fbpx Ива Русинова - Светът има нужда от женска енергия в действие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Тя е изключително елегантна и фина. Когато се срещаме с нея, трудно можем да повярваме, че се превръща в „друга Ива“, когато облече гащеризона, сложи каската и застане наравно с мъжете на старта в един спорт, който всички смятат за мъжки – дрифта. Самата тя се определя като „свободолюбива, амбициозна, твърдоглава, приключенец и разбира се, оптимист“. Тези качества ú позволяват да застава на челни позиции в състезанията на пистата и в живота. А скоростта ú винаги е максимална, а ние даваме старт на разговора с нея.

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Житейската скорост

Ако трябва да погледна философски към житейската скорост, то определено моята е максимална и то категорично ръчна. Дори близките ме обвиняват, че съм прекалено бърза и енергична, и че трябва да забавя темпото, обаче не мога. Всяка сутрин се събуждам с поне няколко нови идеи за осъществяване, а нямам навика да оставям нещо нематериализирано.

Женска енергия в действие

Красотата на жените е в тяхната енергия, а тя е най-силната, най-амбициозната, най-отдадената. Тази енергия може да лекува всякакви рани, да изстрелва в Космоса и да дава подкрепа, но и да срива със земята и да оставя белези. Затова е важно в какви ръце е и как се използва. А силата се крие в усмивката и харизмата. И ако преди години, жените може да са имали ниско самочувствие, заради различни фактори, то сега те са самостоятелна, силна единица, която може да прави чудеса. За съжаление обаче, все още наблюдавам уплашени или зависими жени, потиснати обикновено от мъжете до тях, което е много тъжна гледка, защото е похабяване на, може би, велик потенциал. Мисля, че светът има нужда от женска енергия в действие.

Жените са равни с мъжете в професията

Често се говори за професионално неравенство между двата пола. Резултатите обаче сами говорят и действията сриват всички предразсъдъци. Иначе казано – не може да „биеш“ мъжете и да казват на черното бяло, нали? В крайна сметка започват да те приемат за равен и за професионалист. На последното европейско състезание в челната 10-ка бяхме и 4-те жени, които участвахме. Никога не съм се вълнувала от чуждото мнение, но виждам, че когато жени виждат други жени да успяват в мъжка сфера, дават искрената си подкрепа. При мъжете обаче винаги егото ще шепне тихо в едното ушенце: „Ти си мъж, жената е да си седи в кухнята!“, макар и много от тях да го потискат и да говорят друго.

Кариерата на първо място

Може би много хора ще скочат от стола потресени, но аз винаги съм поставяла кариерата си и личностното израстване на първо място, и не смятам, че това е лошо. Компромиси винаги се правят и в двете посоки, просто аз слагам една стъпка напред работата. И знам защо го правя - за мен е важно да изградя стабилни основи за децата си (засега е само едно), да ги науча, че трябва да имат идеи, фантазия и въображение, и да ги вкарват в действие от съвсем малки. Само бебетата имат нужда от майка, която да е неотлъчно до тях, децата и тийнейджърите имат нужда от учители и примери. Аз искам да съм добър пример, а за мен добро е да знаеш как да израстваш и как да градиш нещо.

За мен семейството е равно на подкрепа, въпреки всичко и всички. Ако това го няма, значи няма семейство. Семейството не е къща с роднини, това е имагинерна неразривна връзка между няколко човешки същества, които дори да не са заедно, се усещат един друг и са готови на всичко един за друг. В моето „семейство“ например, освен родителите ми, мъжа и детето ми има и няколко верни приятели. И ако някой знае друга формула на баланс между семейна и професионална отдаденост - поръчвам си една :-).

Дрифтът - танц с автомобил

Запалих се по дрифта още преди 12 години, когато тази спортна култура тепърва навлизаше в България. Гледах няколко мои колеги какво правят и много ми допадна, стори ми се изключително атрактивно и бях сигурна, че ще стане много популярно, както се и случи впоследствие. Дори смятам, че е много подходящо за момиче. Да кажем, че дрифтът е точно женската част от моторспорта, обичам да го наричам „танц с автомобил“ - красиво е и изисква усет за баланс, концентрация и детайлност, неща, в които жените много добре владеят. Разбира се, че е имало моменти, в които не съм успявала да овладея колата, но те определено не са били свързани със страх.

Аз възприемам това като адреналин, който впоследствие търся подсъзнателно. Имам тежки удари, имам и обръщане през таван, но това изобщо не ми пречи, даже напротив - много е полезно да научиш къде е границата, на какво точно и колко е способен автомобилът и самия ти съответно. Има една приказка: „ Който не кара, той не се удря“ и е точно така. Най-добрите пилоти имат най-много опит, а той определено се трупа точно така.

Естествено, че най-добрият партньор на четири колела за Ива може да бъде харизматичния Ford Puma и то в спортната му версия ST. Изглежда фантастично и няма как да останете незабелязан на пътя. Неговите 200 конски сили обичат адреналина и високите скорости, като доставят истинско удоволствие и смайваща стабилност за този компактен кросоувър, докато спортните седалки здраво са обхванали тялото. И е само ръчна скоростна кутия – за тези, които обичат да държат поводите в свои ръце.

Комфортът в купето предлага всичко нужно – обем, модерна мултимедийната система SYNC 3, круиз контрол, дузина системи, които подпомагат шофирането. О, и невероятно иновативни решения за багаж, като фантастичната пластмасова кутия, „скрита“ в багажника, в която дори може да превозите домашен любимец или кални обувки, а после да измиете с маркуча.