fbpx Ина Асса зад волана на Nissan JUKE | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

“Витаеща в облаците, летяща на балон, невъобразимо рошава, изтънчено нисичка, несравнима ентусиастка, неописуема пътешественичка...”, Това са все думи на Ина Асса за Ина Асса.

Кой би останал безразличен след подобно описание и кое уважаващо себе си издание не би искало да има подобна приказна героиня с водопад от къдрици и открояващ се стил на страниците си, особено след като знаем за нея и колко талантлива и успешна е в работата си. Неслучайно именно Ина Асса грабна тази година приза Златна игла в категорията „Дизайнер на годината“ на Академията за мода.

В нейното професионално портфолио влизат години работа в модни къщи като Paco Rabanne, Francesco Smalto, Givenchy. Заедно със Сидони Ларизи работи и за Elie Saab, създава линия с чанти от крокодилска кожа за Four Seasons Hotel в Париж и обувки за балета Crazy horse.

Понастоящем е главен дизайнер на БНТ и създател на голяма част от колекциите бизнес облекла на модна къща Credo. Има собствена линия дамски дрехи “Mademoiselle Credo by Ina Assa“. Авторка е и на емблематични аксесоари като сребърната брошка, вплела в себе си български шевици, която английската кралица получи като подарък от президента на България Румен Радев и съпругата му Десислава по време на официалната им аудиенция в Лондон.

След всичко, което знаем за работата и постиженията на Ина Асса, ние бихме добавили още няколко лични впечатления от комуникацията си с нея: респектиращо точна и последователна, по френски елегантна и завладяващо чаровна – точно като баща си - известният художник Греди Асса.

Време е да я поставим зад волана на също толкова завладяващо чаровния Nissan JUKE и да научим малко повече за скоростта, през която преминава през живота и различните й роли.

Летя през живота минимум с 10

Винаги съм работила едновременно по няколко проекта и съм съчетавала много дейности и съответно скоростта ми на живот е такава – 10-а! Даже бих казала, че към настоящия момент и това е бавно... Откакто имам син, ангажиментите се увеличиха, а с тях и скоростта. В момента карам автоматик, но понякога превключвам на „ръчна“, ако съм на „спортна“ вълна.

Няма как да мина на по-ниска предавка, след като съм едновременно амбициозна и енергична, мечтателка и работохолик, и най-вече майка.

Уверената жена предизвиква възхищение

Смятам, че истинската красота на жената се крие в хармонията между тялото и духа. Уверената жена предизвиква уважението на другите. Има някакво убеждение, че красотата на жената е предимство, но една жена със самочувствие, дори и да не е голяма красавица според естетическите критерии на времето й, кара околните да й се възхищават.

Именно такива сме българките и не смятам, че имаме ниско самочувствие. Българката е много дисциплинирана и способна жена. Тя е борбена, оправна и образована. Всички жени около мен са самостоятелни и независими.

Силната жена е мотивираната жена

Вътрешната мотивация да отстояват позициите си и да утвърждават индивидуалността си дава сила и на жени, и на мъже. Аз лично търся в себе си силата. В непрестанно преследване съм на близки и далечни цели. Постигането на близките цели изисква прагматични отклонения, а постигането на далечните цели предполага стратегически промени.

За постигането на голяма част от мечтите и целите си разчитам и на мъжа до себе си - моя съпруг, приятел, любим и отскоро страхотен баща.

Креативността не се влияе от пол. Или я има, или не...

Досега, поне в моята сфера, не съм усетила неравенство. Модата е творческа сфера. Конкуренцията е навсякъде. Креативността не се влияе от пол. Или я има, или не...

Всеки житейски период има своите акценти, които се пренареждат според моментните приоритети

Вярвам, че има периоди за различни приоритети. Младостта е драматично време. Тогава професионалните амбиции доминират. Моето следване изискваше огромна отдаденост. Много задачи, поставени за кратко време, които трябваше да ни подготвят за напрежението в професията на модния дизайнер. Първите ми професионални позиции ме научиха на работа отвъд ръба на физическите възможности. Човек с изненада открива, че всъщност има много повече сили, отколкото е вярвал. Преди ревюто на Givenchy работехме по 24 часа, дни наред. Прибирахме се у дома само за да се изкъпем и преоблечем.

Третото десетилетие, в което съм в момента, има други приоритети. За мен семейството е голяма ценност. То също дава този стимул, който те кара да мислиш, че имаш сили за все повече и повече. Компромисите са неизбежни, но вероятно не бива да бъдат наричани така. Те по-скоро са търсене на равновесие. Всеки житейски период има своите акценти, които се пренареждат според моментните приоритети.

