fbpx Мария Лазарова, Монделийз България: Нефункционално е да провокираме конкуренция между половете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Мария Лазарова е Country мениджър на Монделийз в България. По време на Дамски форум Скорост 24, който организирахме, и на който тя бе специален гост, сподели истории от своя житейски опит в изграждането на кариера, какво място имат жените в Монделийз и какво е предизвикателството да бъде на ръководна позиция в голяма корпорация и как все пак да успява да намира повече време за себе си и семейството.

Елица Стойчева

Скоростта в живота от 1 до 10

Ние, жените, имаме различни скорости, на които живеем. През някои седмици сме на 10+, но в други моменти се опитваме и надяваме се, че успяваме да намерим баланса, като намалим скоростта. В забързания ни свят все повече усещам, че липсва именно управлението на тези скорости. След толкова години в голяма корпорация осъзнавам, че ние сами си задаваме скоростите, независимо от това, какво си мислим, че се налага от външния свят.

 

 

 

Щяхте ли да приемете ръководния пост преди 15 години?

Въпросът не е дали "щях" да го приема, а дали изобщо щеше да има смел кадър в корпоративния свят, който да ми го предложи? Но да, щях да приема. Жените винаги искаме да сме над всичко, да контролираме всичко, което обаче не винаги е необходимо. Намирам за изключително нефункционално да влизаме в конкуренцията на половете. Жените често смятаме, че трябва да бъдем по-добри от мъжете, но няма нужда от това, важно е да сме такива, каквито сме. Нека не завихряме допълнително стереотипите с тези ненужни сравнения. В моя екип в Монделийз над 60% са дами, а в цялата компания процентите са 50+ в полза на жените.

Жените в офиса

Ясно е, че жените трябва да се справят с това да правят кариера, да бъдат лидери и същевременно да имат семейство и деца, за които да се грижат. От моя опит бих казала, че не бива да допускаме никога едното да бъде за сметка на другото. В моя екип не разделям колегите по полове и не спирам да вярвам, че за всеки един от нас, близките хора са на първо място и работата не бива да пречи на това. Когато човек получава това разбиране от работодателя си, той може да даде много повече и за работния процес, да се чувства спокоен, защитен и още по-продуктивен.

Лидерството

В последните години работната картина се промени много. Конкуренцията е много по-голяма и е нормално понякога и самите мъже да виждат заплаха в жените лидери. Нерядко мъжете си мислят: „Ако една жена може всичко, за какво съм на нея?“ Затова не бива да забравяме да бъдем жени, независимо от това, че всичко можем да си направим сами. Трябва да осигуряваме средата, в която да провокираме мъжете да бъдат такива, да са кавалери и да ни закрилят.

FTP директория: httpdocs/

Дамски Форум "Скорост 24" се проведе с изключителното съдействие на 

KEOS София - официален вносител на Renault и Dacia за България, 

Керхер България

GLO - БАТ България