fbpx Таня Скринска: Външната красота привлича, но вътрешната завладява | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Дори сред множество хора, няма как да не я забележите. Тя е изключително фина и елегантна, естествено красива, деликатна в разговорите и в същото време грабваща вниманието. Таня Скринска вече 17 години управлява голям и "мъжки" собствен международен бизнес, свързан с фрахтоване, интермодален и мултимодален транспорт. Ще я срещнете на различни обществени форуми, може да попаднете и на нейните откровени коментари в социалните мрежи, защото има силно развито чувство за справедливост, а вечер е търсен гост на светски събития. Дни след разговора ни, тя печели наградата "Жена на годината" на сп. Грация в категорията "Бизнес".

Таня е гост в проекта ни "Истинската скорост на жените" и участва в луксозното едноименно годишно списанието. Сега включваме на скорост с електрическия Audi Q8 e-tron, който ни ускорява от място само за 5,4 секунди и пътуваме из душата на Таня.

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски, Локация: Гранд Хотел София

Ръчната скорост държи в кондиция

Житейската ми скорост към момента е 10-та и това е така не защото съм свръхамбициозна или пък максималист, а защото с времето имам все повече отговорности и осъзнавам, че все повече хора разчитат на мен. Това определено ме задължава да давам максимума от себе си и като време, и като внимание, и като отношение, за да отговоря релевантно на нуждите и очакванията им. Освен това виждам, че поведението ми влияе на тези, с които работя ежедневно, и по някакъв начин се отразява и на тяхната мотивация. Това неминуемо ме задължава да бъда още по-всеотдайна и отдадена на ангажиментите и предизвикателствата, които ми поднася всеки следващ ден.

Затова и категорично предпочитам да пътувам с ръчна. Автоматикът те разглезва, кара те да се отпускаш, а смятам, че това не е препоръчително и здравословно за бизнеса. Ръчната скорост, от една страна, показва доколко добър си наистина, защото във всеки следващ момент и единствено от теб зависи да превключиш на правилната предавка, за да се движиш по правилния начин и максимално добре. От друга страна, ръчната скорост винаги те кара да си в кондиция и да си внимателен, което в бизнеса е задължително условие, за да си адекватен и успешен.

В бизнеса всички са еднакви

Аз не деля бизнеса на мъжки и женски, тъй като смятам, че и двата пола трябва да демонстрират компетентност, отговорност и професионализъм в работата си, за да бъдат успешни. Разбира се, както при мъжете, така и при жените се наблюдават черти, които по-скоро помагат в бизнеса, както и такива, които по-скоро им пречат. Жените са силно интуитивни, което определям като много положително и ценно в работата, но за сметка на това са по-емоционални от мъжете, което според мен е недостатък, когато се проявява в бизнес среда.
Безспорно ценя коректността, лоялността, дисциплината, постоянството и отговорността. При жените, освен вече изброеното, ценя и всички тези качества, които оформят женствеността ни. Смятам, че жената трябва да бъде нежна, деликатна, премерена, но и решителна, защото това показва, че има характер.
Иначе, в чисто човешки план, ценя добрите, смирени, работливи и уважителни хора. Вярвам, че именно тези качества правят света около нас по-добър и по-стойностен.

Място в мъжкия бизнес

В началото беше сериозно предизвикателство да бъда жена в един предимно мъжки свят и бизнес. Да, беше ми трудно, но не защото бях жена, а защото бях млада и трябваше да уча изключително бързо много неща, за да мога да се утвърдя по най-добрия начин. Чертаех различни видове ремаркета и се учех да редя палети с нестандартни размери в тях по най-добрия и оптимален начин. Чертаех и четях за видове контейнери, международни конвенции, разпоредби, документи и т.н. Целта ми беше не да се доказвам на някого, а да стана професионалист в професията, която бях избрала за себе си.

Мисля си, че това, че се учех всеки ден, че не се притеснявах да питам, че работех много, че отказите да работят с мен веднага не ми действаха демотивиращо и не ме отказваха да продължавам напред, а напротив, помагаха ми да се изградя и като характер и като професионалист. Така усилията ми постепенно започнаха да ми носят признание и утвърждаване в сектора.

Как ме възприемат мъжете? Вероятно трябва да попитаме тях, но аз си мисля, че ме възприемат като отговорен и сериозен човек, на когото могат да разчитат и с когото могат да работят прекрасно.

