fbpx Д-р Татяна Илиева: Няма по-добър посланик на добра воля от музиката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Д-р Татяна Илиева е дама не само с отговорна и динамична професия, но и със силен характер. От малка знае, че иска да лекува хората и затова съвсем естествено следва медицина в Медицинския Университет в София. Има придобити специалности по Вътрешни болести и Кардиология. Работи във Военно-Медицинска Академия от 2005 г. През 2016 г. след конкурс е избрана за асистент в клиника по Кардиология към Катедра Кардиология, Интензивна терапия и Вътрешни болести на ВМА. Преподава на български и чуждестранни студенти към Медицинския факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски и изнася лекционни курсове на различна тематика по кардиология. През 2019г. защитава дисертационен труд на тема „Белодробен ултразвук в диагностиката на кардиогенна диспнея.” От 2020г е заема академична длъжност „Главен асистент“ в клиниката по Кардиология на ВМА. Тя е от онези динамични жени, които, като че ли с вълшебна пръчка успяват да се справят с всичко, въпреки, че изглежда почти невъзможно.

Д-р Татяна Илиева е съпруга на д-р Емил Илиев, създателят на най-големия международен джаз фестивал на Балканите – този в Банско, който от 2022 г. се провежда в Боровец и носи името му след неговата кончина. Организатор на музикалното събитие е самата д-р Илиева, чиято мисия е да продължи делото му и след по-малко от месец, от 4-ти до 9-ти август, в сърцето на курорта Боровец на откритата сцена под звездите ще слушаме в 6 вечери множество музикални звезди (следете актуална информация ТУК.

Специално за нас д-р Илиева разказва как лекува душите ни с хубава музика и какво е да се превърнеш в патрон на фестивал от световна класа.

текст Елица Стойчева, снимки Светослав Ханджийски

За сбъднатите мечти

В много отношения мечтите ми се сбъднаха. В професионален план мечтата ми беше да стана лекарка и реализирах тази мечта успешно. И до днес съм много горда с професията си и с това, което ангажира ежедневието ми. В личен план мечтите ми също се изпълниха на 100%. Имах любящ съпруг, имам прекрасна дъщеря и мисля, че в това оношение животът и съдбата са много благосклонни и щедри към мен.

В лекарския кабинет и извън него

Трудно е да се каже, че мога да управлявам частната медицинска практика на моя съпруг в „Медицински център д-р Емил Илиев“. Но все пак успявам да се справям и да съчетавам работата си във ВМА, където работя като главен асистент в катедра Кардиология, Интензивна терапия и Вътрешни болести с менажирането на работата в Медицинския център.

В професията ми често забравям, че съм жена - основно ми помагат знанията, практическите и теоретични умения, за да мога да бъда отдадена изцяло на пациентите си и на това, да опазвам тяхното здраве.

Когато говорим обаче за Джаз фестивала, ситуацията се променя. Ако трябва да съм откровена, никога не съм искала символично да организирам толкова мащабно събитие по обем и авторитет. Фестивалът е моят морален ангажимент към паметта и делото на съпруга ми, които искам да продължа във всичките им измерения.

Балансът между личния живот и професионалните ангажименти

Аз нямам избор. Длъжна съм да намирам време за всичко. При мен изключително сериозна помощ в това отношение е личната ми дисциплина и организираност. Много ми е трудно, защото преди всичко аз съм майка и имам ангажимент най-вече към възпитанието и образованието на моята дъщеря, но все пак успявам да намеря време за всичко.

По пътя на музиката

Категорично Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ е един културен феномен. Преди броени месеци успяхме с Издателство „Унискорп“ да издадем биографичната книга за моя съпруг, която всъщност аз написах в негова памет и реших, че в нея е изключително важно е да бъде отразена идеята за това, как е възникнал джаз фестивалът, какви са били подтекстът и условията, при които тази идея се е реализирала през годините. При съпруга ми мотивите бяха изцяло насочени към изразяване на неговото безкрайно високо отношение към музиката и къмизкуството и  културата въобще. Освен това, сред основните причини за създаването на джаз фестивала в Банско бе и привличането на туристи в този географски регион на България.

Новата посока

Личните ми мотиви за провеждане на  фестивала днес са по-различни. Имам морален ангажимент да продължа делото на д-р Емил Илиев, защото това беше делото на неговия социален живот и обществен ангажимент. Притесненията ми за съдбата на фестивала и конфликтните ми отношения с ръководството на Община Банско бяха в основата на решението ми да пренеса джаз фестивала в Боровец. Така се стигна до срещата ми с кмета на Община Самоков г-н Владимир Георгиев и неговият екип и в тяхно лице открих така търсените от мен приемственост и разбиране. Те ми върнаха вярата в доброто и в това, че има хора, които са запазили човешкия си образ и хуманизма си и могат да оценят това, което е създал за държавата ни и постигнал друг човек. За мен беше наистина трогателно, че с такъв ентусиазъм и желание общинското ръководство прие домакинството на Международния джаз фестивал „д-р Емил Илиев“.

А един такъв проект в курортния комплекс Боровец може да донесе единствено и само позитиви във всички аспекти. Наша водеща цел като организатори на фестивала е популяризиране на бранда „България“ във всички измерения – култура, изуство, наука, спорт, туризъм, както предначерта патронът на фестивала, президентът на Република България г-н Румен Радев. Няма по-добър посланик на добра воля от музиката. Навсякъде по света тя обединява хората от различни раси и социални прослойки. Затова фестивалът е толкова значим и ценен за държавата ни.

След по-малко от месец, от 4-ти до 9-ти август, в сърцето на курорта Боровец, пред хотел Рила ви очаква за новото издание на Джаз фестивала, който тази година ще протече в 6 фестивални вечери с програма, включваща по три концерта на вечер. А входът за всички гости е свободен. 

Международен джаз фестивал Д-р Емил Илиев 2023

Мечтата на д-р Емил Илиев да има в България международен джаз фестивал, по-известен от този в Монтрьо, намери своите поддръжници на нов адрес – курортен комплекс Боровец. След внезапната кончина на Емил Илиев, както всички го наричаха „Д-р Джаз“ през 2020 г., 25-то издание на музикалния форим официално вече носи името на основателя си – Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“. Това забележително събитие, чиято история започва през далечната 1998 година, има своето запазено място в културния календар на страната и през 2023 отново ще се проведе в Боровец.