fbpx Таня Косева-Бошова зад волана на електрическата Mazda MX-30 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Винаги сме се възхищавали на жени, които имат силно изразени ръководни качества, допълнени от изключителна женственост. Особено оценяваме присъствието на тези жени в традиционно доминираните от мъже отрасли, като например недвижимите имоти. Следващата ни героиня е именно такава: Таня Косева-Бошова е женствена и грациозна - не излиза от вкъщи без червило и в същото време е подвижна енциклопедия на тема офис площи. Едва ли има квадратен метър бизнес площ клас А в България, която гранд-дамата на недвижимите имоти да не познава. Днес, обаче ще я накараме за кратко да остави недвижимите площи и бизнес задачите и да се качи на пристигналата предния ден преди снимките в България 100% електрическа Mazda MX30, за да разберем с каква скорост трябва да премине през живота една жена, за да бъде част от висшия мениджмънт и в същото време да не губи личното щастие.

Въпреки, че посоката ни на разговор е друга, Таня ни отвежда към мястото, което всеки ден е мислите й – строителството на модерния Park Lane Office Center в столицата, който през 2021 г. ще отвори врати. Тя не се притеснява да сложи каска и въпреки приближаващия дъжд да коментира с хората на терена как върви строителния процес и да направят някои уточнения. Дъждът все пак ни застигна, но Таня изобщо не се уплаши, въпреки високите токчета, а ние използвахме момента, за да направим тази впечатляваща фотосесия. Понякога непланираните неща стават много добри!

Все си мисля, че може и повече...

В скалата от 1 до 10 в живота смятам, че се движа на 9-та. Да, сравнително бързо, но все си мисля, че може и повече...

Движа се и на автоматик, и на ръчна - денят ми е организиран, има график, но много лесно го променям спрямо клиенти или нови задачи. В момента работя по отдаването под наем на една прекрасна офис сграда – Парк Лейн Офис Център, който е разположен до Парадайз Център.

Бъдещите наематели на тази сграда много често променят графика ми за деня – старая се да реагирам бързо.

Адаптивна съм, емоционална, рационална, емпатична и позитивна. Не може да жънеш успехи в дългосрочен план, ако не въвличаш хората около себе си, да ги убеждаваш, да ги караш да изпитват доверие.

Бих искала да се контролирам повече и да не реагирам бързо и веднага, да не критикувам първосигнално хората около мен. Физически - всяка жена иска да се види по-млада, по-красива и по-слаба.

Жената може да носи дълго време света на раменете си

Жената е чувствена и човечна - тя усеща хората около себе си и успява да ги разбере и приеме, може би защото е родена да бъде майка.

А силата ни е в устойчивостта - жените са много издръжливи психически - можем да носим дълго време света на раменете си.

Друга невидима сила на жените е тяхната емпатия и умение да усещат околните.

Жените просто трябва да поискат, за да успеят

Не смятам, че жените в България имат ниско самочувствие. Тези, които са умни, упорити и амбициозни успяват да постигнат много неща, да управляват живота си. Ние сме възпитани така - нашите майки работеха, отглеждаха децата си и се грижеха за своите мъже. На това са ни научили.

Изследване на неправителствената организация “Дамски Форум”, направено миналата година сред 300-те най-големи компании в България, показа, че броя на жените CEO сред тези компании е 10% - това е два пъти по-висок дял, отколкото в развитите страни в Европейския съюз.

Още по-интересни са резултатите при банките и застрахователните компании у нас - цели 42% от тях се управляват от жени. В развитите страни в Европа и Америка това далеч не е така.

Мъжете и жените са различни - така сме създадени

И колко и да искаме да сме еднакви - не можем да сме такива. Смятам, че мъжете са по-предприемчиви, по-смели, по-изобретателни - това ги прави по-успешни бизнес хора, създатели на нови бизнеси. Не бива да се търси равенство. И жените, и мъжете имат своето място в света на бизнеса.

Жените, които са умни, амбициозни и упорити успяват - няма пречка за това. Просто трябва да го искат и да се борят.

Факт е обаче, че мъжете много често подценяват жените - смятат, че самите те са по-добри, по-умни. Умните жени просто използват това в своя полза - било в преговори, било в корпоративната йерархия...

В личен план за мен мъжът е опора, сигурност, приятелство, секс.

Светът винаги се е променял и ще продължи да се променя - понякога това става постепенно, понякога става с катаклизъм

Аз продължавам да живея живота си както досега – не съм спряла да общувам с хората на живо, не съм спряла да пътувам в чужбина... Не искам да общувам през екрана на компютъра и от 1.5м разстояние.

Смятам, че няма нова “нормалност” - това са термини, измислени от уплашени консултанти в първите седмици на карантината по цял свят. Светът винаги се е променял и ще продължи да се променя - понякога това става постепенно, понякога става с катаклизъм, който ускорява процесите и ги прави много видими.

Следващите 20 години

Разбира се - искам да направим нашата компания Парк Лейн Дивелъпмънтс регионална компания - вече развиваме Румъния, търсим подходяща земя за нова офис сграда. Искам да правим знакови офис сгради, в които наемателите искат да прекарват много време. Искам децата ми да се гордеят с това, което съм построила, искам тези сгради да останат красиви и след много години.

Балансът между семейство и кариера

Не правя компромиси нито със семейството, нито с кариерата - и двете неща могат да се развиват успоредно. Децата имат нужда от силния пример и модел и на двамата родители, имат нужда от активен живот и от качествено време с двамата родители - време, през което родители си говорят с тях, а не просто ги хранят, обличат и карат с колата до училище или някой курс.

Времето, което не стига

Цялото ми време е лично - нали аз решавам какво да правя. Аз не обичам да бъда сама, обичам да съм заобиколена с хора, да общувам. Когато съм сама чета или спортувам, гледам филми.

Но всъщност времето никак не ми стига - това е най-дефицитното нещо живота ни - винаги можем да направим много повече, но не ни достига време...

Не ми стига време за четене на книги...

Плача рядко, но не се страхувам

Плача при загуба на близък човек, натъжавам се ако чуя някоя много тъжна история свързана с болест.

Избягвам да мисля за страхове - те парализират хората. По-скоро се опитвам да се подготвям за неприятностите.

Колата е вторият ми офис

Обичам да шофирам, но в ежедневието предпочитам да използвам шофьор, защото използвам всяка минута да говоря по телефона и да пиша имейли. Колата е реално моят втори офис.

Винаги готова за Южна Франция

Бих направила пътуване в Южна Франция - винарни и красиви замъци. Със сигурност няма да съм сама.

Текст: Ина Георгиева, Пепа Попова, снимки: Светослав Ханджийски

Първият електрически модел на Mazda - MX-30 пристигна в България в края на септември. Чувстваме се привилегировани, че бяхме първите хора у нас, които се докоснаха до нея и буквално ни очарова на мига с уникалния си дизайн и неповторимия кристален страстно червен трислоен перлен металик цвят. Не се учудваме, защото излъчването, което имат японските автомобили разтопява сърцето и на най-безчувствените. Изтънченият Kodo дизайн може да бъде видян във всички детайли и функции, като например във вратите стил „Сезам отвори, се!“ или плаващата централна конзола.

Електрическата олекотена батерия (35,5 kWh) е интегрирана в каросерията на превозното средство, а уникалният за Mazda G-Vectoring Control, който осигурява отлична стабилност на пътя е еволюирал в e-GVC PLUS (електрически G-Vectoring Control). Автономният пробег е около 200 км. За около 30 - 40 минути ще заредите до 80% с бързо зарядно устройство от 50 kW.