fbpx Диана Митева: Бъдете смели и не се страхувайте да експериментирате | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

В средата на април проведохме нашия първи Дамски Форум „Скорост 22“, на който с вдъхновяващи гости коментирахме днешната скорост на жените и умението им шофират по няколко житейски писти едновременно. Един от гостите на форума бе Диана Митева – изп. директор и ръководител направление „Банкиране на дребно“ ДСК и председател на УС на асоциацията на банките в България. Ето малка част от ценните съвети, които тя сподели с аудиторията.

текст: Елица Стойчева, снимки: агенция "Хайлайф"

Скоростта на жените

Погледнато философски всички, които ме познават ще кажат, че моята скорост е 10, ако това е най-високата. Но аз смятам, че в различните години, човек има различни скорости. Докато е по-млад и формира себе си скоростта е една, после става друга. Важното е да не спираме да се движим.

Жените и Мъжете

Мисля, че мъжете и жените не бива да се делят. Чисто практически, жените сме дошли на този свят с много повече задачи, като с това не искам да обидя мъжката аудитория. Напротив! Просто женската скорост, чисто житейски, се налага да бъде по-висока. От друга страна, ако ние не сме онази част от обществото, която е по-приемаща, по-балансирана, няма да можем да направим живота по-философски.

Жените в бизнеса

Темата за жените в бизнеса и особено за мястото на жените във финансовия сектор у нас, е често дискутирана. За щастие в България имаме много дами на високи управленски позиции в нашия сектор и поне досега се е налагало на някоя жена във финансовия сектор да бъде по-различна от мъжете. Ако трябва да посоча няколко важни качества, които са важни за успеха в сектора - това са устойчивост, стремеж към екипност и толерантност.

Важните решения

Като всеки нормален човек винаги изпитвам и лека доза страх при вземането на важни решения. Това е абсолютно нормално. Но по-важното е човек да действа, да прави избори, дори понякога да са грешни. Аз не се страхувам да правя грешки, въпреки, че като по-млада това ме е притеснявало повече. Поемам и отговорности. И нека не забравяме, че най-важните решения в живота са онези, които касаят личните ни дела.

Работата в екип

Преминала съм през всички стъпала на работа в банката и винаги съм се опитвала да бъда сред хората, да няма дистанция между мен и колегите. Дори и сега, когато посещавам лично нашите клонове, най-щастлива ме прави общуването с хората. То е и в основата на нашата нова инициатива, в която хора от централата на банката комуникират с реалните клиенти и проблеми, за да бъдем още по-добри в обслужването.

Балансът

Факт е, че умея да балансирам между работата и личния живот и това е заради енергията, която имам. Създала съм си график и винаги намирам определени часове, посветени само на мен и семейството. Всяка година се предизвиквам като изисквам от себе си това време процентно да става все повече.

Установих, че дори с 1 час в денонощието да увелича времето, което отделям за семейството си, то на годишна база това ще е в пъти повече. Така се старая да увеличавам времето и за всички смислени каузи, в които участвам, за да се чувствам по-удовлетворена.

Мотивацията

Винаги съветвам младите хора да бъдат смели и да не се страхуват да експериментират. Сега е моментът! Колкото по-млад е човек, толкова повече трябва да опитва, включително и в сферата на предприемачеството. Днес има толкова много възможности за финансиране на нови компании,  на малки фирми и независимо в какъв сектор искате да се развивате, винаги има начин. Вече няма граници! Не е лесно, но е възможно, защото ние, жените, имаме достатъчно енергия да реализираме мечтите си.