fbpx Произведено в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Произведено в България

Произведено в България

Колкото и ние, българите вечно да не вярваме и по-скоро да рисуваме с тъмни краски всички перспективи, българският завод за автомобили вече е построен. Това видяхме ние, група журналисти, по време на неофициално посещение в изцяло новопостроените мощности край ловешкото село Баховица. Впечатляващо е дори само да видиш табелата „Завод за автомобили Great Wall”. Общият терен е 500 дка, като са изградени две големи халета (за сглобяване на моделите и склад), както и терен за пристигане на тировете с части и място за готовите автомобили.

На практика конвейрите са монтирани и са в пълна бойна готовност. С гордост споделиха, че вече са сглобени и първите десет автомобила, като още първият е издържал водния тест без нито една капка вода в купето.
Съвсем скоро от Китай ще пристигат на варненското пристанище тирове с отделните части (готови, боядисани), а в завода ще се асемблират. Първоначално ще се сглобява малката градска кола Voleex С10, като след това ще започне и асемблирането на SUV-а Hover, както и пикапа Steed. На следващ етап ще се прибави и седана Voleex C30.

Официалното рязане на лентата се окачва да бъде в края на февруари догодина, като първоначално в завода са наети 120 момчета, всичките изключително млади – средната възраст на инженерите е 25 години, а на работниците едва 19! Тяхната подготовка и „проиграване” на процеса текат интензивно всеки ден. Една от най-важните задачи е всички да работят в екип и в същото време да има ясна представа за това, кой в кой момент е на смяна и носи отговорност за извършените операции. „Това са най-добрите млади хора, с които някога съм работил”, сподели шотландецът Алекс Крамп, който е бил преди това управител на завода на NISSAN в Южна Африка. Нямаше как да не усетим, че всички са много ангажирани с идеята и твърдо убедени, че производството, което ще излезе от поточната линия ще е на най-високо ниво. Малко остава да видим...

Целият цикъл преминава през 105 пункта. Всеки автомобил преминава през 7 точки за контрол на качеството на поточната линия. Накрая получава индивидуален паспорт и сертификат за качество. Моделите са оборудвани с двигатели, разработени съвместно с Bosch, които покриват Евро 5. Ще има и нови мотори, разработени на принципа на даунсайзинга (по-малък работен обем, по-малък разход и повече мощност). От завода смятат, че интерес ще представляват версиите с фабрично монтирани газови системи с 5години гаранция. Литекс Моторс партнира с водещия световен производител на LPG системи – холандската компания Vialle. Така за пиката например изплащането на газовата система ще става за около 20 хил. изминати километра, след което икономията на гориво ще е сериозна.

Планът предвижда през тази година да бъдат произведени 2000 автомобила, които ще бъдат лансирани на нашия и съседните ни пазари. Капацитетът на завода е 50 000 на две работни смени и 70 000 на три. До 2015 г. инвестиционния план предвижда да работят и 2000 души. Една от най-сериозните задачи сега, е да бъдат намерени и развити дилъри на марката в европейските държави. В Италия, например Great Wall е доста добре приета и след 2012 г. автомобилите ще бъдат лансирани и там, както и във Великобритания, като ще се произвеждат и модели с десен волан.

 Мениджърският екип на завода (в средата Алекс Крамп)