fbpx Вяра Бориславова от MUSE: Уверената жена е обичана и обичаща | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Тя е Вяра, Надежда, Любов, Огън и още Огън. Няма жена, която да не се захласне по красивите рокли в ярки цветове, създадени с много любов, всяка от различни автори само като прекрачи вратата на MUSE SHOP. Това е място на музите, а Вяра е неговата създателка, като заедно с него развива и своят патентован моден бранд VЯRA. Често се шегува, че „при нас дамите никога не може да минат само с една рокля или пола – един път пристъпили прага, винаги се връщат за още и още“.

Безшумно обикаляме из София зад волана на електрическата KIA NIRO, която има достатъчно място, за да събере няколко от красивите рокли, без да се измачкат. Паркираме в сърцето на столицата, в близост до дома на музите, за да поговорим за мода, естетика, да обменим женска енергия и Вяра да ни разкаже за проекта си, с който ще гони Гинес рекорд…

Вяра е част от луксозното списание "Истинската скорост на жените" 2023. Тук представяме част от нейното интервю.

текст: Ина Георгиева

Вяра, как се промени житейската ти скорост в последните години?

Всъщност леко забавих скорост, което е нещо нетипично за мен, но с оглед на предстоящите ми творчески събития, си давам равносметка, че животът винаги има собствен ход и винаги преди нещо голямо има леко забавяне на скоростта.

Коя е музата на твоя живот?

Моята Муза винаги е ЛЮБОВТА, във всичките и форми. И всъщност тези две понятия са толкова свързани, че не ги деля, те са като една дума са за мен.

Какво те провокира да създаваш красиви дрехи?

- По-скоро те самите ме провокират, да ги създам. Провокацията са най-вече в жените, които носят красивите ми рокли. Щастлива съм, че успявам да извадя на показ тяхната женска сила, която носят, само като облекат красива дълга рокля, която да докосва земята. Искам, излизайки от магазина ни, всяка една дама да се почувства като Мерилин Монро. Винаги съм знаела, че ще се занимавам с мода, дрехи, изкуство. Още в училище шиех дрехи на съученичките ми, без грам познание по шев (аз учех бизнес и финанси), но вътре, в себе си го нося и успях да го изкарам на повърхността, да стане мой живот.

Израснала съм зад кулисите на Видинския куклен театър и може би от там идват и първите искри към сценичните дрехи и по-смелите визии. Така неусетно хобито ми се превърна в бизнес. Първо машините ми бяха в хола. При всяко местене и нов дом първото, което гледах бе, не спалнята, а дали ще има място за машините ми. После си направих ателие, а след това открих и магазин. Магазините станаха 4 и… дойде пандемията. Остана само един магазин.

Както на почти целия свят и върху нас пандемията оказа негативно влияние. Върнах се години назад, почти на изходна позиция, сякаш тепърва прохождаме в бизнеса. Аз обаче винаги съм била оптимист и смела в действията и постъпките, и то точно в най-големите лични и дори световни кризи се хвърлям в ново приключение, напук на всичко. От ноември 2021 г. наех ново помещение, което е точно до магазина ми - казва се POP UP MUSE SHOP и е пространство за наемане от различни автори и творци, без ограничение за период - може и за уикенд, може за седмица, две, месец. Идеята е, всеки творец, който си няма магазин, да може да го наеме и да представи творчеството си, новата си колекция. Някой брандове се събират и се получава доста приятна атмосфера, а енергията е изключително положителна. Организираме и курсове там - първите бяха за шев. Предстоят и събития с деца, изобщо имам много идеи.

Ти планираш да направиш ревю, което да влезе в Гинес. Разкажи повече за него…

Настина планирам уникално по рода си събитие, което ще бъде шоу на сетивата, визия, музика и аромат. Модното ревю ще бъде в родния ми град Видин, като в него ще вземат участие 100 модела на подиума, който ще е с дължина цели 2 км. С него ще се опитаме да направим рекорд на Гинес. Естетика и изкуство ще се преплетат и ще създават истинска магия, елегантни рокли, красиви силуети и разкошни материи ще дефилират край брега на Дунав. Ревюто ще завърши при Средновековната крепост Баба Вида, където ще има театрална програма, музика на живо, светлинно шоу, мапинг. Надсловът на този празник на модата е „Срещу течението“, за да покажем, че можем да вървим смело срещу всичко, което не харесваме, да сме смели в мечтите си, да ги следваме и сбъдваме. Планираме да заснемем и документален филм от самото начало на подготовката до самия финал на шоуто.

Кои са главните герои в твоя живот?

Героите сме всички ние, всеки носи главна роля за някой друг, дори и да не го осъзнава. Ако трябва да посоча един герой в моя живот, ще се затрудня. Успявам да ги намеря по пътя си навсякъде и във всичко. Не обичам да поставям рамки и клишета. Героите сме аз, ти, всеки...

снимки: Светослав Ханджийски

Още интервюта от проекта - ТУК

Решихме, че за изкуството на Вяра изключително ще подхожда един от емблематичните модели на KIA NIRO, който има три лица – хибрид, plug-in-hybrid и напълно електрически, какъвто е нашият екземпляр. Дизайнът на модела е вдъхновен от утвърдената дизайнерска философия на марката „Opposites United” („Единство на противоположностите”), и по-специално на една от нейните основни стилистични опорни точки - „Разумна радост“ (Joy for Reason).

Всичко е подчинено на постигането на перфектен баланс между екологично отговорния подход към мобилността и ориентираната към бъдещето визия за съвременен лек автомобил. Модерните цифрови екрани и приборите за управление изглеждат фантастично и с тях се борави много лесно. На борда е пълно с асистиращи шофирането системи. В тази си версия моделът може да измине до 460 км с едно зареждане на батерията, което е сериозен пробег за електромобил.