fbpx Пътуване с Mercedes-AMG GLE 53 към зимните емоции (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пътуване с Mercedes-AMG GLE 53 към зимните емоции (тест драйв)

Когато един автомобил може да създаде емоции, преживявания и картини, които оставят следа дълго време в съзнанието, то значи си е изпълнил по най-добър начин предназначението. Да те заведе сигурно на точното място. Така с мои приятелки вече имаме традиция от няколко години в някой от януарските снежни уикенди в подножието на Мальовица да си създадем и преживеем „полянка парти“ без конкретен повод, за което много хора (без да сме скромни) биха ни завидели. А за него не се изискват почти никакви усилия – само истинско желание и малка подготовка, която всъщност е най-приятния момент.

Какво ни трябва? Три сгъваеми столчета, масичка, кошница с продукти, чаши (задължително поне стъклени, ако не кристални), поларени одеяла, апрески (за дълбокия сняг). Задължително качваме и трите чифта ски, защото преди това малко загряваме с няколко пускания на пистата на Мальовица. И най-важното – трябва ни достатъчно голям багажник и сигурен автомобил, който ще ни заведе да „нашата“ девствено снежна, тайна полянка.

Тази зима четвъртият член на компанията ни е новият Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ (последният да затвори вратата). Седемместният SUV със спортен пакет, редови шестцилиндров двигател, електрически компресор, турбокомпресор и фантастична мощност от 435 к.с.Какво повече да искаме – лукс, комфорт, много място и безкомпромисна проходимост.

Сядам зад волана и бързаме да напуснем сивата София. Чувствам се като пилот на самолет (въпреки, че нямам такива умения) и леко съм се стегнала, защото толкова много неща има на борда пред мен, че трудно мога да ги осъзная всички наведнъж. На таблото са разположени два 12-инчови дисплея (31,2 см) зад специално благородно стъкло - един за приборите и един за информационната система MBUX, която за наша гордост е разработена от българския екип на Visteon в София. Реакцията на тъч екранът е по-добра дори от тази на смартфона ми (а смея да твърдя, че той е от Мерцедеса на смартфоните). Функциите са безкрайни. Поне схващам, че управление на мултимедията става по няколко начина - с тъчскрийна, с интересния тъчпад на централната конзола, със сензорните бутончета на волана и …с гласови команди. Apple CarPlay и Аndroid Auto са интегрирани стандартно. Боже, не знам ще ми стигнат ли три дни, да разуча всичко! И въпреки това има много интуитивност в командите.

Комфортът в купето е мега. Спортните ергономични седалки обгръщащи тялото и дават дузина възможности за най-прецизно наместване, както и функция масаж. Масивният AMG Performance волан с кожа Nappa и с алуминиеви планки за превключване на предавките сам по себе си също е мини компютър. Пред очите, без да пречи обаче на вниманието, е Head-up дисплей, който предлага фантастичен изглед на най-нужната за шофьора информация. Кожената тапицерия е с контрастни шевове.

Аудиосистемата Burmester предлага истински оркестър на живо – високоговорителите са във вътрешна облицовка на тавана и композират триизмерен звук - за всяко отделно място, може да бъде настроен специфичен звук като „Live“ или „Easy Listening“. Опционалното амбиентно осветление с 64 цвята, които изгряват по вечерно време е връх в светлинното изкуство.

Седалките от втори и трети ред могат да се сгъват, като образуват напълно равен под, а тези от втория могат и да се плъзгат допълнително според необходимостта. Ние сваляме средната, за да промушим ските и има още много място за целия багаж – все пак имам 630 л обем.

Пътят към Мальовица, който е относително тесен, като всеки планински, е истински зимен. Признавам, че шофирането по снежни пътища не е от любимите ми упражнения и с изключително малко автомобили съм била напълно спокойна. Е, с този GLE изпитах истинско удоволствие и дори, ако не виждах бялата покривка пред мен, никога не бих казала, че карам по сняг.

4MATIC + задвижването на всички колела осигурява истинско удоволствие от шофирането. Напълно променливото разпределение на въртящия момент между предния и задния мост осигурява още по-добра пътна динамика, висока стабилност при движение и пътна безопасност при всякакво състояние на пътното платно. С програма за шофиране „Curve“ автомобилът може да се наклонява активно в завои, като намалява напречните сили до минимум и увеличава осезаемо комфорта и динамиката. С програма за шофиране „Comfort“ ROAD SURFACE SCAN със стереокамера обхваща пътното платно пред автомобила. Амортисьорите биват задействани така, че движенията на каросерията при преминаване над неравностите на пътя значително се намаляват.

За да паркирам се налага да навляза с двете колела в повече сняг – имам притеснения да не забуксувам или подхлъзна. Точно обратното – 2,2-тонната машина изобщо не отбелязва, че все пак не сме на чист асфалт. Маневрира без проблем. Тук добавям, че 9-степенната скоростна кутия AMG SPEEDSHIFT TCT 9G работи повече от съвършено и останах възхитена, когато имах възможност да натисна по-здраво педала вече на чист асфалтов път.

Само си представете, че ускорението 0-100 км / ч е за впечатляващите 5,3 сек, а максималната скорост електронно е ограничена до 250 км/ч (мисля, че и повече може). Както и по-горе споменах към двигателя е добавен хибриден компонент EQ Boost с 48-волтова електрическа система, която за кратко добавя 22 к.с. към наличните 435. Между агрегата и скоростната кутия е вграден електрически мотор, а допълнителният компресор с електрозадвижване помага на традиционната турбина.

С нашия GLE стигаме почти до поляната, която обаче е скрита от директните погледи от естествена ограда с борове. Снегът е 50 см и ние сме първите й гости. 15 минути подготовка и сме готови да се насладим на прекрасното зимно слънце.

На връщане към София в края на деня колоната от коли от Самоков е сериозна, затова оставям машината сама да се управлява. Почти. Залагам адаптивния круиз контрол и буквално с един пръст придържам волана. Освен, че спазва дистанцията и лентата, чете знаците и кара с указаната по тях скорост, сама прави завоите и преценява с каква скорост може да си мине и съответно намалява, след което ускорява. Колкото и всеки уважаващ себе си шофьор първо

Цената на Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ започва от 167 400,00, като заради 7-те седалки може да ползва данъчен кредит, което променя доста финансовите параметри. Много ли са малко ли са – както е модно да се казва „всеки си преценЯ“, но съм категорична, че няма човек, който да не остане истински впечатлен от това технологично съвършенство. Всичко останало е в графата „гроздето е зелено“.