Стилът изпраща послания

Истинската красота на жената не се състои само в красивото лице, а и в красивия ум и сърце, и най-вече в красивата душа. Красотата се проявява в излъчването и маниерите, в характера и поведението, в ценностната система и отношението към околните. Затова искрено вярвам, че външната красота привлича, но вътрешната завладява и пленява.

Според мен, естетиката на движенията също е от ключово значение за красотата и излъчването на всяка дама. Именно в красивите движения се крие грацията, финесът и елегантността на жената. Изключително важен е и стилът, както по отношение на визията, така и по отношение на поведението. Безспорно, чрез визията си ние изпращаме определени послания и показваме уважение към себе си, компанията или институцията, която представляваме, и не на последно място, към хората, с които се срещаме и комуникираме. Добре изглеждащият човек винаги буди доверие и внушава респект.

Социалните мрежи

В последните няколко години съм по-активна в социалните мрежи и осъзнавам, че не само моите, но и публикациите на всеки един човек оказват влияние и се отразяват в по-голяма или по-малка степен върху нагласите на аудиторията. Това обстоятелство ме кара да бъда много внимателна, когато пиша или коментирам нещо, защото вярвам, че е важно не само съдържанието, но и начинът, по който е представено, тъй като същото има значение за хората, влияе им и би могло да промени възгледите и настроенията им. 

Безспорно социалните медии променят отношенията между хората - понякога ги сближават, но много често ги раздалечават. Има доста хора, които започват да си мислят, че след като те следват в социалните мрежи, значи са неизменна част от живота ти и си позволяват неща и отношение, които са недопустими. Факт е, че все повече хора се стараят да стават своеобразни лидери на мнение, защото по този начин добиват популярност и успяват да манипулират обществените нагласи, за което често получават и материални стимули. Това, обаче, е много опасно, защото липсата на контрол и стандарти в тази посока може да бъде пагубна и за обществото, и за бъдещите поколения. 

Затова смятам, че всички ние, които използваме социалните платформи, за да изразим мнението си публично, трябва да сме прецизни в изказванията си, да сме обективни в оценките си и да спазваме добрия тон в комуникацията, защото неминуемо можем да се окажем не само фактор за промяна на обществените нагласи, но и нравствен коректив чрез поведението и отношението си.

Откривам красота навсякъде

Като повечето хора, които живеят в големия град, и аз не бих могла да се похваля с наличието на много време само за себе си, но затова се старая винаги, когато имам такова, да го оползотворявам пълноценно. Обичам срещите с любими хора, обичам да чета, да гледам хубави филми, да ходя на театър, опера или изложба, обичам да пътувам, обичам всичко, което не само ме зарежда емоционално, но и ме обогатява културно и интелектуално. Чувствам се щастлива от факта, че притежавам емоционалност, която ми позволява да откривам красотата навсякъде и във всичко и да й се наслаждавам пълноценно. Понякога имам нужда да съм край морето, а друг път – в планината. 

Имам няколко любими дестинации в Европа и няколко извън нея, но всички те са край вода, защото обичам морето и край него се зареждам прекрасно. В последно време обаче преоткрих България и установих, че се чувствам изключително добре сред природата на Родопите. Там се долавя една магия, която не съм усещала почти никъде другаде. Обичам и дома си, времето със семейството и приятелите ми, прекарано в разговори около камината през студените месеци, както и любимите за всички мои приятели тематични вечери, които с удоволствие организирам през лятото. Именно тези дни на споделеност и щастие ми се отразяват най-добре. Тези моменти ме карат да се чувствам най-пълноценна.

Истински елегантен и в същото време с абсолютна категоричност Audi Q8 e-tron партнира отлично на Таня в това интервю. Той разполага с голяма батерия, която осигурява над 580 км автономност, а от 10 до 80% може да се зареди за около 30 минути. В синхрон с ДНК-то на Audi, новата настройка на окачването подобрява баланса за още по-голям комфорт, удоволствие от шофирането и стабилност. Така че, можете максимално да се насладите от пътуване към любимите Родопи на Таня или пък синьото на морето, например.

А адаптивният круиз контрол, който регулира дистанцията до автомобила отпред чрез ускоряване и намаляване на скоростта, заедно с head-up дисплея с добавена реалност, улесняват още повече шофирането. Не е ли време да се качваме?