fbpx Михаил Петров, Schwarz IT България: Целта ни е процентно жените и мъжете в компанията ни да бъдат по равно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Михаил Петров e изпълнителният директор на Schwarz IT България и беше специален гост в дискусията на Дамски Форум 2022, с който коментирахме какво е мястото на жените в бизнеса и кои са техните силни черти. Ето какво сподели той:

текст: Елица Стойчева

Жените и високите технологии

Отдавна е мит, че жените нямат място в технологичния бранш. Дори бих казал, че не мога да си представя как ще се развиваме без женското участие и присъствие. Нашата професия е много интересна и динамична. Затова и дамите са изключителна сила в нея, те се справят повече от прекрасно. Жените имат нужда от време и от пари, а нашата професия дава и двете. Не е тайна, че заплатите в нашия сектор са най-търсените, най-високите и най-бързорастящите.

Друго предимство на ИТ професията дава, е абсолютната флексибилност. Като започнем от офисите ни, в които вече не говорим само за класическите седящи работни места, а за стоящи и дори легнали работни места. Все повече фирми предлагат много модели за работа и извън офиса и дори изцяло мобилно. Вече не се гони „работно време“, а свършена работа.

С гордост мога да кажа, че в България се справяме много добре, защото средният процент на жените в нашия сектор е 28%, а за Европа средно той е едва 18%.

А в нашата компания, Schwarz IT България, се справяме още по-добре, защото дамите са цели 42% и то голяма част са на отговорни позиции. Нашата цел обаче е процентно половото разпределение на работни места да достигне 50 на 50%.

Българите от чужбина

Друга мисия, с която сме се заели, е да направим страната ни и все по-атрактивна за млади българи, които живеят навън, с надеждата да се завърнат и да работят у нас. Само за миналата година сме помогнали на 12 души да си намерят работа в сектора у нас и да се завърнат за постоянно. Сега сме част и от проекта Bulgaria Wants You, за да можем да разширим тази дейност и да помогнем на хора, които са високо оценени и в Силиконовата долина, и от цяла Европа, да намерят своето развитие у нас. Защото в България наистина имаме добри условия за развитие.

Жената в семейството

Щастлив съм, че съм израснал в среда и семейство, пълно с уважение към жените. Аз съм присъствал на раждането и съм срязал лично пъпната връв и на трите ми деца. Така че, когато един мъж види с очите си на какво се подлага една жена, за да даде чудото, наречено „Живот“, то тогава започваш да гледаш на жените по коренно различен начин. Неслучайно казват, че зад всеки успял мъж, стои една жена. Аз не знам дали съм успял мъж, но при всички случаи съм един щастлив човек и зад това стои моята прекрасна съпруга и моята дъщеря като дами в семейството.

Качествата на жените

От една жена можеш да се учиш непрекъснато. Лидерските качества между жените и мъжете не са много различни. Но дамите притежават една вродена сетивност, интуиция и емпатия, те са в пъти по-фокусирани от всеки един мъж и затова жените са много ценни за всеки екип.