fbpx Екатерина Кирилова, Уникредит Булбанк: Баланс е, когато отиваш с удоволствие на работа и се връщаш с удоволствие вкъщи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Екатерина Кирилова е директор „Клонова мрежа и Продажби" на "УниКредит, Булбанк". Тя бе един от панелистите в Дамски Форум Скорост 23 и сподели каква е разликата между това да си лидер и мениджър, какво е да си жена във финансовия бизнес и как намира вдъхновението в банкерската професия. Ето какво разказа по време на Форума.

текст Елица Стойчева

Моята житейска скорост

Ако питате моите познати, те ще кажат, че винаги скоростта ми е около 10 - 11. Но ако гледаме реално, наистина скоростта трябва да бъде съобразена спрямо обстоятелствата, различните лични и професионални ангажименти.

Жените във финансовия сектор

Всъщносност нещата във финансовия сектор не са чак толкова сложни, но както навсякъде е необходим е микс от качества, за да си успешна дама в този бизнес. За мен най-важна е грижата, умението да отделяш нужното време и внимание както на екипа си, така и на клиентите. Отговорността също е основополагаща и имам предвид този тип отговорност, която е над разписаните ти задачи по длъжностна характеристика. Изключително важно е да се чувстваш отговорен и за неща, които не зависят пряко от теб, но можеш да помогнеш. 
Естествено, за да се развиваш във финансовия сектор, много важно е и да бъдеш почтен, да вдъхваш доверие. За да обобщя какво е нужно за успех в сектора ни, а и в живота, ще цитирам една любима мисъл: “Успехът не идва с бързане, идва с неспиране.” Постоянството е от съществено значение. Когато си последователен, когато си вършиш съвестно работата, дори без да е нужно някой да те следи, успехът просто се случва.

Митовете за банкера 

Банковият сектор много се промени. Факт е, че банката вече е буквално в джоба ни, в телефона ни. Все повече са офисите, които са и в буквален, и в преносен смисъл прозрачни. Сега имаме възможността директно докато работим да обърнем екрана към клиента и да му покажем всички опции за него. Но смятам, че по отношение на  връзката между клиент и банкер е редно да съществува и дистанция. Тя е необходима, за да се минимизира възможността за финансов риск и да бъдем максимално обективни. 

Ако говорим за екипната работа в банката, аз съм много силен екипен играч. Обичам да работя с хора, да предавам знанията и уменията си и в същото време съм развила способността си да зачитам и различното мнение от моето, за да виждам пълната картина. И отново се старая да спазвам лека дистанция, за да мога да съм обективна в екипните решения. От над 20 години работя в банката и винаги се опитвам моите приятели да бъдат извън работния ми кръг. Това ми дава свободата да управлявам разумно големия ми екип.

Грешките

Никой не е застрахован от грешки и разбира се, че ги признавам, ако допусна. Не си позволявам своеволия и винаги поддържам у мен нотката на съмнение във всяко решение, за да го взема с цялата си убеденост. Това е здравословно и те предпазва от големи грешки. Това помага човек да се информира по-добре и да взема още по-добри решения.

Ако те е страх  от грешки, няма как да станеш в лидер. Аз разделям нещата на две. Винаги съм се стремяла да градя имидж на лидер, а не просто имидж на мениджър. Искам да ме уважат затова, което съм, а не заради това, което пише в моето CV. Лидерът за мен застава винаги плътно зад решенията си. Това е и основната разлика между двете.

Поезията в банкерството

Да, при нас наистина има много цифри и много сметки. Но най-голямата радост е работата с клиенти. Ние имаме досег до ежедневието на всеки. Човек влиза в банката не с решение, а с проблем. Независимо дали става дума за кредит, за изпращане на пари или иска да си купи нов дом. И тук идва време за „поезията“, когато ти успееш да намериш решение и да помогнеш на този клиент, а после той да се върне и да ти каже “Благодаря”!  Знаете ли какво ми се е случвало? Още когато започнах да работя в банката, в клон в Пловдив на първа линия, дойде клиент и ми каза: „Благодаря ви, че не ми разрешихте кредитът, който исках и ме предпазихте от голяма глупост!“. Този човек и до днес ми изпраща поздравления на 6-ти декември за банкерския празник с благодарности.

Балансът

За мен балансът не се крие в това да разпределяме на равни части времето си. Балансът е вътрешно и емоционално да се чувстваш добре. Да отиваш с удоволствие на работа и да се връщаш с удоволствие вкъщи. Затова искам да дам повече сила на жените, които тепърва градят този баланс. Наскоро четох едно проучване, че 64% от българите смятат, че за жените е много по-трудно да заемат ръководни позиции. Аз живеех с обратно усещане. Смятах, че в България това сме го надживели. Затова вярвам, че заедно трябва да работим в тази посока. Да дадем увереност на младите момичета, че всичко е възможно, да им дадем знания и умения да се реализират. Да знаят, че могат да има семейство, но заедно с това могат да имат и кариера. Аз самата съм майка на двама сина и живея успешно с трима мъже у дома. Не е тайна за никого, че в България в банковия сектор за щастие жените сме много. Радостно е, че не се прави разлика по пол, а ни оценяват по умения. Но нашата чисто женска сетивност и емпатия ни дава предимства и в работния процес.

Дамски Форум Скорост 23 се проведе с изключителното съдействие на AUDI България, glo, Vivacom Art Hall

снимки: агенция Хайлайф