fbpx Габриела Орфеева: Устойчив е светът, в който светът дава, без да очаква | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

На пръв поглед професията на Габриела не изглежда много женска. Често е буквално в калта, обута с гумени ботуши, независимо дали пече слънце или пък вали дъжд и е студено. Тя е на терен. Но обожава работата си на инженер геолог. Преди 22 години създава собствената си фирма Геотехтест ЕООД с основна дейност предпроектно проучване за строителство. Успяла е да създаде стриктен житейски график - работи три седмици в месеца и задължително седем дни пътува. Защото обожава движението, опознаването на чужди култури и места, да учи и да слуша чужди езици. И често, когато пътува, слуша любимият си изпълнител Янис Плутархос. Заедно със съпруга си са първите притежатели в България на изцяло електрическият Skoda Eniaq, но за нашият разговор й предложихме изключително впечатляващ ъпгрейд – Skoda ENYAQ COUPE iV.

текст: Ина Георгиева

Тайните на земните недра

Аз съм инженер геолог и хидрогеолог и обожавам работата си. Изготвям предпроектни проучвания за строителство. Проекти, по които работя са в различни сфери - проектиране на пътища, водни цикли, укрепване на свлачища, проектиране и строителство на ВЕИ-та, проектиране и строителство на индустриални, жилищни и административни сгради. Работа е много отговорна и изисква доста опит, четене, часове чертане, изчисления и обработка на данни. Също така изисква да си устойчив на студ, дъжд и жега, защото основно работа ни минава на терен. Затова и гумените ботуши, които винаги са в багажника на колата, са ми любими. На базата на данните от извършените инженерно геоложки проучвания и обработка на лабораторните изследвания, проектантите взимат правилни решения, при проектиране. Инженерно геоложкият доклад дава яснота за литоложките разновидности на терена, тяхната носимоспособност и якостно деформационни показатели.

Златната среда

Като дете мечтаех да бъда детска учителка - е, не станах. Относно мечтите, винаги съм казвала: Аз нямам мечти, а цели. И със задоволство мога да кажа, че всичките ми цели към днешния момент са постигнати на 100%. Обожавам свободата, която имам в работа си - аз решавам кога, къде и колко да работя. Намерила съм си златната среда. Харесват ми пътуванията, запознанствата с много и различни хора, както и решаването на различни инженерно геоложки задачи и проблеми. Всеки един работен ден е различен, един с друг не си приличат. Ако съм в офиса, първо задължително започвам с чаша ароматно кафе, после преглеждам имейлите, отговарям, правя си списък със задачи и започвам да пиша инженерно геоложки доклади за проведено проучване за определен проект, по който работя. Ако трябва да пътувам за обект, ставам в 4 ч сутринта, отново кафе ми дава тласък, приготвям всичко необходимо за работа на терен и потеглям с колата. На терена има много работа, кал и смях… Заедно с това си имам и само „мое“ време, което е отредено за музика, фитнес и някоя СПА процедура.

Сърцето и душата

Определено жените в България имат самочувствие и се развиват в професиите си. Понякога обаче им липсва сила да отстояват правотата си и да защитават проектите си. Имам късмета да съм заобиколена с приятелки и познати, които определено успяват да управляват сами живота си по най-добър начин и са успешни в професиите си. Харесвам жени, които са искрени, упорити и с добро сърце. Защото красота на една жена е в истинската и искрена усмивка, както и чистият поглед. През погледа виждаме душата, през усмивката разбираме сърцето. Факт, че еманципацията определено не се харесва на част от мъжете, но този процес е взаимосвързан. Колкото повече мъжете губят мъжкото в себе си, толкова повече се еманципират жените. Забелязвам и друг тревожен факт - днешните млади хора са поколение на онлайн работа, онлайн училище, онлайн връзки, всичко за тях е в телефона и компютъра. Учат и постигат много, но нямат необходимост да живеят живия живот. Загубени са в интернет. И затова, често те просто не могат да се срещнат по пътя.

Помагай, без да очакваш

Определено смятам, че днес повечето хората са егоисти. Всеки се интересува само от собственият си свят, собственото благо и собственият успех. Забързани в желание за власт, пари и успех, забравяме да полагаме грижа за родители, баби, дядовци, а това е проява на огромен егоизъм. Бих искала хората да станат по-емпатични. Младите да отделят повече време и внимание на децата, родителите си и възрастните хора. Когато променим съзнанието си, че всяка нация е длъжна да се грижи за малките деца и възрастните хора, тога ще живеем в спокойна и сигурна среда. Успех е да накараш родителят или възрастният роднина да се почувства нужен. Устойчив свят е този без лъжи, без престъпления и завист. Изкореним ли тези пороци ще станем по-добри, по-успели и по-удовлетворени от самите нас. Устойчив е светът, в който човек дава, без да иска и помага, без да очаква. Просто защото сърцето го кара.

снимки:Светослав Ханджийски

След успешния старт на електрическия кросоувър ENYAQ iV, ŠKODA добави елегантно купе към гамата на модела - ENYAQ Coupe iV, което има още по-въздействащ дизайн и независимо от спортните си форми, предлага щедро пространство и обем на багажника от цели 570 л. Новият купе модел се предлага в четири нива на мощност, като още по-впечатляващото е, че в топ версията позволява пробег до 545 km с едно зареждане на батерията, което прави автомобилът напълно подходящ за пътуване на дълги разстояния. Дори и да отидете до любимата на Габриела Италия. Зарядни станции има вече достатъчно по пътя до там.