fbpx Детелина Смилкова зад волана на BMW Серия 4 Купе | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Детелина Смилкова е една от успешните бизнес дами в България. Като истински скорпион, тя притежава онези качества, заради които не съществуват думите „няма“ и „не мога“. Ако трябва да я опишем с няколко думи това са: енергия, резултати, обич, споделеност, страст. Между многото й задачи, успяхме да я откраднем за малко, за да разговаряме с нея за житейската й скорост, докато шофираме из града новата BMW серия 4, пристигнала буквално дни преди този разговор. Накрая паркираме в сърцето на столицата, пред хотел Hilton, за да изпием чаша кафе и да довършим разговора (лаптопът обаче не напуска компанията ни – Детелина винаги е на stand-by).

Досега пътувах с бясна скорост през живота

По-голяма част от живота ми мина буквално на бясна скорост – благодарна съм и се наслаждавам на тръпката. Сега обаче отпивам глътка по глътка от удоволствието да карам на ръчна и дори понякога съзнателно много бавно. Така успявам да откривам нови аспекти, моменти и нива на осъзнатост. Осъзнавам, че това е лукс и го оценявам все повече.

Новата нормалност

Най-ценното, на което ни учи всяка една реалност и нормалност, е адаптивност и фокус върху съществените неща - аз това го тренирам цял живот.

Така нареченото "ново нормално" ми се струва нормално открай време по своята същност - да прекарваме повече време с близките си, да съкратим излишните контакти и да се концентрираме върху това, да ценим времето заедно и как го прекарваме. Това са все положителни неща като в онази популярна интернет шега: Ето, сега разбрахме кои срещи можеха да са просто имейли“.

Натъжава ме обаче, че дистанцията се превърна в знак за обич и грижа, и че пътуванията не са така безгрижни.

За мен като че ли най-голямата промяна бяха он-лайн събитията, на които започнаха все по-често да ме канят като говорител. Липсва ми прекият контакт с аудиторията и все още свиквам, но и това като всяко нещо има предимства.

Красота и интуиция

Kрасотата е в очите на наблюдателя. В моите очи тя е в човечността, в самата женска същност и енергия, в уязвимостта дори. Да се учиш, значи да се променяш – така, че дълбоко се надявам никога да не спирам 😊 Женската сила е в интуицията. Ние имаме онази изключителна вътрешна мъдрост и ако я развиваме и слушаме на практика сме непобедими.

Навсякъде по света има уверени и силни жени, и такива, които не вярват в себе си. Дори България често е давана за пример за професионално равенство между половете на конгреси и конференции, на които съм ходила по цял свят.

За съжаление обаче, самотата е глобален проблем и това прави много жени уязвими. Парадоксално е, че колкото повече възможности за он-лайн комуникации имаме, при някои хора толкова повече страда общуването в живия живот.

И тук отварям скоба, за да кажа, че мъжът е морална упора, вдъхновение, споделеност.

Семейството е котва

За мен, балансът между професионално и лично всъщност се крие в баланса между мъжа и жената. Ако той е подкрепящ и разбиращ – балансът се получава лесно. За дамите, които сами определят ритъма си просто е въпрос на приоритети и може би на периоди. Има периоди, в които дори няма нужда от баланс – напълно разбираемо е според мен да има дами, които са изцяло отдадени на работата си, или изцяло посветени на личния си живот. За мен семейството е котва. Накъдето и да се отправям, то ме връща към най-важните неща.

Искам да давам

На такъв етап от живота си съм, че най-важно ми е в момента да давам, да помагам, да мотивирам. В замяна на това пък получавам нова енергия и нови познанства, креативност. Това е обмен, в който вярвам. Бих искала да се потопя в далечна, екзотична култура, да се приспособя към различен начин на живот

Време за моето „аз“

Най-сетне мога да кажа, че имам време за моето „аз“. Както и по-горе споделих, дълги години изкарах на екстремно високи обороти, но вече съзнателно търся паузи. Удоволствие ми носят приятелите, спортните танци и удовлетворението да уча нови неща. На 50 години започнах да уча екзотичен чужд език и потъвам в преживяването.

Това, за което ми липсва времето засега, е да се потопя изцяло в чужда различна култура. Отговорностите ми в различните роли, които съм поела са прекалено големи и не ми позволяват да се отдам на това си желание, но вярвам, че ще му дойде и на него времето.

Сълзи от радост

Благодарна съм, че съм имала достатъчно важни поводи да плача от радост. Обикновено плача от емпатия – съпреживявам болката, но най-безутешно плача от безсилие.

Иначе изпитвам страх от самия страх. Виждам как парализира, осакатява и пречи.

Оставям се душата да ме води

Животът ми така се беше стекъл, че повече от 25 години се возя и не ми се е налагало да шофирам. Едва сега започнах да откривам очарованието на това да съм сама с автомобила и да се отпусна карайки нанякъде. Понякога просто ей така, без посока…

Като във всяко нещо има и дами и господа, които са вдъхновение и такива, които са по-скоро лош пример. Имам приятелки със завидни умения зад волана и приятели мъже, които просто… се справят.

И сега бих потеглила, оставям душата ми да ме води и всеки момент е различен, но със сигурност бих потърсила компанията на някой – споделеността ми е важна.

Гардероб: Marella, фирма MDL

Лаптоп: Yoga Slim 7

Локация: хотел Hilton София

Текст: Ина Георгиева, Снимки: Светослав Ханджийски

Най-новото поколение на спортния модел BMW серия 4 с 2 врати в премиум сегмента на средния клас подчертава индивидуалността и динамиката на всеки, който е зад волана му. Подхожда прекрасно на характера и житейския стил на Детелина, а 8-степенната скоростна кутия и 374 к.с. я изстрелват за 4,5 сек. до 100 км/ч., готова да реагира на всяка житейска ситуация.

Атрактивният профил на купето, изразителна предна част, вертикална бъбрековидна радиаторна решетка, издължената линия на страничните прозорци през странична рамка, го правят ярко забележимо, но пък един скорпион винаги е готов да бъде на показ.

Абсолютно технологично, The4 е оборудвано с нова, cloud-базирана навигационна система BMW Maps, която много бързо и прецизно изчислява на маршрути и час на пристигане, благодарение на актуализация на данните за трафика в реално време.  

В забързаното ежедневие Детелина разчита на стилния и мощен 14-инчов Lenovo Yoga Slim 7, който се предлага в богата гама от цветове, включително шистово сиво, орхидея и естественият неутрален цвят, тъмен мъх.

Докато правим снимките, Детелина моли за няколко минути пауза и бързо отваря лаптопа на капака на колата, за да изпрати пореден мейл. Това умно ултрабързо и ултрапроизводителено устройство се адаптира към вашия начин на работа, благодарение на свръхмодерната мобилна производителност на процесорите 10-то поколение Intel® Core™.

С него безпроблемно се преминава от работа към забавление и обратно, и то със стил. Батерията издържа цели 14 часа, а чрец технологията Rapid Charge Pro може да заредите до 50% капацитет на батерията само за половин час.

А благодарение на Iris Plus, предлага по-плавно и ярко изживяване при гледането на видеоклипове.