fbpx Симона Дянкова: Нека действаме като отбор! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Симона Дянкова е родена в град Варна. Когато е едва на 6 години, започва да тренира художествена гимнастика в клуб "ЧАР ДКС "Варна" при Филипа Филипова. Нетипично за спортист, тя не е завършила спортно училище, а езикова гимназия СУЕО "А.С.Пушкин" с профил италиански език. Пътят й към медалите не е лесен. Участва на множество световни купове, гранд прита, световни и европейски първенства, докато става капитан на отбора по художествена гимнастика, който печели първият за България златен медал от Олимпийските игри в Токио. 

През 2023 г. тя казва "Да" на дългогодишната си любов Никола Яначков. Извън спорта Симона обича да пътува и това е нещото, на което се е отдала сега, по покана на различни спортни клубове по света. Симона обича животните и има две кучета - Мори и Бекс. След активната си спортна кариера най-сетне има време за семейството си и по-малката си сестра Полина, с която са изключително близки. Накъде ще продължи кариерата й и на каква скорост, ще разберем в следващите редове. 

Текст: Елица Стойчева, снимки: Светослав Ханджийски

Скоростта

Винаги съм се движила с равномерна скорост в спорта. Бавно, постепенно, с постоянство и воля стигнах до върха. Според мен, така е правилно. Всяко нещо идва с времето си. Не трябва да пришпорваме живота, макар че си признавам, че много пъти съм искала нещата да станат по-бързо отколкото са случвали. В последствие разбрах, че не е трябвало да прибързвам. Чакало ме е нещо по-голямо, дори се оказа най-голямото. 

Ако говорим за художествената гимнастика, тя се движи с бърза скорост. Правилата се променят. Спортът е доста динамичен и изисква адаптивност. Хубавото е, че успехите на България не спират. 

Художествената гимнастика

Художествената гимнастика е едно женско царство. В този спорт са емоционални и темпераментни жени. За мен беше огромна чест, удоволствие и разбира се, отговорност да бъда капитан на нашия български отбор. Имали сме много трудни моменти, преминахме през много предизвикателства с тези момичета и винаги съм знаела, че сме специални. Днес за пореден път искам да им благодаря, че ме избраха, че ме следваха и ми вярваха. Да бъда капитан на олимпийски шампионки и те да бъдат мои приятелки, е нещо изключително.

Женското приятелство

Вярвам силно в женското приятелство, защото мисля, че то наистина съществува. Моите вдъхновителки са именно "златните момичета", жените преди нас, довели България до върха в нашия спорт. "Важно е участието" – тази фраза я чуваме всеки път, когато дойде време за Олимпийски игри, но истинският девиз на най-елитния спортен форум е "По-бързо, по-високо, по-силно". Затова и мотото на нашия отбор е било всеки ден да даваме всичко от себе си. Благодарение и на треньорките ни, ние тренирахме като на състезание и се състезавахме като на тренировка. Мотивацията ни беше златният медал, който никой не беше печелил в нашия спорт. Личната ми мотивация беше и трудният ми път, многото неуспехи и това, че се борих за да стигна до националния отбор и да докажа мястото си в него. Дори само участието на Олимпийски игри и съжителството с всички най-велики спортисти на света в олимпийското село е нещо голямо и емоция, която пожелавам на всеки спортист. А да се качиш на най-високата стълбичка е просто неописуемо.

Цялото интервю със Симона Дянкова може да прочете в луксозното списание

"Истинската скорост на жените".

Повече за него може да прочете ТУК

СПИСАНИЕТО се продава в пунктовете за печат Inmedio, в моловете, Кауфланд, централни бензиностанции. 

За партньор на "златното момиче" избрахме една достойна красавица - напълно електрическата ORA 03, която приковава също погледите с ретро-футуристичен дизайн и изглежда като последният модел чанта, за който си казваш "Трябва да го имам!". Интериорът на колата е като излязъл от модно ателие. Колата разполага с мощност от 169 к.с. и с един заряд на батерията може да измине до 400 км. Благодарение на "умен" чип, информацията от петте камери и наличните датчици се обработва много бързо, като се разпознават превозни средства, пешеходци и пътни знаци.