fbpx Йети съществува | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Йети съществува

Йети съществува

София - Любляна, Словения

Когато говорим за Йети, имаме нагласата за силно, много добре екипирано и сигурно в стъпките си животно, което може да мине отвсякъде. Не случайно и Skoda избират това има за първия си SUV, с който дават заявка за сериозно присъствие в сегмента на големите. След като за първи път през 2005 г. в Женева видяхме концептуалния модел, днес Yeti вече е на пътя. Успяхме да видим възможностите му в реални условия, в двудневен тест по криволичещи, селски пътища на живописна Словения.
Дизайнът говори за собствен стил, който кореспондира с корпоративната идентичност, но в същото време има своя уникална визия. Логото и поставено точно на върха на характерния “нос”, който продължава по дължина капака и след това комуникира с централната конзола вътре в купето. Нещо като негово естествено продължение. Фаровете са на нивото на предната решетка, което дава усещането именно за джип. Със просвет от 180 mm и по-широк протектор на гумите, Yeti ни показа по-късно, как безпрепятствено мина по нарочно направено екстремно трасе. Предната броня допълва оф-роудското излъчване, както и задната, която освен функционалност, има и чисто дизайнерски функции, като контрастира с черната броня. Видимостта от предните седалки е отлична, а за да могат да се любуват на красивите горски пейзажи и задните пътници, разполагат с голямо панорамно стъкло, което може да се покрие и с мрежа.

Заедно с това вътрешният комфорт се допълва от достатъчно пространство за краката на предните пътници, удобните облегалки, като шофьорското място може да се регулира електрически в различните посоки. Освен това, задните пасажери са разположени два сантиметра по-високо, така че “ефекта кино” доставя допълнително удоволствие. Системата Vario Flex експериментирана в модела Roomster, тук също е внедрена, като позволява движение на всяка една от задните три седалки. Така средната може да бъде сгъната и от 5 места джипа може да предложи вече 4 - нещо, което е типично за лукс сегмента. Ако пък задните седалки се махнат, то тогава товарния обем достига до изключителните 1760 л. При такава ситуация автомобилът предлага и специална система за закрепване на товара, така че да не се размества при движение.

При сух път 96% от движението автомобилът изминава само с предно предаване. Когато ситуацията стане по-критична, електронно движението се разпределят между предните и задните колела, като задното предаване може да достигне до 90 %
Затова, когато шофирахме с висока скорост през тесен макадамов път, гарниран с остри завои поведението бе безупречно - без никакво подхлъзване или занасяне. За комфорта допринасят и 16’ гуми, отлични за оф-роуд терен.
Истинският си характер Yeti показа на специално подготвен оф-роуд полигон. Екстремното спускане (може би около 45%!) успяхме да направим благодарение на системата off-road mode. Останахме на неутрална скорост, натиснахме само едно копче, вдигнахме краката от педалите и машината започна сама да се спуска. Инстинкта те кара да натиснеш спирачката, но умната кола си знае работата. Усещаш, че няма да има проблеми. Това е и първата подобна система в света, която функционира при неутрална скорост (при останалите автомобили е нужна първа предавка) от 0 - 8 км/ч. Защото е резонно подобен екстрем да бъде преодолян бавно. Последваха два също много сериозно странични наклона и тръгване от средата на баир. Първоначалното ни леко съмнение за възможностите на този компактен SUV, бе абсолютно разсеяно.Разбира се, автомобилът се предлага с пълен наръч от системи за сигурност. С ESP са оборудвани всички версии 4х4.

Yeti се предлага с два бензинови и три двулитрови дизелови мотора (всички с турбокомпресори), като може да се избира между 6-степенна механична или иновативната 7-степенна DSG скоростна кутия, която се предлага с бензиновия 1,2 литров мотор с предно предаване. На ринга чешкият оф-роудър се изправя срещу Kia Sportage, Nissan Qashqai, Toyota RAV, Suzuki SX4.