fbpx Стоилка Арсова: Жените имат огромна сила | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Стоилка Арсова или Илка, както всички й казват, е изключително цветна дама – и в буквалния, и в преносния смисъл. Тя е директор на Националната картова и платежна схема, част от БОРИКА АД от 2014 г.

Амбициозна и упорита, докато не постигне целта в работата, тя открива друг личен свят в пътуването, срещите и разговорите с различни хора, рисуването, посещението на духовни места, писането на книги. Неслучайно самата тя се припознава в думите пазител (на родовата памет и традиция), съпричастна, вярваща, мечтател, мотиватор. 
Между всичките й ангажименти и роли, я измъкваме за малко и се опитваме да измерим нейната житейска скорост. И се оказва, че успява да маневрира много успешно, понякога по няколко писти едновременно.

Правим реверанс към нейното цветно ежедневие с изключителния Ioniq 6, най-новото топ попълнение в електрическата гама на Hyundai в невероятно малдивско синьо, който миналата седмица грабна престижната титла "Електрически модел на България" 2024

Илка е част от луксозното списание "Истинската скорост на жените" 2024 и ето какво ни споделя за житейската скорост. 

Текст: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Златен талон и резервен вариант

Живея на различни обороти и скорости. Понякога карам на 1-ва, друг път на 10-та, според ситуацията. Но ако съм амбициозна, натискам педала на максимум и не търпя много коли пред мен. Разбира се, това е в преносен смисъл, иначе имам златен талон.  
Навремето, след среща, колегата от отдел "Човешки ресурси" сподели, че съм толкова амбициозна, че чак си вредя. Винаги се стремя да държа амбицията си на по-ниско ниво, но, ако трябва да съм честна, не ми се получава.

Философски погледнато, не забравям ръчната скорост, защото не се знае кога ще ми потрябва. Човек винаги трябва да има резервен вариант, за да може бързо да се справи при инцидент. Цял живот участвам в създаването на иновации и въпреки това смятам, че не трябва да хвърляме традиционните модели. А на мен винаги ми се случват най-невероятните неща с технологиите. Например, на път в чужбина ми се счупи единият нокът и реших да спра на бензиностанция, за да купя бързозалепващо лепило. Не прецених обаче, че така ще изтрия временно отпечатъка на показалеца си и няма да мога да запаля колата с пръстов отпечатък (нали съм модерна). Обаче това, с лепилото, не го бях предвидила:). Ето как екстрите и прекомерната защита понякога създават неудобства. Добре, че се сетих, че имам сканиран отпечатък на друг пръст.

Жената днес

Ако говорим за съвременната работеща жена, която успява във всичко - семейство, деца, води домакинство и е лидер в работата си, ценя дамите, които успяват да запазят своята женственост. Те се отличават с елегантност, стил и класа, без много показност. Направо се чудиш откъде черпят толкова много сила.
И истинската красота на една жена е в душевната чистота, в това да бъде майка, да отделя време за близките си, да бъде съпричастна, да умее да влезе в обувките на другия. Да се уповава на Бог и да спазва родовите традиции - семейните празници, обичаите.

Карта "bcard" 

"bcard" е български продукт, създаден и предназначен за употреба в страната. Той е по-изгоден в сравнение с продуктите на международните картови схеми и се отличава с надеждност и съвременен дизайн. Неотдавна представихме и нов продукт под името "bcard е-ваучери", който съчетава някои от характеристиките на платежните и предплатени карти "bcard", но е адаптиран към изискванията за електронни ваучери за храна и е съобразен със социалния характер на този вид услуги. Отделно успешно развиваме и незабавните плащания "blink", които буквално промениха пазара на финансови услуги. Незабавните плащания дават възможност да навлезем в пазари, които са извън стандартните начини на плащания, дори и с карта.

Кеш в джоба

Колкото и да сме дигитални, разбира се, че нося кеш със себе си за всеки случай. Най-вече за дъщеря ми, за курсовете й, за домоуправителя, на когато съм забравила да платя безкасово. Това обаче очаквам съвсем скоро да се промени с масовото навлизане на незабавните плащания с  blink и най-вече с blink P2P чрез мобилен номер. Наскоро бях във Виенската опера и се оказа, че там имат предпочитаяния към един бранд карта за разплащане. Обаче и двете ми обслужващи банки са ми издали една и съща марка карта, а аз дори не съм обърнала внимание. А явно вече ще трябва да го правя.

