fbpx Цветанка Фратева: Да започеш нещо ново първи, е много вълнуващо | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

На пръв поглед работата на Цветанка Фратева не е от най-дамските и най-творческите – тя е управител на логистичната компания GreenPoint Logistic, която предлага не просто превози, услуга от бъдещото, защото всички транспортни бусове на компанията са само електрически, а самите логистични услуги имат нов прочит. Цвети харесва изключително много работата си, защото е убедена, че „зелената логистика“, тази с нулеви вредни емисии, е начинът да се допринесе за борбата с климатичните промени и опазването на въздуха, околната среда и здравето ни. Освен това, планирането, прогнозирането, възможността да се взимат бързи решения, с каквито е изпълнена работата й, са нейната стихия.

Определя се като „selfdriven - самоуправляващ се, отговорен, аналитичен „водач“, на който може да се довериш“. Затова в един студен ден се качваме на топло в кабината на модерния електрически Volkswagen Crafter и разговаряме с Цвети в проекта ни "Истинската скорост на жените".

текст и автор на проекта: Ина Георгиева, снимки: Светослав Ханджийски

Цвети, каква е твоята житейска скорост и автоматик или ръчна?

Категорично ръчна! Самата ми същност е да държа всичко под контрол, да действам, да съм експедитивна, да подреждам нещата и да решавам навременно възникналите казуси. И в преносния смисъл, когато скоростите са в ръцете ти, ти решаваш кога да превключиш, кога да преминеш на следващата предавка. Като си неопитен, гледаш оборотомера (когато го имаше и беше полезен за учащите се), а след това започваш да го правиш по усет и да се усъвършенстваш все повече, усещайки правилния момент. Това носи удовлетворение. Да, понякога не уцелваш, понякога не синхронизираш добре или изпускаш съединителя, но знаеш как да продължиш.

Напоследък обаче се наслаждавам и на автоматика. От доста години вече зная, че е хубаво да си наясно, да усъвършенстваш процесите така, че да преминаваш плавно през тях чрез скоростите, но също така зная, че не всичко зависи от теб и най-важното е да „шофираш“ с безспирно внимание, колкото може по-подготвен и никога, ама никога да не си помисляш, че си много или още по-лошо – най-добрият „шофьор“! С автоматика, още повече електрическият, караш равномерно, плавно, без рязка газ, обмисляш и планираш, и всичко това носи спокойствие, дава ти възможност да видиш покрай какво преминаваш, да го осмислиш и не на последно място - да му се наслаждаваш.

Какво е да започнеш нов бизнес като Green Point – зелена и иновативна услуга в турбулентни времена?

Винаги казвам - вълнуващо е да започнеш нещо ново пръв, наред с това да успееш по уникалния начин. Визирам зареждането на електромобилите със слънчева енергия и то на бърз заряд, което е изключително за транспортния бранш, защото гарантира непрекъснатост и голяма независимост на работния процес. А на всички бизнеси, избрали да транспортират без вредни емисии, това гарантира една наистина зелена услуга от игла до конец. Факт е обаче, че иновациите се приемат скептично и със съмнения. Трябва време да се докажеш, а това е трудно в турбулентните времена, когато само най-смелите предприемат промени. А в случая, промените са само въпрос на воля, за да може бизнесът наистина да каже, че иска да поеме по пътя на декарбонизация чрез зелен транспорт - без лицемерие.

Как, вие, в Green Point превеждате понятието „устойчив бизнес“?

С думата „Грижа“. Неслучайно в абревиатурата ESG е включено, освен екологичния, социалният и управленският критерий - защото управляващите, водачите, са тези, които начертават с грижа за екологията (природата) и хората (служителите си). И ето колко логично и ясно е определението за „устойчив бизнес“!

Какво харесваш в работата си днес? Как минава твой работен ден?

Както споменах по-горе, действието е моята същност и колкото повече има от него, толкова повече същността ми се „храни“ и мобилизира за още повече. Това, да обяснявам колко е логична и достъпна във всеки смисъл услугата ни и колко е лесно и достъпно да бъдеш „зелен“, става ясно, когато това е само на думи. Срещите с ангажираните към природата и обществото хора, стремящи се към следващ етап от еволюцията са това, което ме подхранва в ежедневието. Защото осъзнаването, че трябва да направиш всичко, което зависи от теб, за да запазиш дома си - планетата, наистина е единственото, което ще ни доведе до следващ етап в еволюцията. 

Какво е мястото на жените в един сектор като логистиката, където преобладаващо са мъжете? Как ти се чувстваш в него?

Целият ми професионален живот е преминал в търговската и производствена логистика. Но също и в управлението и организацията на процесите в чисто мъжки екипи като част от дейността в компаниите – такива като производство, склад, търговски, екипи по трансфери на производства. С удовлетворение за себе си мога да кажа, че съм доказвала ролята си и съм била възнаграждавана от членове на самите екипи с доверие, разбиране, следване и подкрепа. Затова зная, че когато човек работи заедно и за другите, когато е открит и коректен, дори и типично мъжките сектори го оценяват. Виждам, че и колегите от бранша сега отдават значение на горното и за мен са гордост партньорствата ни точно с доказалите се и гледащи напред спедиторски и логистични фирми. Искрено го оценявам и се надявам да го оправдаваме с работата си всеки ден.

Фактите говорят, а жените със самочувствие в бизнеса го доказват. И всяка дама, която има съмнения, но и добра идея - да се огледа и да си даде сметка за това, да си даде обективна преценка и да действа със самочувствие

Как успяваш да балансираш между личния живот и професионалните ангажименти?

Научила съм се да превключвам - когато съм на работа не мисля за вкъщи и обратното. Лесно е да се каже, ще отвърне някой, но явно на мен ми се удава. Много пъти намирам несвършена домашна работа, просто защото излизайки, съм забравила да помоля семейството да я свършат. Разбира се, напоследък пропорциите във времето за двете се промениха в полза на професионалните, но събота, неделя и празници ги компенсирам. Нали и затова са тези дни – за да си починеш и да си още по-ефективен след това.

Балансът е тънък и начинът различен за всеки, но трябва да го намери. Затова и всяка възможност да прекарам време с порасналата ми вече Лора, да продължавам да съм част от живота й, ме кара да се чувствам щастлива майка. Обичам и времето, в което съм сама като разходки в парка, само с мислите и кученцето ми, което пък си гледа само гоненето на катерици и боклуци, разходките по безлюдния плаж рано сутрин, когато всичко е свежо и тепърва започва, чуваш само морето или птичките… Това са моите моменти на усещане и разбиране на по-важните неща и на щастие и радост от живота.

В края на 2021 г. логистичната компания GreenPoint Logistic реализира най-голямата сделка в България за електрически автомобили в сегмента на лекотоварните – закупува 28 напълно електрически буса Volkswagen Crafter, като поставя началото на нов модел на логистичния бизнес в града – доставка на стоката при нещо средно между куриерски и чисто транспортни услуги. Освен това услугата Transport as a service – наем при поискване и нужда също е сериозно предимство.