fbpx Audi e-tron - безшумна мощ (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Audi e-tron - безшумна мощ (тест драйв)

Знаете ли колко е красива София в полунощ, през зимата? Някак самотна, притихнала, но блестяща, а сърцето й е впечатляващо. Фотографите от Plathinum photo ме молят да отидем до една от най-градските улици „Съборна“, за да направим снимки, които в друго време на денонощието няма как да станат. 

И за да не нарушаваме спокойствието в притихналата столица, се движим напълно безшумно, но с мощ, на която биха завидели много – 100% електрическия Audi e-tron, който е впрегнал 408 к.с. (докато сме в очакване на премиерата на е-tron GT след няколко дни). Машина, която освен респектираща красота, оставяща уникална следа, още преди две години с появата си срази пазара с новото измерение за електрически автомобил. 

Докато другите електромобили тогава се бореха за някоя десетка километри отгоре, e-tron заяви смело – 400! И спази обещанието си в реалност. В дните и нощите, в които тествам автомобила, температурите се движат от плюс 3-4 през деня до минус 8-9 през нощта. Това, което веднага ми прави впечатление, че литиево-йонната батерия 95 kWh не губи нито километър през нощта, докато автомобилът е паркиран, нещо, което при всички останали модели се случва (споделено от личен опит, без да съм карала Tesla и Taycan). 

Два електродвигателя се грижат за мощното задвижване на Audi e-tron и ускорeнието на електрическия SUV от място до 100 км/ч е 6,6 сек., но ако натиснете бутон S става 5,7 сек. Това за такъв голям и тежък автомобил наистина е впечатляващо, благодарение, на това, че цялата мощ е налична още в първия момент създава усещането наистина за самолетно излитане.

В празните нощни булеварди само за момент тествам това усещане и не разбирам кога съм стигнала следващия светофар и вече съм на 100 км/ч. Тази кола обаче е за интелигентни хора и ако някой си мисли, че може да се прави на уличен хулиган с нея, защото се изстрелва като торпедо – греши. Винаги съм казвала, че повече хора трябва да могат да покарат електрически автомобили, за да станат супер възпитани шофьори – надпреварата със себе си за „събиране“ на електрически километри те прави супер дисциплиниран. Дори колегата ми казва:“Ама карай на eco, за да пестим!“. В случая обаче няма какво да пестим. Имаме достатъчно заряд.

На другия ден обикалям из центъра на града – винаги ми доставя огромно удоволствие да паркирам и да не плащам за синя и зелена зона. Всъщност това е едно огромно предимство за електрическите автомобили. За жалост друг държавен стимулатор няма, за разлика от други европейски държави. 

И понеже концепцията на Audi e-tron излиза от представата само за градски автомобил, защото има достатъчна възможност да измине повече разстояние, решавам, че ще го разходя към Самоков, по живописния път през Железница. Поглед към наличния рейндж – 150 км. Определено си е риск да тръгна само с толкова, още повече, че няма да съм с градска скорост. Отивам до безплатната електростанция на Кауфланд да „сипя“ малко ток. Една Tesla обаче зарежда и станцията няма мощ, за да зарежда и втори автомобил. Налага се да изчакам… Е, това е малко „трики“ момента, че трябва винаги много добре да изчисляваш колко ще пътуваш, къде има зарядни станции, кога е подходящо да заредиш. Но като имам предвид, че собствениците на e-tron едва ли разчитат в града на обществени станции, със сигурност решават по-лесно въпроса в домашната мрежа през нощта.

Тъй като времето ми напредва, докато се освободи станцията, мога да остана само още 20 мин. За тях на 50квт колонка зареждам 50 км и имам общо 200. И потеглям към планината (а в това време ред чака следващата Tesla…).

Като истински SUV Audi e-tron е оборудван серийно с новото поколение quattro - електрическата система за двойно предаване разпределя въртящия момент на електродвигателите постоянно, гъвкаво и в идеално съотношение между двата задвижващи моста в рамките на хилядни от секундата. 

За постигане на максимална енергийна ефективност, в повечето случаи използва предимно задния електродвигател, но при необходимост електрическата система насочва превантивно въртящия момент и към предните колела - още преди загуба на сцепление или проява на тенденции към недозавиване или презавиване поради хлъзгав път или движение с висока скорост в завой. 

Изпитвам истинско удоволствие докато натискам педала изкачвайки пътя с доста остри завои към билото Ярема. Наистина е впечатляваща мощта. Автомобилът се държи отлично. Километрите също се изяждат бързо. А горе вече пътят става и снежен. 

Комплектът акумулаторни батерии е разположен под формата на широк и плосък блок под пътническата клетка между предния и задния мост. Така центърът на тежестта на Audi e-tron е снижен до типичното за лек автомобил ниво и затова усещам тази изключителна стабилност съчетана с quattro-то.

До горе са ми останали 110 км, но решавам да се върна, защото и времето ме притиска. Слизам в София с налични 150 км. Audi e-tron много добре рекуперира всяка излишна енергия. Тук трябва да спомена, че през цялото време управлявам при температура в купето около 24 градуса и включено подгряване на седалката – тези фактори допълнително влияят на разхода. 

Като правя личните си сметки, съм убедена, че в градски условия е възможно да се постигнат 400 км, може би не в най-студените зимни дни, но и 350 км е много добро решение. При извънградско пътуване, ако карате до 140 км – имате налични 200 км, ако натиснете още и станете пътни хулигани с 200 км/ч, колкото е максималната възможна скорост, може би максимум 100. Но все пак, нали живеем в културно общество, тази скорост на пътя не е разрешена:).

За този автомобил ще трябват почти 170 хил. лв. Но ако някой търси сметката да ги избие, през икономия от електрическо зареждане – едва ли. Просто e-tron е друга философия, разбиране и усещане, за което трябва време да се достигне. 

И не, до морето с едно зареждане няма да стигнете, но пък защо да не изпиете едно кафе по пътя, докато позаредите? Вече има възможности за това.

снимки: Platinum Photo и авторът