В една творческа професия няма таван на постигнатото

Винаги се явяват нови цели: близки и далечни. Преди бях отдадена на аксесоарите и бижутата: очила за Пако Рабан, обувки за Ели Сааб и т.н. Нарисувах релефната фигура на английски булдог върху кашмирения пуловер в сиво на Франческо Смалто. В момента съм стилист и непрекъснато мисля върху нови идеи за визията на водещите на предавания в БНТ. Вълнува ме облика на работещата жена. Работя съвместно с българската фирма Credo, която според мен е една от най-добрите в този сектор. През следващите 20 години се надявам да развия постигнатото, като непрекъснато обогатявам моя стил.

Вярвам, че картината на света се променя и писателите първи усещат това

Обичам да чета художествена литература в свободното си време. Чета и на осеммесечния ми син още от раждането му. Искам по-късно той да разбере, че разказването на истории е начинът да изградим идентичността ни. Вярвам, че картината на света се променя и писателите първи усещат това.

Въпреки че добре организирам дневните си задачи и никога не закъснявам, ми се иска да имам повече време за културни развлечения и пътувания. Има много неща, които не съм правила. Списъкът е дълъг, но да спомена някои пропуски в уменията си: не съм яздила кон, не съм карала мотоциклет, не съм се гмуркала в големи дълбочини, не съм се катерила по скали… Някой ден, ако ми се предостави подходяща възможност, може би бих опитала да пилотирам самолет.

Плача рядко и не се страхувам

Всеки плаче, обратното е патология. Поводите за плач са различни: от необратима загуба на някой близък до сантиментални филми, разчувстващи истории с животни или въздействаща музика. Не бих казала, че съм особено плачлива.

И със сигурност нямам фобии: необясними страхове, пристъпи на паника. Не бих нарекла страхове безпокойството и донякъде любопитството за това, какво биха поднесли идните дни.

Обожавам да шофирам

Смятам, че има много добри шофьорки, макар в България да цари погрешното схващане, че жените шофират бавно и лошо. Жените са по-отговорни и не се поддават на нерационални емоции под напора на наранено его по пътищата.

Сега накъде?

Веднага бих тръгнала към морето със съпруга ми и сина ми!

текст: Пепа Конова, снимки: Велин Балийски- Лино

Като дизайнер, автомобилен партньор на Ина Асса е артистичното, впечатляващо купе кросоувър Nissan JUKE, което тази година пристигна в България. Уникалният SUV има неподражаем стил и е забележим отдалече. С ярките LED фарове той ярко се откроява сред другите коли в трафика. А двуцветната заигравка в ектстериора и още повече в интериора го правят истинско бижу. 

Всичко е на една ръка разстояние. На 7-инчовия дисплей „Advanced Drive-Assist“ се изписва цялата необходима информация като пътен компютър, навигация, аудио. Дори и в супер слънчевия ден, в който снимахме всичко на него чете отлично като не е нужно да въртите глава и да си отделяте вниманието от пътя, докато шофирате – всичко е перфектно ориентирано към шофьора. Разбира се Apple CarPlay или Android Auto свързан вашия смартфон с автомобила, който се появява на екрана и отново сте в личния си свят. А ако случайно в мола забравите къде сте паркирали автомобила, чрез приложението NissanConnect ще го откриете, също може да проверите дали сте заключили колата, докато бързате по тротоара съм следващата модна дестинация.

Въпреки, че Ина е изключително крехка и фина, уникалните спортни седалки на Nissan Juke са й по мярка. По-магичното в тях е, че те потапят шофьора и пътника в 360 градуса звук – в подглавниците са вградени тонколони BOSE PERSONAL

Nissan JUKE e истински партньор в трафика на всяка дама с функцията „ProPILOT Assist“, която поддържа определено разстояние от автомобила отпред, ако се наложи може да спре напълно и да набере скорост, когато трафикът отново започне да се движи. По междуселищните пътища „ProPILOT Assist“ ви държи в „правата линия“ и помага да стоите в центъра дори при леки завои.

Ина казва, че е от жените, които нямат никакъв проблем с паркирането (всички сме наблюдавали трагико комични ситуации на паркирана), но Nissan Juke допълнително го улеснява до максимум - Around View Monitor е система от камери, която осигурява 360-градусов обзор на автомобила, като може да избирате фокус върху изгледа отпред, отзад или от страната на бордюра. Така мъжът ви вече няма да се мръщи на остъргани брони и джанти.