fbpx Таня Косева-Бошова, Lion’s Head: Каквото и да правим ние, жените, силата ни е, че обичаме! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

Таня Косева-Бошова, управляващ директор и партньор на Lion’s Head,  компания за инвестиции и управление на първокласни офис сгради бе един от вдъхновяващите панелисти на Дамски форум Скорост 23, който проведохме в края на април. Тя разказа повече за уменията за преговори и как типично женските качества понякога са фактор за успех.

текст: Елица Стойчева

Житейската скорост  

Едва ли би имало дама, която е тук, с нас по време на този форума, а и изобщо, да не сподели, че нейната скорост е максималната по стълбицата от 1 до 10. Всяка от нас прави хиляди неща едновременно и то на висока скорост.

Женската интуиция 

Това е една от основните ни сили. Разбира се, жените притежават качества, които мъжете нямат и обратното. Красотата на живота се крие точно в това, че е шарен. Нашият бизнес обаче е еднакво интересен и за жените, и за мъжете. В глобален план в бизнеса с недвижимите имоти наистина мъжете преобладават. И за мен се налага в ежедневието много често предимно да общувам с мъже. Но бизнесът се променя и в него навлизат и много жени. Нашият фокус  в Lion’s Head са хората. Така че е най-важно как си вършим работата. 
Ние строим висококачествени офисни сгради, които са на топ локации - Мегапарк и Полиграфия офис център в София. В нашата работа еднакво важно е  бюджетирането и комуникацията между клиенти, наематели и партньори, и ако човешките отношения, независимо от пола, не са на ниво, то работата ни става невъзможна. Сградите и хората са различни. Нито една сделка не е идентична с друга, така че винаги анализираме човешкия фактор.

Имотният бизнес и дипломацията 

Сложно е да се каже кой от двата пола е по-склонен да отстъпва и кой да настъпва. Важно е да можеш да правиш точните компромиси. Преговорите в нашия бизнес приличат леко на игра на шах - непрекъснато трябва да мислиш какъв ще бъде следващият ход отсреща на твоите действия.
Да, мъжете са добри търговци, но жените като че ли нямаме толкова силно его и сме по-готови да намерим пресечните точки. Въпреки това, не мисля, че има верен отговор. Отново казвам, че най-важни са човешките отношения между партньорите, които преговарят, за да може да се изгради доверие. В момента имаме сериозни преговори с голям наш клиент, който е наемодател в Румъния. За съжаление преговорите се водят онлайн, понякога и на живо, и всичко е много сухо и стриктно, което усложнява комуникацията и бизнеса.

Успешните жени

Упоритостта според мен е водеща. Дори когато си се провалил, да имаш силата да продължиш, да си повярваш отново. Смятам, че да си жена лидер не е чак толкова трудно, просто може би някои жени не го искат достатъчно или пък не се стремят към високите позиции. Това не е грешно. Реалността ясно ни показва, че не всеки може да бъде лидер. Важно е да намерим нашето място в пъзела на живота. 
Във всяка компания има много функции и то на различни нива. Добре е всеки да прави онова, в което е най-добър. Това е ключът към увереността и към това да се чувстваме и живеем добре.
Хубаво е да променим мисленето си. Знаете, че в САЩ провалът не е възприеман като нещо лошо. Напротив! Да паднеш и след това да намериш сили да станеш и да продължиш, е основата на това да се превърнеш в лидер. Ако успеем да овладеем този поглед към живота, ще имаме и повече жени, които ще се осмелят да бъдат предприемачи, да опитват, дори да грешат и в един момент да станат успешни.

Новото време 

Знаете ли, не мога да определя кое точно е новото време. Нашето поколение е израснало в среда, в която майките работеха. Моята майка също ходеше на работа и се справяше и с всички останали задължения, грижеше се за децата си, за родителите си. Сега ние повтаряме този модел и правим същото, просто темпото е много по-бързо. Независимо какво си научил в училище и университета, семейният пример е много важен. Аз съм имала примера на една дейна, работеща майка и днес аз също съм такава. Често съм атакувана денонощно от работни въпроси, натовареността е друга. Но това ни дава и много повече възможности и за работа, и за развитие. 

Вдъхновението 

Две неща за важни за мен. На първо място да успявам да поддържам добри човешки взаимоотношения със семейството ми, приятелите ми, колегите и партньорите. Да градя добър имидж и репутация. И второто - малките успехи с голямо значение. Те ме стимулират. Приятните бизнес срещи, добрите сделки, които успявам да сключа.

Избрах България

Аз съм от втория випуск на Американския университет в България. Когато завърших повече от 95% от колегите ми заминаха за чужбина и останаха там. Аз избрах да остана в България и смятам, че си тежа добре на мястото тук. Приятелите ми, които избраха да живеят в чужбина, винаги ги влече към България и това е напълно нормално. Независимо каква е политическата ситуация у нас, смятам, че в България имаме условия за бизнес, а чужбина нека остане за командировки и хубави екскурзии.