fbpx Геновева Петрова: Жените могат всичко, стига да го искат | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Геновева е отличен бизнес лидер, който през годините управлява различни проекти и бизнеси в секторите на ИТ, инвестиции в имоти и услуги. Най-известният от тях е REMIXSHOP.COM, водещият онлайн магазин за секънд хенд и аутлет мода в България и Румъния, който работи също така в още 6 държави в Европа. Тя е организирана, настойчива и ефективна. Пристига за фотосесията в отлично настроение и с перфектна визия. Такава е и във всеки бизнес, с който се занимава. Работи в посока на зелената политика и предприема реални действия за опазване на нашата планета. Тя не се поддава на течението и винаги се стреми да създава и открива нови възможности за развитие. В момента е съдружник в частен целодневен център за деца от 1,5 до 6 години и отново допринася за устойчивото развитие на нашето общество.

Именно затова решихме, че можем да разговаряме с нея в компанията на електрическия Mercedes EQE SUV, който е с нулеви вредни емисии, безшумен, технологичен, дигитално свързан и достатъчно мощен със своите 292 к.с., за да отидем където пожелаем. А Геновева споделя за своята скорост на живот и усещанията си за околния свят.

Текст: Елица Стойчева, снимки: Светослав Ханджийски

Горещият мениджърски стол

Вярвам, че дамите на ръководни позиции у нас разполагат с пълната свобода на действие. Това е едно от нещата, с които можем да се похвалим, на фона на различни статистики и сектори в Европа и дори САЩ, където жените са подценявани. В компаниите, в които съм работила, винаги е имало дами на ръководни позиции и културата е била такава, че не полът е имал значение, а способностите на човека. В компаниите, които аз съм изграждала, винаги сме се стремили от самото начало да бъдем максимално толерантни към жените, които искат да имат деца. Никога не ме е спирало да наема жена на ръководна позиция, ако току-що се е омъжила и планира деца. Важното за мен е дали професионалният път е бил важен в нейните планове, останалото винаги може да се подреди с добро планиране.

Не мога да отрека, че и в България, като навсякъде по света, стоят предизвикателства пред това да бъдеш жена на мениджърска позиция. Имала съм случаи, в които мъжете в залата незабелязано са практикували т.нар. “silencing” или негласното си право техният глас да бъде чут пръв, да бъдеш прекъсната, а тяхното мнение да тежи повече. Работила съм с подобни мъже, включително някои от тях мои подчинени, наети от мен. Но с mпостоянство и увереност, тези практики от миналото се прекратяват.

Семейният CEO 

Типичните женски качества като организираност, оперативност и лоялност често превръщат нас, жените, в добри мениджъри. Но освен ръководенето на бизнеса, на една жена се пада правото да управлява емоционалното здраве на семейството си и близките. Организацията и планирането на ваканциите, рождените дни, менюто за седмицата, радостта на близките, по-често се отдава на жените, отколкото на мъжете. Затова с радост поемаме тази длъжност на Емоционален семеен CEO. С цената на грешки научих, че когато сме преуморени и нямаме сили, е предизвикателство и може да се провалим в тази роля, която за мен е не по-малко важна за щастието, от успеха в професионален план. Трябва да се научим да делегираме и в личен план. 

Неслучайно не съм почитател на крайния феминизъм. Според мен двата пола не са еднакви, нямат еднакви типични качества и способности, и в това няма нищо лошо. Разполагат с еднакви права и трябва да имат равни възможности, да могат да упражняват свободни избори. Но няма нищо лошо в това една жена да бъде женствена, да бъде ласкана или дори глезена в определени ситуации, извън работата. Това, че една жена работи и развива кариерата си, създава стойност чрез работата и бизнесите си, не бива да означава, че нищо друго, свързано с женската природа, не е от значение за нея.

Много бих искала да се повиши културата и добронамереността на голяма част от хората и да се възприеме уважението към останалите като важна част от ежедневието ни. Това прави животът толкова приятен. Бих искала хората наоколо да работят по-качествено, не просто да свършат нещата и да ги отметнат, а да им доставя удоволствие да създадат стойност, защото тя остава дългосрочно и след нас.

Първите 7 години са най-важните в живота на човека

Управлението на детските градини е ново предизвикателство за мен. Човекът, който управлява нашите детски градини Bamboo на ежедневна база, е моят партньор Дженифър Едуард. Тя е детски психолог, специализирана в ранното детско развитие и може да потвърди или отрече важността на първите ни седем години за формирането на нашата личност. Въпреки това, аз смятам, че като възпитаваме децата с уважение към тяхната личност, като им предоставяме знания и добър пример от възрастните, като развиваме техните креативност и социални умения и като ги учим основните ценности на човечност и уважение към другите, ние създаваме бъдещето. Тези ценности са основа на преподавателите и програмата в нашите детски градини и се използват методи, с които се надяваме да предадем най-доброто на децата.

Шофирането

Обичам да шофирам както в града, така и извън него, а колкото и странно да звучи, включително и в София. За
мен пътуването е не само придвижване, а още една възможност за удоволствие, дори хоби и шанс да се наслаждавам на автомобила, който управлявам. В София не свързвам карането на кола с особена свобода, а с електронна игра за оцеляване, но извън града гледките, които се сменят по пътя, любопитните нови места, ме зареждат.

"Зеленият" автомобил

Той е най-малкото, което дължим на нашите деца. Веднага, щом стана възможно да се ползва електрическа кола за придвижване в града, се сдобих с такава. За съжаление, все още е предизвикателство да се пътува в нашия регион на Европа само на ток с деца, ако човек не иска да чака на зарядни станции и не рискува да изгасне на пътя. Но хибридните решения са опция за пътуване на по-дълги разстояния.

Балансът в плановете и новите предизвикателства

С добро планиране и редовен спорт всичко се подрежда. Добрият тайминг ми позволява да свърша важните неща, а спортът ми дава нужната енергия и възможността да спя дълбоко.

Мечтая не само за основните неща, като здраве и щастие, но и за създаване на стойност всеки ден в работата и дома. Предизвиквам себе си, като уча нови спортове. Например, преди 3 години научих да плувам и понякога готвя нови непознати екзотични ястия. Чрез спорт и пътуване с любимите хора на нови, интересни места, релаксирам и се вдъхновявам за нови мечти. Имаме късмета да живеем в Европа, където на кратко разстояние можем да се докоснем до различни и любопитни култури, архитектурни паметници, изкуство и вкусна храна. Затова пътуването близо и далеч ме зарежда много.

Спътникът в това "зелено" интервю с Геновева е Mercedes EQE SUV - четвъртият електрически модел на трилъчата звезда, след EQS, EQE и EQS SUV, който използва новата изцяло електрическа платформа. Автомобилът може да постигне пробег с един заряд на батерията до 590 км. Стандартно оборудване на EQE SUV предлага асистент за вниманието и концентрацията на водача, активен спирачен асистент, активен асистент за поддържане на лентата, пакет „Паркиране“ с камера за заден ход и асистент за ограничение на скоростта. Все действия, които помагат за повече комфорт в днешното забързано време.