствителна, амбициозна, креативна, организирана. Чертата, която бих променила у себе си е, че понякога съм прекалено взискателна. Но каквито и силни, и слаби страни да имаме, вярвам, че най-голямата част от това да бъдеш силна жена в офиса, вкъщи или където и да било, е да знаеш своята стойност. 

По пътя на българката

Дамите сме не по-малко добри шофьори от мъжете. Винаги съм казвала, че българката е жена достойна за уважение, силна и красива. Жените нямат нужда от глас, те имат глас, той само трябва да бъде чут. Бих искала да кажа на подрастващите момичета, които са необвързани, че те са достатъчно силни с или без партньор.

Смятам, че половото неравенство е изцяло недопустимо. Преди години съм била доброволец в организацията UN Women и съм се сблъсквала с несправедливи ситуации, свързани с неравенство между половете, но към днешна дата, виждам положителна промяна в това отношение. Радвам се, че нараства признанието на талантливите жени и женското лидерство, но това е тромав процес, за който всяка една жена по света трябва да се бори.

Балансът

Намирането на баланс е едно от най-важните и трудни неща. Всеки човек трябва да прави компромиси, но е важно да не нарушава принципите си. Винаги съм казвала, че всяка жена трябва да се развива в професионален план и да гради кариера, но създаването на семейство е изключително важна част от живота ни.

Мечтите

Много би ми се искало човечеството да стане по-осъзнато в духовен аспект. Хората да имат равни възможности да получат образование и шанс гласът им да бъде чут. Да има мир и конфликтите да не се решават по физически начин.

През 2018 г. Симона основава Eleven Collection Limited, Лондонска компания с фокус към изкуството, към която създава и благотворителна фондация - The Arts & Children, а след като се прибира в България основава и фондация „Изкуство, Деца и Култура”. Целите на фондацията са да подкрепя и насърчава културния диалог и взаимоотношения между държавите и поколенията чрез различни форми на изкуството и общуването. Търсене на форми и изяви за съчетаване на традиционното и модерното в изкуството.

Симона създава авторска тема за култура и изкуство в подкаст и YouTube канала на БНТ - „Арт Детектив“, както и рубрика в „Култура.БГ“ по БНТ 1, а след броени дни „Арт Детектив“ стартира и като предаване по БНТ 2. Предаването започва и съвместен проект с Националната галерия, който е с образователна цел и е насочен към по-младата аудитория на обществената телевизия. 

Така както и Симона новият KIA Sportage спира дъха. Моделът идва с коренно променен дизайн, авангардни технологии и множество съвременни системи за подобряване на пътуването, комфорта и сигурността. 

Екстериорът е истинско предизвикателство за установените норми в тази област и пренася същината на Sportage в следващото поколение, като едновременно с това отдава дължимото на богатите традиции на модела. Изчистените, мускулести повърхности се обединяват в сложно графично единство, за да придадат на новия SUV динамично и енергично присъствие на пътя.

Вътрешното пространство е истинско отражение на най-съвременните решения, съчетаващо високотехнологичната чувствителност и модерна стилистика. Високотехнологичният сензорен панел в съчетание с усъвършенствания интегриран прибор за управление на функциите изпълняват ролята на своеобразен невронен център за контрол на комуникационната свързаност, функционалните характеристики и всички останали удобства и възможности, които са на разположение на водача и неговия спътник.

Представената по-рано тази година и получила голямо признание в дизайнерските среди нова стилистична философия на Kia – „Opposites United” („Единство на противоположностите”), е в основата на изцяло новия Sportage и оказва влияние във всеки аспект от оформлението на външността и характера на модела.