fbpx Д-р Росица Денчева, дерматологична клиника Reverse.: Когато всички ставаме еднакво красиви, губим същността си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Д-р Росица Денчева е дерматолог, собственик на дерматологична клиника Reverse. Тя беше един от панелистите в Дамски форум Скорост 23. С нея разговаряхме за истинската красота и тази, която днес създават социалните мрежи. Първо обаче я попитахме коя е нейната житейска скорост. Ето какво сподели тя.

текст: Елица Стойчева

Житейската скорост

Първосигнално бих отговорила, че скоростта ми е бясна. Но разсъждавайки по-задълбочено върху темата, все по-често карам на ниска скорост, защото тя от своя страна ми дава свободата за повече маневри и по-бърза смяна на предавките. Това от своя страна е опция за много бързо ускорение, което е в основата на съвременния ни темп на живот.

Красотата

Понятието за красота и стереотипите през годините се променят. Със сигурност днес има много голяма разлика не само във възприятията, но и в очакванията. Въпреки че, красивата жена преди 30 години би била красива и сега, тъй като тя е сбор от красиви форми и излъчване, които да ни провокират да наречем една жена красива. Факт, че много често се обсъжда темата кое всъщност прави красотата. Дали формите или чертите. И все повече виждам срещу себе си оценката на хората, които използват нашето изкуство, къй като за мен дерматологията е такова. Те идват при нас със заявката да не ги променяме, да останат себе си, но просто да изглеждат по-свежи. Смятам, че една много голяма част от лицата около нас са красиви и все по-поддържани.

Социалните мрежи като еталон

Ако трябва да анализираме средата около нас, социалните мрежи са фактор, който няма как да пренебрегнем. Те засягат всеки един сегмент от живота ни, на това, с което се занимаваме. Няма как да не променят нагласите към поведението ни, към начина, по който изглеждаме и себеизразяването ни.

Всъщност за мен най-голямата промяна, която настъпи през последните десет години, е вглеждането в отражението ни в социалните мрежи. Много повече това се отразява в поведението на поколението, които сега са под 30.

След това човек може би натрупва критичност, опит и започва да живее спрямо собствените си усещания, без да се налага да копира образи. Но за съжаление, плашещо е как младите момичета, които са на 16+ все повече се опитват да подражават на инфлуенсъри и на хора, които са популярни в масовата мода.

За жалост създаването на лица копия е факт. Заобиколени сме от отсечени скули, големи устни, брадички и малки нослета. И когато всички ставаме еднакво красиви, ние губим същността си.

Да, безспорно е, че социалните мрежи категорично промениха отношението ни към красивото. И да, връщала съм немалко хора, заради желанието им за ненужни манипулации. Аз не работя по поръчка. Една корекция трябва да бъде направена разумно. Още повече, че при всяка процедура аз заставам с авторитета зад работата си.

Медицината е призвание

Когато човек търси себе си в ранните години, е важно какво му се случва. Аз попаднах в една клиника и това беше ключов момент. Дори без да съм имала вътрешната убеденост, поглеждайки днес назад, знам, че медицината е един от най-важните и добрите ми избори в живота. Днес вече съм се научила как да мотивирам и хората около мен как да намират удоволствието и тръпката към медицината. И сега ми се случва супер често да обучавам колеги, и да запалвам искрата на медицината у тях.

Пример за младите

Моята дъщеря сега е пред важния избор какво да учи. Вярвам, че е въпрос на личен избор на детето накъде ще поеме. Затова е хубаво да говорим с тях открито. Никога не съм хвърляла отговорността за избора във възпитанието и изцяло за образование върху училището. Смятам, че той се формира в семейството. Една от много важните функции на нас като жени, като родители, е възпитанието. Наша е задачата да ги усетим и да ги насочим към най-добрия път.

Успехът и жените

Противно на очакванията, аз, като дерматолог, ще кажа, че само вътрешните черти могат да направят една жена значима, важна и впечатляваща. Със сигурност другото важно качество е да можем да даваме обич. Ние сме създадени да бъдем емпатични. Устремът и самоувереността пък са двете неща, които ни карат да летим на собствените си криле.

снимки: агенция Хайлайф