fbpx Милица Зикатанова зад волана на Haval Jolion | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Милица е от онези млади дами, които използват всяка минута от живота, за да пътуват с високи обороти по различни житейски писти. Тя умело балансира много роли наведнъж – на мениджър и на бизнес дама, на годеница, домакиня, приятелка, на социално ангажирана личност, а от скоро и на корги-мама. Прави всичко с удоволствие, с много чувства и насочва цялата си енергия към крайната цел. Шофира много и постоянно прави „тегели“ между София и Мелник, където е семейната изба. Успяваме да се засечем с нея, на едно любимо място в сърцето на София, където тя обаче е спряла по работа, а ние се чудим колко ли кашона вино можем да съберем в новия Haval Jolion, който е в синхрон със синьото небе и светлите й очи. В седмицата на любовта и виното говорим с нея за женската скорост

текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Време за сеитба

На този етап от моя живот се движа на високи обороти. Отговарям за много и различни аспекти на винарския бизнес – от управлението на търговския екип, през износа, ключовите клиенти, маркетинга, туризма, развитието на бранда. Трупам все повече опит и в производството, за да мога да обхвана абсолютно целия бизнес и скоро да го поема от своите родители. Извън работата съм ангажирана с дамски бизнес клуб, който ми дава възможност да общувам и обменям опит с амбициозни млади хора от различни индустрии. Винаги отделям време за личностно развитие – наскоро завърших магистратура задочно, а паралелно с това винаги посещавам различни курсове и обучения. Ежедневието ми е динамично и разнообразно, а списъкът с цели за постигане.

Важните мъже в живота

Един от най-важните хора в моя живот е моят баща – той е мое вдъхновение, мой ментор, мой коректив. Отне ми доста време обаче да осъзная, че всъщност моята майка е тази, която го прави това, което е – защото го подкрепя (понякога търпи), защото му дава крила и в същото време го приземява; защото дава причина и смисъл на усилията, които той полага. Мъжът за мен е опора и подкрепа. Той празнува с мен моите успехи и ме утешава в трудните моменти. Внася баланс в моя живот. Умее да пренебрегва себе си, когато и аз пренебрегвам себе си. Изненадва ме приятно с повод и без повод и то по начин, който само аз бих харесала и оценила, защото ме познава както никой друг. Заземява ме, когато хвърча в облаците, но и винаги е готов да ме последва на някое ново щуро приключение. Знае как да ме направи щастлива и как да ме мотивира да бъда по-добра версия на себе си.

Кои сме ние?

Като цяло българките са еманципирани и с високо самочувствие, но не съм сигурна, че винаги имат реална представа за своята стойност. Еднакво опасно е да се подценяваме и да имаме нереалистично завишена представа за себе си. Един от актуалните проблеми, свързани със самочувствието, е, че много млади жени (а и мъже) се опитват да подражават на фалшивите идоли от социалните мрежи и вкарват себе си в различни шаблони. Виждам жени, които се превръщат в копия една на друга и започват да имитират привидно перфектните светове, които виждат в Инстаграм. Такива феномени имат изкривена ценностна система.

Вярвам, че обществото е длъжно да дава добър пример на младите дами и да им показва, че ролята на жените е много по-комплексна от това да бъдат нечие украшение. Най-страшното е да ти се наложи да промениш себе си, за да се харесаш на другите и да осъзнаеш, че по този начин си се обезличил и загубил. А за да си щастлив и да можеш успешно да управляваш живота си, първо трябва опознаеш и приемеш себе си.

Светът е равен за всички

Скоро участвах в международен семинар на тема „Ролята на жената във винената индустрия“ и с голямо удоволствие установих, че България е шампион в равнопоставеността между половете в нашия бранш. Дори жените доминират като винени технолози, сомелиери, винени писатели, топ мениджъри и собственици на винарни. Виното наистина е много подходящо поприще за една дама, защото в него има изкуство, наука, култура, работа с хора и изобщо всичко, което на нас, жените, ни се отдава естествено.

Ангажирана съм в сферата на женското предприемачество и виждам, че в България има много амбициозни млади дами, които създават и успешно управляват многомилионни бизнеси на световно ниво. Много от тези бизнеси са абсолютни лидери и иноватори в своите респективни индустрии. Тези дами по нищо не отстъпват на техните колеги мъже. Поне в средите, в които аз се движа, не може и да става дума за сексизъм или друг вид предразсъдък. Всеки човек заслужава да бъде уважаван заради своя опит, качества и принос, и да получава справедлив статус и възнаграждение.

Хората са най-важните

Нашият бранш премина през изключително динамичен период и ситуацията все още не се е възстановила напълно. Не е ясно какви трайни промени в навиците на винолюбителите ще създадат противоепидемичните мерки като ограничения достъп до заведения и публични събития и „новото нормално“. Едно е ясно, пандемията затвърди моето убеждение, че най-важно от всичко са хората – да бъдат здрави, да се уважава труда и достойнството им. Най-важният урок, който някога съм на учила в бизнеса, е, че хората купуват от хора.

Така че, стига да са здрави и да те възприемат като добър, коректен човек, купуват от теб и бизнесът ще върви. Ако си безпринципен и загубиш човешкото си отношение, никой няма да иска да чува за теб. Не мисля, че животът ми се е променил коренно заради пандемията. Временно ограничих социалните контакти и разредих ангажиментите навън, за сметка на времето, прекарано със семейството и с най-близките хора в домашни условия. Остана ми повече време да се съсредоточа върху някои важни дългосрочни проекти, които дълго време бях отлагала. Прочетох повече книги от обикновено, пресадих всички цветя у дома и наваксах с йогата и някои духовни практики. Оптимист съм и вярвам, че животът е на цикли – ту се забавяме, ту се забързваме. Но колелото продължава да се върти.

Цялото интервю, както и още други можете да четете в луксозното списание "Истинската скорост на жените" - търсете в пунктовете за печат и бензиностанициите

Насочен към хората с активен и динамичен живот, които са в непрекъснато движение като Милица, компактният SUV Jolion е най-доброто, което сме виждали до момента от бранда Haval на китайския гигант Great Wall Motor. Обмислен до най-малкия детайл, той осигурява максимално пространство и комфорт – висока позиция, удобни кожени седалки, множеството системи и асистенти, 360-градусова камера, в което удобство, съчетано с впечатляваща маневреност, убедихме, когато паркирахме, когато паркираме в най-тясната и натоварена, но емблематична улица в столицата.