fbpx Евелина Макрис - Жената е като птицата Феникс, всеки ден се възражда отново | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Отстрани професията на Евелина за повечето хора изглежда вероятно скучна и еднообразна. Тя е собственик на една от успешните счетоводни компании у нас – Тед Консултинг. Но пък предизвикателствата са много и те трябва да се преодоляват в полза на клиентите. „Счетоводството е изключително прецизна професия, не е за всеки. Според мен човек се ражда счетоводител - трябва да ти е в характера. Ние сме подредени, организирани, съвестни“, казва Евелина, докато оставяме счетоводните книги и се впускаме в един женски разговор отвъд цифрите и екселските таблици. Въпреки спокойния, слънчев следобед, скоростта отново е висока, но пък имаме комфорта на един прекрасен автомобил като Mazda CX5, подчинен на философията на японските майстори такуми да вдъхват живот в автомобилите. Ето какво споделя Евелина.

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Препускане през годините

През годините съм минавала препускайки и то винаги на ръчна скорост, за да управлявам сама оборотите. В повечето случаи житейското ми пътуване е изисквало големи усилия. Никога обаче не съм се отказвала от предизвикателствата. Признавам, че понякога действията и решенията ми са били необмислени и прибързани, но пък винаги успявала да постигна своите цели, дори и с много трудности. Жената винаги е готова за новия ден Истинската красота на жената е в нейната многопластова природа. Особено в съвремието ние сме едновременно любима, майка и работещо момиче. Да съвместяваш външна красота и да си успешна личност, е много трудно. Винаги се възхищавам се на жени, които знам, че са изключително заети, но пред света изглеждат така, сякаш не работят и нямат никакви грижи и проблеми.

За мен красотата на жената е именно в това - да изглежда щастлива и поддържана във всеки един момент, независимо какво има от другата страна. Нейната сила е в умението й да оцелява във всяка ситуация. Всеки ден е едно ново начало и пренебрегвайки проблеми и препятствия да вярва в красиво бъдеще. Отърсва се като една опожарена птица Феникс от безсънните нощи и пролети сълзи, намира сили да се усмихне, и да започне всичко отново с първите лъчи на новия ден. Звучи като поема, но е точно така. Колко от вас са преживявали именно тази „поема“? Убедена съм, че всяка!

Партньор в живота

За мен мъжът е партньор и допълнение в живота, но не и фокус. Държа на човека до себе си и уважавам личното му пространство, като в същото време безрезервно му вярвам, щом сме заедно. Смятам, че това, което демонстрираме като поведение, ни се отвръща. Подкрепяй, за да бъдеш подкрепен. Обичай, за да те обичат!

 

Бягане на дълги разстояния

Много жени в България са със завишена самооценка, а други точно обратното, просто не вярват на себе си. И ако трябва да сме честни, е трудно да намериш баланса кой си всъщност. Освен това, хората така сме устроени, че самокритиката не ни е силна черта. Аз контактувам изключително само с активно работещите жени и често виждам, че самооценката им е ниска, заради високо поставените цели и нуждата от самоусъвършенстване. Самата аз не се подценявам и никога не съм мислила, че мъжете ме превъзхождат. Спомням си едно училищно надбягване в 4. клас. Бягах по-бързо, а учителят се дразнеше отстрани и упрекваше момчетата, че тяхната физиология предполага по-добра скорост. Учителят ни по математика в Математическата гимназия, който отне собствения си живот в момент на слабост, казваше ехидно: „Жена и математика…!“. Осъзнах още тогава, че когато си добър в нещо, никой не може да те изпревари и превъзхожда заради пола. Светът със сигурност се променя и на жените е отредено друго място. Определено не пред фурната.

 

Още търся баланса между работа и личен живот

През целия си съзнателен живот съм наблягала на своята финансова независимост и професионална реализация. Животът така се завъртя, че се наложи да отгледам сама дъщеря си и фокусът ми е бил да задоволя финансовите ни нужди, най-вече тези за нея. Не съм изпускала и миг от нейното съзряване. Но не съм имала партньор, докато тя не достигна своята зрялост. Една приятелка ми каза, че в нейно присъствие съм се държала като майка и не съм забелязвала мъжете около мен. Може и да е права. Било е на подсъзнателно ниво. Но от позиция на настоящето, не мисля, че е трябвало да разделям майчинството и любовта. Затова съветвам жените да имат всичко - работа, деца и подкрепящ партньор. Тогава могат да са щастливи и още по-успешни. С чиста съвест мога да кажа, че днес съм щастлива и не бих искала да променям много неща. Здрава съм, имам финансова стабилност, мога да си позволя да пътувам и да се наслаждавам на малки глезотийки.

Добре организиран човек съм, но все още не съм намерила границата на заетостта ми в професионален план, поетите ангажименти и времето, което бих искала да прекарам със семейството и да се забавлявам. Ето, искам да отида до някои екзотични дестинации, за които мечтая, но нямам време. С всяка година помъдрявам и се надявам да намеря този баланс. Успявам обаче да се наслаждавам на привидно по-маловажни моменти. Като например всяка вечер да оставам насаме със себе си за известно време. Просто имам нужда да изключа от грижите и целия свят. Обичам хубавите филми и книги, наслаждавам се на красиви фотоси, пейзажи, архитектура, на бижута, на мода, чета популярна литература. Изключително семпли и простички неща, но са само мои.

Обърни се и виж щастието!

Престанах да плача с годините, сега се опитвам да действам и разрешавам проблемите, а не да се самосъжалявам. Плакала съм за различни неща, за загуба на близки хора. Плакала съм от яд и разочарование, понякога съм проливала сълзи и от умиление. Моменти на щастие намирам в постигане на някаква моя цел. Малките деца със своята невинност по улиците ме карат да се усмихвам. Морето, кафето, поднесено ми за закуска с любов, порасналото ми дете. Светът е изпълнен с щастливи моменти, стига да се научиш да ги ви

В професията си на счетоводител Евелина е прецизна до всяка стотинка. Затова за неин партньор в това интервю избрахме Mazda CX-5 - автомобил, създаден от уникалната прецизност на ръцете на японските майстори Takumi, който изповядва т.нар. Kodo Design (философия за вдъхване на живот в автомобилите), за да създаде усещане за мощна инерция и бързина, оживели в уникален цвят Soul Red Crystal.