BMW Serie 3 е Кола на годината на България за 2013 г.

 

На бляскава церемония в столичния хотел Шератон на 7 декември станаха известни носителите в различните категории на най-високото българско автомобилно отличие – Кола на годината 2013. Престижните награди се връчват от Прес Авто Клуб България (ПАК), в който членуват журналисти от различни национални медии, пишещи за автомобилите и автомобилния бизнес. Тази година техният брой е най-голям – 49.
Автомобилите се оценяват по няколко критерии: дизайн (интериор и екстериор), задвижване (двигатели, трансмисии), функционалност, удобство, пътно поведение и динамичност, безопасност и цена/предлагане. Разбира се на везните най-много натежават последните две категории.
Във финалната надпревара достигат по пет автомобила максимум, които се определят след първо гласуване на членовете на ПАК. Безпрецедентно до сега в 16-годишната история на конкурса за първи път във финалното гласуване се достигнаха 8 автомобила поради равен брой гласове.

И тази година в най-важната категория, а именно, тази за автомобил на годината, борбата беше много оспорвана. Надпреварата беше между Audi A3, BMW serie 3, Chevrolet Malibu, Citroen DS5, Peugeot 208, Peugeot 301, Renault Clio, Skoda Rapid. В крайна сметка големият приз, с най-много гласове, грабна новото BMW serie 3 (след като преди две години петата серия на марката също стана носител на приза в България). Александър Миланов, управител на BMW Group България прие наградата, която му бе връчена лично от министъра на транспорта Ивайло Московски.

В категорията 4х4 оспорваната надпревара беше между Citroen C4 Аircross, Great Wall Steed 5, Hyundai Santa Fe, Mazda CX-5, Peugeot 508 RXH. Почетната статуетка и приза Кола на годината през следващата година ще носи изцяло новият Hyundai Santa Fe. Стефан Митов, търговски директор на Индустриал комерс прие приза.

Въпреки, че в категорията Ван първото място си оспорваха само три автомобила, номинациите бяха много силни – Dacia Lodgy, Opel Zafira, Ford B-Max. С чувство за хумор, изпълнителният директор на Мото-Пфое Димо Николов каза, че преди година отново от председателя на журито на конкурса е получил призът на Ford Focus (за кола на 2012 г.) и след като тази година приема приза за ван на годината за Ford B-Max, то догодина традицията трябва да продължи.

Екологичните автомобили навлизат все повече и започват да заемат своето място в автомобилният свят като пълноправни електрически или хибридни возила. Тази година в категорията Екоавтомобил се надпреварваха четири много силни модели – Lexus GS 450h, Opel Ampera, Peugeot 508 HYbrid4, Toyota Yaris HSD. Големият приз бе присъден на електрическата Ampera, която е и настоящият европейски автомобил на 2012 г. Люба Ганчева, ПР Мениджър на Опел България прие наградата.

По традиция журналистите определят и още номинации за компании с особен принос през годината за развитието на автомобилният бизнес като цяло в България.

Специална награда по време на церемонията бе връчена на българската компанията "Литекс Мототор" за инвестиция на годината. От гола поляна край ловешкото село Баховица, компанията изгради завод, в който вече се произвеждат автомобилите от китайската марка Great Wall. За една година тя успя да изгради дилърска мрежа от 15 представителства в страната и лекотоварният Steed 5 стана най-продаваният в сегмента у нас. Иво Деков директор „Маркетинг” в „Литекс Моторс” прие наградата.

Лукойл получиха наградата за гориво на годината заради Иновативните си горива Екто.

За застраховател на годината бе избран „Булстрад”.

Глобул получиха приза за подобряване на безопасността по пътищата чрез кампанията "Шофирай безопасно, говори с хендс фрий".

В трудните икономически времена, финансовият въздух е жизненоважен за продажбите на нови автомобили, затова изборът на ПАК за лизингодател на 2013 година определи Уникредит лизинг. Призът прие Румен Иванчев, главен изпълнителен директор на компанията.

Специална награда тази година за иновации в областта на системите за сигурност и безопасност и за новото поколение ESP (И Ес Пи) – 9 Премиум получават представителите на Бош в България.

За отличната си работа през годината Мартина Йорданова, ПР на София Франс Ауто, вносител на автомобилите Пежо, бе избрана да носи престижната титла "ПР на 2013 г."

Конкурсът "Автомобил на годината в България" е основан през 1996 г., като тогава се избира само лек автомобил и модел 4Х4. От 1999 г. се обявява и категорията "ван на годината. През 2007 г се включва "Камион на годината". С появата на все повече хибридни и електрически автомобили от 2011 г. се учредява и категория е "екоавтомобил на годината".

Провеждането на бляскавата церемония, която за първи път от историята на конкурса е в такъв формат стана възможно и благодарение на партньорите от Лазурит 97, Sony, Castrol, MS Yahting, Chivas, Маргел и любезните домакини от хотел Шератон. За „сладък” финал на тържеството шеф Ради Стамболов беше сътворил уникална торта във формата на ретро автомобил.

За перфектната организация на събитието се бяха погрижили от екипа на Еспо Тийм.
 

Facebook comments