fbpx Александра Жекова зад волана на Audi e-tron | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Едва ли има някой, който да не познава Александра Жекова или както всички, макар и да не са й приятели, я наричат Сани. Тя е един от най-успешните ни състезатели в зимните спортове и записа името на България на световната сцена по сноуборд. Днес вече не активен състезател, но с огромно желание и удоволствие предава познанията на следващото поколение състезатели. Заедно с това тя се занимава и с други проекти в различни сфери. В следващите редове обаче разговаряхме с нея за женската сила, житейската скорост, плановете.

Като всеки успешен спортист, свикнал на желязна дисциплина и организация, Александра пристига точно на минутата за срещата ни. Имаме леко притеснение, че като една истинска звезда и обществена личност може да е капризна. Тя обаче се усмихва сърдечно и влиза на мига в роля със своя автомобилен партньор. Докато снимаме, говорим за нещата от живота все едно се познаваме от години. Всичко се случва с такава лекота… Накрая Сани казва: „Доволни ли сте от резултата? Ако трябва още да снимаме? Получи ли се това, което искахте?“. Ние сме очаровани и впечатлени, а резултатът го виждате тук.

За партньор на Александра в това интервю избрахме напълно електрическият SUV Audi e-tron. Защо, ще разберете по-долу, а сега е време да потеглим безшумно напред.

текст: Ина Георгиева

снимки: Platinum Photo - Светослав Ханджийски и Антани Донков

Живот на автоматик или на ръчна?

Вероятно животът ми е на ръчна скорост, предвид, че ежедневието ми протича динамично. Обичам да държа ситуацията под контрол, особено ако пътят е по-предизвикателен. Като цяло се налага често да превключвам.

Красотата на жените

Мисля, че истинската красота на жените е в идентичността и в смелостта им да я изразяват. Не бих искала да приличам на някой друг, но се стремя да подобрявам ежедневно душевното си и физическо представяне пред света.

Типичните женски качества, които ни отличават от мъжете, са възприемчивостта, интуитивността, творческият подход и абстрактното мислене. Мекотата, грижата, доверието, колективността и способността да се види голямата картина, също.

Мъжът обаче е вдъхновение, партньор, морална опора.

Животът в новото „нормално“

Ограниченията да пътуваме свободно, ограниченията в социалната комуникация и промените на работното място се усетиха най-силно. Като че ли през изминалата година ситуацията ни провокира да преосмислим и пресеем някои неща. Провокира ни да погледнем голямата картина, като ни разтърси с въпроси като “Какво наистина ни е най-ценно!?”… За мен промяната беше свързана с провокация за израстване, адаптация и отключване на творческите идеи.

Успешните жени

Имам щастието да познавам предприемчиви жени, които се справят отлично със своите професионални отговорности. Доколкото знам, процентът на образовани жени в съотношение към мъжете, е почти изравнен в последните години, но все още ангажираността на жените в сектори като здравеопазване, защита и политическо овластяване е по-ниска.

Според последните официални данни от Организацията за Икономическо сътрудничество и развитие, въпреки постоянния ръст от 2006 г. насам, все още има неравенство в заплащането на мъжете и жените в световен мащаб. В моята обкръжаваща среда обаче, мъжете все по-често имат нужда от женската сила в екипа.

Формулата за баланс между професионално удовлетворение и семейството

Все още работя по тази формула:). От опит бих споделила, че е трудно една жена да намери своя точен партньор. Компромисите са от значение за общото спокойствие и хармония във връзката. Казват, че след първото дете всичко се променя, затова и предполагам, че е рано да споделям по темата.

Моето време

Въпреки, че съм комуникативна личност, обичам да оставам сама и в тишина сред природата. Това е моето време за презареждане. Много са нещата, които правят живота ми красив и вълнуващ и се старая да отдавам вниманието си на всички малки моменти. Да, имам свободата да бъда аз.

Факт е обаче, че времето винаги не стига за нещо, но смятам, че именно в това се крие нашият стимул за развитие. Има много неща, които бих искала да направя и все още търся точните партньорства, за да ги реализирам. Има много места, които бих искала да посетя, но нали затова човек има живота, за да има точното време за всичко:).

Жените зад волана

Когато си участник в пътното движение, полът не би трябвало да е от значение. Всеки участник трябва да има нужните умения, за да бъде безопасен и да може да поеме отговорност за другите. Аз съм от жените, които обичат да шофират и ако сега ми дадете чисто нов автомобил, бих потеглила към някое непознато място на картата.

Избрахме за партньор в интервюто с Александра един от най-красивите и впечатляващи премиум автомобили Audi e-tron. Той има няколко предимства, които ще оцени всяка спортна и динамична натура, която обича често да бъде сред природата. Автомобилът предлага страхотна мощ от 408 к.с., но най-важното доставяни от електромотор, защото e-tron е 100% електрически, което означава и нулеви вредни емисии. А днес повече от всякога е нужно да имаме мисъл и за околната среда.

С едно зареждане на батерията могат да се изминат 400 км, което значи, че без проблем може да стигнете до Банско, където както Александра ни сподели, има прекрасни условия за зимни спортове. Тук е важно да споменем, че големият багажник дава възможност за безпроблемно  превозване на сноуборд, ски, сакове, така че да не се лишавате от нищо.

И като стана въпрос за зима и планина, дори и пътните условия да станат изведнъж много снежни, безкомпромисната quattro система на Audi няма да и остави на пътя – може да разчитате на нея.

И понеже живеем в дигитално време Audi e-tron е оборудван стандартно с върховата инфотейнмънт система MMI Navigation plus с LTE Advanced и WLAN точка за достъп до интернет за пътниците на борда. А навигацията предлага и интелигентен подбор на цел и маршрут на пътуването на основата на данните за често използвани отсечки, като така винаги ще пристигате навреме.