fbpx Елена Стефанова зад волана на BMW серия 5 Hybrid | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

 

Елена буквално всеки ден плува сред морето на красотата, което може би е мечта на повечето жени. Това обаче в никакъв случай не я прави образ на съвременна „кифла”, която по цял ден стои пред огледалото. Напротив, точно обратното. В известна степен тя е плаха, доста чувствителна, ненатрапчива и в същото време решителна и амбициозна. И фактът, че управлява с твърда ръка семейната компания, която е една от най-големите в бюти бранша, доказва, че русото момиче здраво е стъпило на земята. И напълно осъзнава, че носи огромна отговорност да продължава и надгражда успеха на СЕЛЕНА ЕС, който майка й залага и изгражда в изминалите 20 години. В съботното утро, когато пристигаме за снимките в любимия ни квартал на Пловдив „Капана”, я заварваме в централния салон на компанията, докато фризьорът последно намества кичурите на косата й. С притеснена усмивка се извинява, че закъснява няколко минути, но казва с чувство за хумор: „Все пак ние работим за красотата на косите и да не стане, че „обущарят ходи бос”. 

 

Обичам умерената скорост

Като цяло съм от хората, които вървят напред с умерена, балансирана скорост и смятам, че тя е много сигурна и стабилна. В житейската скала до десет обикновено включвам на 5-6-а и може би предпочитам автоматик, защото освобождава внимание за други неща. Но това не означава, че не форсирам понякога или се страхувам рязко да обърна посоката. Просто преминавам на много къси ръчни предавки, вдигам оборотите и продължавам напред, докато стигна до желаната посока. После пак преминавам на умерена скорост.

 

Жени като диаманти

Нашият бизнес е в бюти бранша и е факт, че можем да променим една жена – подходящ цвят на косата, прическа, грим, грижа за кожата, ръцете, все видни на „първо четене” неща. Наблюдавам, че жените у нас имат висока оценка за себе си. Българката вече много пътува, има информация и достъп до социални мрежи откъдето следи всички тенденции. И за моя радост държи все повече на външния си вид – тя вече иска качествена услуга и козметика. Това е прекрасно. Но едва ли цялата козметика на света може да промени същината на една жена - нейната истинска красота се крие в силата, която притежава зад крехката си външност. Освен че притежаваме силата да даваме живот смятам, че жената е двигателят на едно семейство. Ние сме тези, които създаваме домашния уют, топлина и любов в семейството. Жените сме като диаманти - с различни отблясъци под различна светлина - само ние сме способни да съчетаваме толкова амбициозно кариера и домашен уют. Да не забравяме, че винаги зад всичко стои една жена – било война или велика поезия. И тук добавям една много жизненоважна есенция, която ще определя с цитат на великата Мерилин Монро – „С мъжа трябва да ми е хубаво. Лошо мога и сама да живея!”.

 

Всички са равни

Въпреки официалните статистики, аз мисля, че няма професионално неравенство между половете у нас. Ето, ние като работодатели не правим разграничения на служителите си, няма никакво значение дали е мъж или жена. Но съм съгласна, че жената не може да работи със скоростта на един мъж. Тя е майка или съпруга и за нея семейството е на първо място, а то изисква много време и себеотдаване.

За мен, лично, семейството е всичко и много рядко съм правила компромиси с него в името на работата. Смятам, че личната ми формула за баланс е в добрата организация, която се старая да имам. Понякога едно ставане с 15 минути по-късно би объркало целия ми ден, затова правя всичко възможно да съм точна на минутата.

 

 

Моето шумно време

Моето лично време е времето със семейството ми и най-вече времето, което прекарвам с децата. Намирам го в къщата на „Шумникови”, както казва дъщеря ми. Аз готвя, децата се гонят, карат се и играят около мен, кучетата са легнали в краката ми, а папагалъш крещи и говори от радост, че всички сме вкъщи. Това е моето шумно душевно спокойствие. Обичам да готвя и ми доставя истинско удоволствие, когато сложа чиниите на масата и видя погледите на децата. Много приятно ми е да гледам филми и анимация заедно с тях. Старая се да откривам удоволствията в малките неща – в разходката сред природата, да украся с нещо къщата или масата за вечеря, да се занимавам с животните у нас. Този уют ценя изключително много. Понякога точно от умиление, на песен, на филм или просто като видя децата мога да се просълзя. Всъщност много лесно нещо или някой може да ме разстрои и разплаче. Но това съм аз – едва ли ще се променя и съм еднаква и вкъщи, и на работа.

 

Като всеки човек не ми стига времето да чета книгите, които искам, да изгледам филмите, които искам, да се виждам повече с приятели и близки хора. Никога например не съм правила „дайвинг”. Често сънувам, че плувам в дълбока кристално синя вода с акули и косатки и е страшно красиво. Искам да се гмурна в океана, да видя неговия свят. И може би ще го направя. Важното е да сме здрави, защото когато има здраве на мен и близките ми, с всичко се справям. Е, все пак не всичко е на всяка цена.

 

Следващите 20

Аз все още набирам скорост в професията. Когато си дъщеря на собствениците на компанията, мисля, че доста трябва да се доказваш, за да те възприемат, че всъщност не си с „връзки” на позицията, която защитаваш. Така че всекидневният изпит пред тях може би е най-сложният. А в следващите 20 години искам да развиваме семейния ни бизнес в посока иновации, защото само така можеш да си успешен и да се държиш на пазара.

 

Чаша Просеко

Както гледам сега този нов автомобил, мисля, че веднага бихме потеглили към любимата ни Италия. И четиримата буквално я обожаваме. Сутринта рано тръгваме, ще се редуваме с мъжа ми да караме, защото аз много обичам да шофирам и за вечеря ще сме в Латисана на чаша Просеко и паста „Фрути ди маре”... м-м-м... направо ги усетих.

 

 

текст: Ина Георгиева, снимки: Роксана Рок

 

 

 

 

В култовия пловдивски квартал „Капана” пристигаме буквално на пръсти, защото BMW седанът 530е xDrive е една стъпка напред и е хибрид, а ние сме включили изцяло на електрически режим. Елена гледа с възхищение колата и не може да повярва, че този голям седан се движи напълно безшумно, а още повпечатлена е от ключа, който е малък компютър и показва какъв електрически заряд има колата, колко километра още може да измине, може да включи климатик и други полезни действия. „Ами това е перфектният автомобил – имаш възможност в града да караш само на ток, което е страхотно, в същото време с тези 279 к.с. и допълнено със сигурността от xDrive, спокойно ще стигнем до Италия на един дъх”, възкликва Елена, след като сме й разказали подробности за колата. Оказва се, че е „напред с материала“, защото мъжът й кара също 5-а серия, „но неговият ключ не е толкова модерен”, смее се тя.