10-годишен професионален юбилей в Борика...

Ооо, така ли?! Изобщо не усетих кога минаха тези години. Все едно беше вчера, когато тогавашният Главен изпълнителен директор на Борика ми каза: 
"Ей, ще ти дадем една декларация да подпишеш, че проектът започва от нулата и до края на годината може и нито една банка да не влезе в схемата." Тогава и за момент не се поколебах, че може след 6 месеца да остана без работа, а и колегите бяха готови да тръгнат с мен в новото предизвикателство. Бях сигурна, че проектът ще успее, въпреки силната конкуренция. Толкова силна, че всячески се бореше bcard да се провали... Бях шокирана, когато от една медия ми казаха, че техен голям рекламодател ще се откаже, ако аз участвам в конференцията. В този момент разбрах, че проектът ще бъде успешен и сме преминали една крачка напред.

Равни по интелект

Смятам, че в България жените успяват да се реализират и са пример, поне във финансовата сфера, където имам преки наблюдения. Има такива, които управляват цели структури.

Скоро ми се случи нещо интересно - бях поканена на делова среща в изцяло мъжка среда. Преди срещата всички се запознаваха с мен. Имаше и арабин, който се оказа принц с елитно образование. Протоколът предварително ни информира, че той не се ръкува с жени. Това не ме притесни, уважавам всяка култура и религия. Накрая на срещата, той се приближи и, за мое и на другите учудване, се ръкува с мен. Това означава, че той ме приема като равна по интелект. И това само от една среща!  

Според мен мъжете са призвани да владеят света и така трябва да остане. Друг е въпросът, че те някак се отказват доброволно от своето лидерство, на почивка нещо го удариха. И какво да прави жената, да чака да свърши светът ли?! Стъпва, където мъжът е отстъпил и поема лидерството. 

А дали се изгражда лидерът? Стилът ми на управление е делегиране, придружено с огромно доверие в способностите на екипа. Аз се опитвам да изграждам лидери около себе си и в много случаи се получава. Въпросът е да откриеш и развиеш конкретния талант на човека, който в много случаи е заложен по рождение.

Попитахме Илка какво е за нея мъжът, а тя направо ни отговори с нейна поезия, която споделяме.

"Мъжът, който не бродира празни слова"

Той не се колебае.

Плътна опора, без да натрапва свойто присъствие.

Не се оплаква, държи на своя престиж.

Авантюрист, готов е да тръгне след поредната нейна луда изява.

Оцелява умело, по мъжки, в опасните битки.

Не я занимава със своите несгоди.

Понякога хитър, с един ход комарджийски пред нея напред.

Не шие, не бродира по гергефа празни слова.

До последно загадъчен, с тона си мил, я държи под внимание.

Споделя всеки неин интерес и добавя нещо отгоре за нея, просто така.

Строен и спретнат, навсякъде по мъжки приет.

Ходи в църква и не изрича напразни слова.

Това е мъжът за силната си жена.

Националната картова и платежна схема (НКПС), част от БОРИКА АД, е система от правила, процедури, политики и стандарти за определяне и управление на платежни услуги. Към днешна дата участници в НКПС са 29 доставчици на платежни услуги, опериращи на българския пазар. НКПС развива единни национални стандарти за българска платежна карта bcard, а oт 2021 г. - услуги за незабавни плащания под бранда blink www.blinkpay.bg

Елегантен и разпознаваем, новият IONIQ 6 отваря нова глава в електрическа мобилност и съвсем заслужено завоюва титлата "Електрически автомобил на България" за 2024 г. в най-престижния автомобилен конкурс у нас в чието жури е и главният редактор на проекта "Истинската скорост на жените" Ина Георгиева. Четиривратият седан има изключителен автономен пробег от 614 км, като чрез иновативно, ултрабързо зареждане само от 15 минути може да добави 351 км. пробег Е, стигането до морето вече не е проблем, нали?