fbpx Велислава Иванова: Зеленият отбор на TRANSPRESS се движи с максимално допустимата скорост | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

TRANSPRESS е водеща българска транспортно-логистична компания, Номер 1 в превоза на палетни пратки у нас, с екип от над 1000 служители, автопарк с над 400 автомобила, 13 центъра у нас. Оперира в партньорската мрежа на DACHSER с 430 точки в цяла Европа. Осигурява превоз на над 2 млн. пратки годишно и пълна гама транспортни и логистични услуги. През тази година компанията отбелязва своя 30-ти юбилей.

В редиците на TRANSPRESS своето поле за работа и кариерно развитие са намерили не малко прекрасни дами, които плуват в типично мъжкия логистичен сектор. В проекта Истинската скорост на жените и луксозното едноименно списание ви запознаваме отблизо с Велислава Иванова, която е извървяла пътя от стажант до Мениджър Логистика в компанията.

текст: Елица Стойчева, снимки: Светослав Ханджийски, автор на проекта: Ина Георгиева

На пътя

От 12-годишна се молех на баща ми да ми позволи да сядам зад волана. За мое щастие имаше възможност няколко месеца преди да навърша пълнолетие да изкарам шофьорския курс и в момента, в който отпразнувах 18 и взех книжка, се качих на кола с голямо нетърпение, огромно желание и неописуемо удоволствие. И до ден-днешен удоволствието от шофирането не е намаляло, дори ми действа успокоително.

Когато шофирам съм отговорна, точна, организирана и обичам да оптимизирам процесите, да опознавам нови места, да се разхождам, да обикалям. Ако пътувам за среща, важно събитие, избирам най-прекия път, но ако съм зад волана с цел разходка или почивка – обичам непознатите пътища и места. Както при шофирането, така и в работата, и преките и непреките пътища могат да бъдат от полза – при единия търсим максимална ефективност, което е принцип на работата ни в TRANSPRESS, но често успехът зависи и от това, да си любопитен, да си отворен за новото и да стъпиш на непознати територии.

Женската сила в логистичния сектор

Силата за мен е в допълването и баланса на специфичния подход и качества на двата пола. Разбира се, няма да е коректно да генерализираме, защото силата зависи до голяма степен и от личните умения, които е развил човекът. И все пак според психолозите, а и от моя опит, жените успяват да балансират. Често емоционалната ни интелигентност помага за по-деликатна и успешна комуникация, имаме търпение да изслушваме в детайли и да вършим прецизно работа, докато мъжете са много добри във виждането на голямата картина.

Изследванията показват, че дамите работят по-успешно при необходимост от т. нар. multi-tasking, докато мъжете са изключително ефективни и фокусирани при т.нар. линеен модел на работа, когато от точка А трябва да се стигне бързо до т. Б. Ние сме по-емоционални и можем да добавим задължителния елемент на емпатия в работата. Мъжете са по-рационални и могат да балансират тази емоционалност, когато има нужда. Включително с добро чувство за хумор, което се случва и в моя екип и за което съм благодарна. Жените сме устойчиви в кризи. Умелото справяне със стреса, забелязването на детайлите и промените в конкретни ситуации, обръщането на внимание на човешките емоции и разбира се, умението на жените да изпълняват повече задачи едновременно.

Да ръководиш парада

Ако се вгледаме в изследванията в международен план, по-скоро можем да заключим, че дамите на ръководни позиции са подценявани, най-малкото заради все още неизравненото съотношение, както и заради съществуващите разлики в заплащането. Все пак обаче тази тенденция се променя и то не под външен натиск, а с разбирането, че жените могат да са много полезни на такива постове. Транспортът и логистиката като бранш традиционно е много силно изразен мъжки сектор и затова може би има обективна предистория. Но дори тук реалностите се променят с много бързи темпове. В TRANSPESS да се дава път на дамите според справедлива оценка на качествата им, отдавна е ясна политика. Над една трета от мениджърските позиции в компанията са заети от жени. А това е много по-висок дял от средното за бранша.

По време на моето професионално израстване, както и сега, в нито един момент от нито един колега, без значение от позицията му в йерархията на компанията, не съм усетила и капка подценяване, напротив – по-скоро усещам, че моите познания и опит се търсят и ценят. И това е доказателство за цялостната среда и корпоративна култура в компанията ни, където на преден план е уважението към професионалиста и към личността, защото ние все пак сме хора. Това, което лично на мен ми носи радост обаче, е чувствителният баланс, който сме успели да постигнем в TRANSPRESS – от една страна дамите не се подценяват, от друга не е загубено и хубавото уважително кавалерско отношение към нас. Това наистина не се среща често.

Нуждата от промяна

На моменти ми се иска да понамалим скоростта, за да можем да отделяме малко повече време да се наслаждаваме на успехите. Иска ми се да има и повече осъзната и споделена грижа към природата, и то не просто с външни регулации, а като свободна воля на всеки човек. Защото аз вярвам, че големите промени идват с малките стъпки и действия на много хора.

Най-ценните съвети

Открийте какво обичате да правите, мечтайте смело, действайте безстрашно, но разумно. И имайте търпение да положите необходимите усилия, за да стигнете до желания резултат. Рим не е построен за един ден. С желание и усилие крайните цели се постигат. Обичайте и трудностите по пътя, защото това са уроците, без които няма как да се развиваме и да растем.

Партньор в това интервю е най-новият модел влекач DAF XG, пристигнал в края на 2022 г., буквално ден преди фотосесията. Въпреки големите си размери, камионът е с уникална аеродинамика, интегрирани са елементи с технологии от Формула 1 за минимално въздушно съпротивление. Кабината на автомобила e удължена с 16 см в предната част и с 33 см в задната част. Управлението на влекачa е истинско удоволствие – DAF XG предлага най-просторната и удобна кабина за водачите с впечатляващ обем от 12м3, почти боксониера.

Комфортът продължава с голямото основно легло с дължина 2,20 м и удобен матрак с височина 15 см. В кабината има много място за всякакъв багаж - шкафове, чекмеджета, ниши. Във функционалния хладилник могат да се държат напитки и храни, а двете луксозни и комфортни седалки са на въздух с множество опции за регулиране. Кабината има най-доброто обезшумяване на пазара, а развлекателната система DAF с 5 тонколони създава усещане за концертна зала.

Може да звучи странно, но управлението на такъв огромен камион е по-лесно от това на лек автомобил, защото има дузина асистиращи системи като: адаптивен автоматичен контрол на скоростта с предупреждение за челен сблъсък и усъвършенствана система за аварийно спиране, както и интерактивна програма в помощ на водача за постигане на най-икономичния стил на шофиране. Шофирането в тъмните часове не е проблем, благодарение на пълния пакет LED предни светлини, скай лайтс и фарове за мъгла. Извитото предно стъкло е с 33 % по-голяма площ за максимална пряка видимост. През деня то редуцира драстично отблясъка, благодарение на слънцезащитното фолио, поставено между слоевете на стъклото, което помага за отразяване на слънчевите лъчи.