fbpx Цветелина Николова: Носенето на отговорност е ключът към успеха | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Цветелина Николова е управляващ директор на „Катаржина естейт“. Нейната история много се доближава до тази на виното, защото тя още като млада се доказва, че ще е по-добра, когато отлежи в бизнеса и получи по-голямо поле за изява, за да разкрие всички нотки в характера си. Изключително целеустремена и смела, Цветелина пречупва стереотипите и днес нейната мисия е да направи българското вино припознато от света.

текст: Елица Стойчева

Цветелина Николова беше част от говорителите в специалното ни събитие Дамски Форум Скорост '22. Ето част от нейните послания за женската скорост и умения за баланс в живота:

Скоростта

Моята скорост е между 6 и 8 по скалата до 10, като разбира се, има дни, в които скоростта ми е максимална. Старая обаче това да не често, защото една жена трябва да умее да балансира. Не е добре да натискаме педала до дъно постоянно. Това за мен е знак, че не сме щастливи.

Стресът

Винаги, когато ме попитат как се справям с трудните моменти, аз отговарям - „Отивам на почивка“. Това е мое правило. На всеки 30 дни се старая да имам 4 почивни дни. И ако това не се случва на 40 ден вече търся своята седмица релакс, за да има баланс.

Силата на жената

При нас, жените, връщане назад няма, трябва да бъдем бързи. Често и аз се страхувам от неуспехите, но нямаме избор да не се справяме. Затова вземам решенията винаги на мига. Но най-важно за мен е човек да не бяга от отговорност, защото ежедневно се срещам с хора, които имат ценни качества, но именно бягат от отговорността, а тя е в основата на успеха.

 

Целите и мечтите

Между двете има разлика. Когато си поставям цели, те са много по-лесно постижими, но когато си поставям мечти - те граничат с невъзможното. И все пак докато постигам целите си, се обръщам назад и виждам как съм сбъднала и поредната си мечта. Затова винаги си поставям цели в дългосрочен план.

Пътят от момичето към жената

Когато бях на 28 години трябваше да се докажа, за да поема ръководството на голяма компания. Тогава препятствията и стереотипите бяха много. И така изведнъж пораснах, защото трябваше да разсъждавам като по-голям и опитен мениджър. Много откази съм получавала, но те не ме сломиха. Аз, самата, никога не деля хората на жени и мъже. И все пак, когато срещу мен на работна среща стои дама, дори се чувствам по-комфортно, защото знам, че сме от една и съща „кръвна“ група.

Балансът

Планирам времето си, така че да имам минути за всичко. Имам възможност да пътувам и да общувам с хора от цял свят, а това е изключително богатство. Категорична съм, че когато сме отпочинали и заредили личните си батерии, работата върви по-добре и по-вдъхновено.