fbpx Милена Георгиева: Да си жена е мисия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Милена Георгиева е мениджър във фамилната козметична компания „Роза Импекс“. Фирмата е основана през далечната 1991 г. като първата частна компания в България, производител на козметика. Започнала началото си заедно с новото време за България, Роза Импекс успешно се развива вече над 30 години, за да се превърне във водещ български производител на козметични продукти и достоен конкурент на международно ниво.

Портфолиото включва стотици собствено разработени серии и едва ли има българка, която да не е използвала някой от продуктите – от козметика за лице, за тяло, бои за коса и оцветители за коса, както за жени, така и за мъже до маски, шампоани, балсами, а покрай пандемията и дезинфектанти. Продуктите на компанията отдавна са познати и търсени в чужбина – могат да се открият на 5 континента. Но за да бъде успешна една компания, винаги има и една жена, която с фина ръкавица, но твърда ръка и с много женски усет е част от водещия отбор на компанията - Милена Георгиева, която заедно с брат си са второ поколение предприемачи и успешно продължават бизнесът, който баща им стартира преди 30 години. Ето какво споделя тя.

текст Елица Стойчева, снимки: Светослав Ханджийски

 

Бизнес с над 30-годишна история

Живеем в такива времена, в които всеки бизнес се развива с невероятна скорост и динамика и тази промяната засяга всички. Да управляваш толкова сериозен бизнес, за мен е огромна гордост, изключителна отговорност и не на последно място истинско удоволствие.

„Роза Ипекс“ е създадена от моите родители и няколко техни съмишленици като една от първите частни козметични компании в страната. Към днешна дата фирмата се управлява от мен, брат ми и нашия баща и смело мога да заявя, че сме един от лидерите по производство и продажба на козметика и трайни и полутрайни, оцветяващи продукти за коса. Мечтата ми е Роза Импекс да пребъде във времето!

По качество нашите продукти отдавна се конкурират със световните такива, но на много по-достъпна за потребителите цена. Работим по европейски стандарти и спазваме европейското законодателство и контрол. Много от суровините и активните съставки, които използваме, купуваме от същите фирми, от които се снабдяват и мултинационалните ни конкуренти. Постоянно правим големи инвестиции в тази насока.

Нашата гама включва около 500 различни продукти за грижа за лице, ръце, тяло и коса за жени и за мъже. Произвеждаме професионална серия за коса и за тяло. Изключително силни сме в производството на амонячни и безамонячни бои за коса, и на полутрайни оцветяващи продукти. Присъстваме в 55 държави по света.

Горещ мениджърски стол

За себе си бих казала, че съм изключително дипломатична и ежедневно залагам на това. Предпочитам добрия тон. Не одобрявам императивния метод на управление. За мен разговорите и връзката както със служителите на различните нива, така и с партньорите, са изключително важни за добрата съвместна работа. В екипа си уважавам мнението на всеки един при вземането на важни решения. Доверието е основното корпоративно и лидерско качество, което ценя високо.

Сбъднати детски мечти

Както повечето момичета и аз мечтаех да създам стабилно семейство, да имам любящи съпруг и деца. Е, това вече е факт 17 години и съм изключително горда, щастлива и благодарна.

Другата ми мечта беше да се включа в бизнеса на родителите си и може би беше съвсем естествено, след като всеки живеех с проблемите и радостите на компанията. Така още от малка професионалният ми път беше предопределен, но най-важното е, че този път ми харесва и аз с огромно желание и отдаване всеки ден вървя по него.

Балансът

Когато ме поканихте да се включа в новия брой на списанието, се съгласих, без да мисля дълго. Много ми допадна концепцията и самото му име. От тук идва и отговорът на въпроса за житейския баланс. Не знам дали всеки път успявам да намеря баланса, но със сигурност полагам много усилия в тази насока и знам, че истинската скорост на жените е на високи обороти. Всъщност най-важното е да постигнем вътрешна хармония. В днешното забързано и натоварено ежедневие това е много трудно и балансът между личен живот и работа лесно може да бъде разклатен.

Жените и мъжете

Колкото трудно и предизвикателно да е понякога, мъжете и жените успяват да намерят общ език. Макар и в 21 век, все още да съществува неравенство между жените и мъжете. Дамите все често са подценявани, но нека не звучи прекалено феминистко. Ежедневно ми се налага да се боря с тези стереотипи.

Както мъжът заема изключително важна роля в живота на жената, такова е и мястото на жената за мъжа. Благодарна съм за абсолютно безкористната подкрепа на моя съпруг, който е опората, без която трудно бих вървяла по пътя на успеха.

Женското приятелство

Много съм щастлива и благодарна, тъй като имам близки дами, които са мои истински приятелки. Обичам да се раздавам за близките си хора, а и те правят същото за мен. Изключително вдъхновяващи са работещите и успяващи жени. Защото да си жена, е не само полова принадлежност. Да си жена е мисия! Неслучайно настолната ми книга в момента е “Умните жени на бизнеса”.

Бъдещето е на жените

Определено имам каузи, които все още не съм реализирала, все още съм много млада и вярвам, че имам време пред мен. Аз съм много постоянен и упорит, дори понякога инатлив човек и реша ли нещо, винаги постигам целта си. Имам много силно изразено чувство за справедливост в личен и професионален план, и това винаги ме води.

Вярвам, че всеки човек дълбоко в себе си желае да живее в по-добър свят. А защо, след като го желаем, около нас продължава да има толкова насилие, омраза, завист, войни, глад, мизерия? Защо хората сме толкова лоши?! Ето такива въпроси ме вълнуват и искам да променя нагласите ни. Промяната идва първо самите нас.

Най-ценният съвет

Винаги се вслушвам се в съвети, защото знам, че не е срамно да попиташ, когато не знаеш нещо, да поискаш съвет, да помолиш за помощ, също не е грях. В днешно време всеки от нас често си мисли, че разбира от всичко, което е крайно несериозно. Най-ценният съвет, който стриктно следвам, е, човек да бъде себе си и да не предава принципите си, защото вярвам ще се съгласите, че само ние сме отговорни за собствените си действия. Не можем и нямаме право да се оправдаваме с никой и нищо друго.

За да стигнем до Милена в Пловдив, където е седалището на компанията, отпътувахме с един впечатляващ автомобил - BMW M850i xDRIVE Гран купе и буквално не разбрахме кога сме пристигнали – взехме разстоянието на един дъх, благодарение на смразяващата мощ от 530 конски сили, в атмосферата на ексклузивен интериор с най-високите стандарти за лукс в купето. Фантастичните мултифункционални седалки имат всеобхватни възможности, така че тялото да бъде в най-високо на комфорт и сигурност. А премиум аудио системата Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound, създадена специално за BMW предлага истински студиен звук.