fbpx Калина Карчева: Формулата за успеха е да следваш сърцето си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Изключително динамична, целеустремена и безстрашна, тя е истинска жена на скорост. Това е Калина Карчева, ръководител „Правни въпроси и съответствие“ в Силвър Стар, генерален дистрибутор на Mercedes-Benz за България.

Почти всички смятат правото за скучно, но Калина е готова да обори това твърдение. По думите й, всичко зависи от човека. Тя твърди, че има най-интересната и вълнуваща работа на света и със сигурност може да носи две дини под една мишница.

През 2017 г., когато Силвър Стар стъпва на Българския пазар, съвсем изненадващо, след две десетилетия в енергетиката, взема решение да поеме предизвикателството и да навлезе с пълна скорост в динамичния свят на автомобилния сектор.

В поредния забързан ден, успяваме да откраднем Калина за една разходка сред гората, където да поговорим на спокойствие и тя с удоволствие сменя високите токчета и бизнес стила със спортен. Естествено зад волана на един от най-успешните модели на Mercedes – новият GLC, който изключително добре x подхожда – комфортен за града и удобен и практичен за свободното време. Ето какво ни разказа тя.

Калина Карчева е част от луксозното издание Истинската скорост на жените 2023

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Калина, каква е твоята житейска скорост? И автоматик или ръчна?

Скоростта ми винаги е сериозна, никога не пада под 90 км/ч. И заради това, може би ще прозвучи странно, но не бих избрала автоматик. Обичам да контролирам нещата, винаги съм на по-ниска предавка, защото автомобилът ми трябва да има мощност. Не асоциирам себе си с автоматичната скоростна кутия, при която всичко си върви плавно и е предопределено, защото почти никога не съм в такава ситуация в живота. Така че, отговорът ми е механична скоростна кутия и по-ниска предавка, но висока скорост.

Какво е да работиш за премиум бранд като Mercedes-Benz?

На първо място, колкото и тривиално да прозвучи, е привилегия и гордост. Но освен това, и по-важното, е и отговорност. В същото време е и огромна възможност. Защото докосването до един такъв бранд и всичко, свързано с него като технология, визия, план за бъдеще, отговорност към средата, към обществото и визионерство, е нещо, което си струва да виждаш и да изучаваш, а ние в Силвър Стар го преживяваме от първо лице, отвътре. В същото време, точно това може да се окаже и доста измамно. Защото силата на бранда, освен, че помага, може и да повлияе в обратна посока. Когато зад гърба си имаш име, което върши половината от работата ти, това може да те отслаби, да те направи ленив, да притъпи стремежите ти. Затова смятам, че е изключително важно за нас, като хора, работещи за бранда със звездата, да бъдем всеки ден на необходимото ниво и да допринасяме за доброто име на марката. Така че, за мен отговорността в работата за Mercedes-Benz е важна, а другото е само плюс.

Какво е мястото на жените в бранд като Mercedes?

Вижте, аз не смятам, че деленето на жени и мъже може да бъде отправна точка. В България, за разлика от други държави, жените винаги са имали равен шанс с мъжете, дори и преди демократичните промени. А в някои компании, като например в Силвър Стар, жените на мениджърски позиции са ако не повече, то наравно с мъжете. Съвсем откровено, понякога в нашия екип важните решения се вземат само от жените мениджъри. Затова вярвам, че дамите имат много съществена роля в Mercedes-Benz, без да подценявам характерната и естествена роля в определени сфери и на мъжете.

Има ли някаква формула, с която успяваш да балансираш между професионалния си живот и личните си ангажименти?

Няма такава формула и ако трябва да бъда откровена невинаги съм балансирала. Даже по-скоро не съм балансирала. И това в повечето случаи е било за сметка на семейството ми. Но истината е, че ако не е било така, е щяло да бъде в ущърб на самата мен.

Трябва да призная, че е имало един или два момента в живота ми, в които съм разсъждавала върху това, дали не е трябвало да балансирам повече към семейството си. Но в крайна сметка сега от дистанцията на времето си казвам, че явно така е трябвало да се случи.

Ако се върнем на въпроса – никога не е било баланс, било е едното за сметка на другото. Но и не смятам обаче, че семейството ми е пострадало от това мое решение. Освен това, аз винаги съм имала подкрепата на човека до мен, на съпруга ми. И смятам, че това е отговорът – невинаги баланс, но следвайки своето, това, което ти казва сърцето, със сигурност не в ущърб на другите, но не и за сметка на твоята същност и най-важното - с подкрепата на хората до теб.

Имаш ли си само твое, лично време? С какво е запълнено то?

Две неща обичам много и те са неизменна част от мен. Едното е театърът, а другото е да чета.

Това, което е част от моята същност и без което животът ми е в криза, са пътуванията. Мигът, в който някой ме затвори или ми каже, че не мога да пътувам, това за мен е краят на света. Дори когато преди година бяхме ограничени и не можехме да пътуваме физически, си избирах мечтана дестинация и я проучвах в интернет, включително проверявах какви са възможните полети до там.

Другото място, където съм сама и намирам покой, е времето, в което си тръгвам от работа и шофирам по пътя към дома. Динамиката на работата ми винаги е била много висока, свързана с много пътувания, не само в България, но и в чужбина, с много отговорности и да си постоянно на ниво. Това изисква от мен една безкрайна концентрация и издръжливост. Тази роля е коренно различна от моментите, когато съм със семейството си, когато трябва да съм нежна и грижовна. Сутрин ти ставаш като един човек, отиваш на работа – вече си друг, връщаш се обратно у дома – отново си различен. Тези трансформации през деня са безкрайно уморителни и изискват адаптивност. Затова времето, в което си тръгвам, след като съм си свършила задачите за деня и разрешавам на умората да ме обземе, е моментът, в който съм нито тук, нито там, а сама със себе си. Тези 7 или 10 км от работа до вкъщи е времето, в което се разреждам и отново се зареждам напълно за семейството ми.

Разкажи ни повече за новия дом на Силвър Стар, който беше открит пред април 2023 г.

- Това е като едно ново начало и шанс и да направим дома си такъв, какъвто ни харесва и в който бихме се чувствали уютно. И всъщност ние така и го построихме – с много любов, с много желание и внимание. Това е бъде сериозна промяна и преструктуриране на процесите в компанията. Ще съсредоточим своите усилия върху това, клиентите ни да получават премиум обслужването, което заслужават.

Новата ни локация в столицата е много по-съвременна, модерна, уютна, предразполага към по-голяма екипност, улеснена комуникация както между различните екипи вътре в организацията, така и с клиентите. Сигурна съм, че ще постигнем много приятна атмосфера за клиентите и предразполагащо творческо работно място за колегите.