New Mazda 3

Японска чувственост

Едва ли вече има някой, който не е разбрал за т.нар. японски дизайнерски стил „KODO – душа на движението“. Достатъчно е да погледне Mazda. На японски “Кодо” означава „сърцебиене, вълнение“. И безспорно бестселъра на японската марка, новата тройка, обръща погледите на пътя, още повече с брандираните по страничните врати коне в луд бяг. Те също не са случайни – изобразяват японското словосъчетание Jinba ittai, което изразява сливането в едно на кон и ездач. Третото поколение на популярния модел атакува здраво пазара с технологични и дизайнерски решения.

Явното оръжие на новата Mazda 3 е нейната външност. Красавицата привлича с ярък силует, мускулести линии и хищен поглед. Японските „очи“ са „гримирани с всичко - светещи кръгове, светодиоди и насочващи лупи. Профилът излъчва готово за скок младо диво животно, което още не е осъзнало силата си.

Интериорът е изцяло променен и е много по-модерен, изчистен и ергономичен. Всичко изглежда много лесно за комуникация и на практика е така. Акцент на информационно табло е големият оборотомер, а останалата информация от бордовия компютър е разположена встрани от него и се командва от десния лост под волана.

Head Up информационен дисплей точно на нивото на очите, е голямо удобство за шофьора и изписва скоростта, както и друга важна информация, свързана със системите за сигурност.

Приятна изненада е и 7-инчовия централно разположен екран, с 5 бутона, който може да се управлява с докосване. За шофьора, обаче, докато пътува може би е по-лесно да избира функциите от селектора, разположен на централната конзола под скоростния лост. Още по-приятна изненада е, че цялата информация е на български, както и навигацията.

Всички материи в купето са много приятни на допир и видимо от висок клас. Елегантното съчетание на пластмаса с винил и украса с бляскав хром вдигат нивото. Седалките са малко по-твърди, но въпреки това удобни при дълъг път.

Багажникът е покрит със специална кора, която е изключително лесна за почистване.

Автомобилът е оборудван с HiFi аудиосистема BOSE Sound System с цифров усилвател, 9 високоговорителя, система за компенсиране на шума е подобряваща усещането за звука, както и система, която подобрява surround ефекта. Затова дори и при по-висока скорост съчетанието на шум и звук от уредбата не дразни.

Тройката определено е за по-спортни натури. Возията е малко по-твърда и дава по-директно усещане за пътя. В същото време се усеща комфорт, отговарящ на съвременния динамичен начин на живот. Воланът е умерено тежък и дава стабилност при владеене на пътната ситуация.

Тестовият хечбек е оборудван с дизеловия мотор SKYACTIV-D 2.2 CD 150 к.с. с автоматична 6-степенна скоростна кутия. Както и самите цифри говорят японката дърпа здраво напред. При пътуването по магистралата средния разход беше около 5 л/100 км. В градски условия при тази мощ се увеличава с около два литра повече.