fbpx Адв. Биляна Тончева: Вярвайте в мечтите си и ги сбъдвайте! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Биляна Тончева е бизнесдама, която винаги е на скорост. Независимо дали се занимава с работа в консултантската си компания за европейски проекти и финансови инструменти "Еко Глоуб" ООД или организира поредната благотворителна кауза, тя се раздава винаги максимално с усмивка и упоритост. Амбициозна, борбена, успешна, обичаща майка. И между две пътувания до офисите на компанията й в страната и пътуване в чужбина, успяваме да се срещнем с нея в едно от любимите й места в центъра на столицата – хотел InterContinental Sofia.

текст: Елица Стойчева, снимки: Светослав Ханджийски

СКОРОСТТА

По скалата от 1 до 10 моята скорост определено е 10. За да бъдеш успешен предприемач, трябва да работиш много. А когато си и жена, майка и активна в социалния живот, към професионалните предизвикателства се прибавят още задачи, които изискват неотложно внимание. Затова, когато времето е ограничено, за да изминеш по-дълъг път, трябва да увеличиш скоростта. Често жонглирам с много задачи едновременно.

КРАСОТАТА

Физическата красота на жената е нещо прекрасно. Без нея светът нямаше да познава изкуството, музиката, любовта. Жената и нейната красота винаги са били и ще бъдат вдъхновение. Тя се простира далеч отвъд само изкуството. Истинската красота на жената е в нейната сила. Силата да управлява проекти от различно естество по едно и също време. И няма значение дали жената ръководи международен концерн или малко домакинство. Тя е призвана да се справя с предизвикателства от различно естество и то бързо и хладнокръвно.

НЕЖНАТА СИЛА

В исторически план, жената винаги е била натоварена с определени очаквания от обществото. Няма голямо значение дали е била принцеса или дъщеря на беден работник. По време на войни и отсъствие на мъжете, жените са тези, които са били и в заводите, и в болниците, и в домовете си. В съвремието, освен да бъде добра домакиня и отдадена майка, от жената се очаква да бъде и лидер в работата си. Както е казала Маргарет Тачър: "Ако искате да обсъдите нещо, потърсете мъж. Ако искате да се свърши работата, трябва ви жена!" Може би хилядолетният опит е допринесъл за изграждането на женската сила. Вече няма запазени само мъжки територии. Можете да видите жена във всяка роля и на всяко място, където трябва да се свърши работа.

ЛИДЕРСТВОТО

Да си лидер не е само мъжко или само женско качество. Лидерството не е значка, която да закачиш на ревера си и вече да се превърнеш в такъв. В лидер се превръщаш сам. Като такъв се изграждаш и работиш постоянно за това. Когато поставиш цел и заедно с екипа си работиш за постигането й, гласно или по-тихо, обществото те признава за жена лидер.

МЪЖЪТ В ЖИВОТА НА ЖЕНАТА

Мъжът и жената не са създадени да съществуват поотделно, а още по-невъзможно е да се развиват и създават. Жената е необходима на мъжа не само за да му глади ризито, образно казано. Също толкова погрешно е, когато видим дама ръководител на голям и успешен бизнес, да смятаме, че го е постигнала сама без мъжка подкрепа. Жената и мъжът са равнопоставени партньори. Те са като две зъбни колела в една машина. Едното колело само не би могло да задвижи тази машина и няма значение дали е огромна корпоративна или малка домашна машинка. Аз съм изключително щастлива да срещна в живота си обичащ, подкрепящ и търпящ мъж.

БЪЛГАРКАТА КАТО ПРЕДПРИЕМАЧ

Българката винаги е била красива и смела. Всяко време има своите изисквания и определения за смелост. Бих казала, че в съвремието ни все повече жени спират да обръщат внимание на насажданите с векове очаквания към тях и смело поемат нови задачи и предизвикателства. Свидетели сме, че с годините наистина се увеличава броят на дамите предприемачи и лидери. Удоволствие е да се работи с такива, които са се доказали в своите сфери. Аз самата членувам в редица утвърдени и авторитетни дамски организации като "Съвета на жените в бизнеса", "Дамски клуб бизнес на високи токчета", "Бизнес лейди". Всяка една от тях подкрепя младите дами чрез различни менторски инициативи по пътя на предприемачеството. Дамският клуб "Бизнес на високи токчета" дори създаде организация "Клуб на младите дами".

ПЛАНОВЕТЕ

В следващите години ще продължавам да водя своя екип по сериозния път на енергийните обследвания, проектите и процедурите с безвъзмездно европейско финансиране, както и от скоро и с финансовите инструменти, с които вече имаме опит. Всеки нов проект е различен и носи нови предизвикателства и задачи за разрешаване. Ще продължавам да работя за доверието на нашите досегашни клиенти, както и за привличането на нови дружества в страната с неограничени възможности, за каквато смятам България.

Бизнесът го очакват много милиарди както по Плана за възстановяване и устойчивост, така и в новия програмен период, който вече стартира. Няма да спра да бъда част от многото бизнес организации, в които членувам като Български форум на бизнес лидерите, КРИБ и други. Ще продължа да пътувам из страната, за да активизирам фирмите да кандидатстват по европейски проекти и да намерят своето достойно място за финансиране.

Не на последно място съм ангажирана с различни благотворителни каузи. За поредна година събрахме благотворителни средства, след като подкрепихме две деца да се оперират в Германия от сколиоза, ремонтирахме детското отделение по хематология в ИСУЛ. Тази година събрахме пари и стартираме ремонт на единственото детско отделение УНГ отново в ИСУЛ. Целта ни е да "запалим" много хора за каузите и всеки с душата си да дари средства колкото може. Горда съм да кажа, че успяваме. Твърдо вярвам, че не красотата ще спаси света, а добротата и любовта.

Цялото интервю с Биляна Тончева може да прочетете в луксозното списание "Истинската скорост на жените" 2024

Търсете в пункове за печат Inmedio в моловете и Кауфлант и по-големите бензиностанции в страната. 

Европейските проекти и компанията "Еко Глоуб" ООД

Вече повече от 11 години консултантската компания за европейски проекти на Биляна Тончева, "Еко Глоуб" ООД, е лидер в ОП "Иновации и конкурентоспособност в предприятията" и разполага с 2 офиса в София и 7 в страната. Това е единствената консултантска компания, която освен с подготовката на европейски проекти, извършва и енергийни обследвания на сгради, промишлени системи и улично осветление. "Никога не вземаме възнаграждения за писането на проектите предварително, получаваме след одобрение на проектното предложение. Нашите клиенти нямат какво да загубят, могат само да спечелят, ако решат да кандидатстват. Ние сбъдваме мечти", споделя Биляна.