fbpx Видяхме в България първото BMW XM - впечатляващ дизайн и изключителна мощност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Видяхме в България първото BMW XM - впечатляващ дизайн и изключителна мощност

етикети

Първото в историята BMW M бе представено в България. Моделът излезе в годината на 50-годишния юбилей на най-мощната буква M и за пръв път представи High-Performance автомобил с електрифицирано задвижване. Plug-in хибридната система, която включва V8 бензинов двигател и особено мощен електромотор, осигурява впечатляваща динамика на BMW XM с мощност от 653 к.с. осигурена от двигателя с вътрешно горене с 489 к.с. и електрическото задвижване 197 к.с.

BMW XM ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди, съпроводено от заредения с енергия, изключително емоционален за осемцилиндрови двигатели звук на спортната изпускателна система. Тя е оборудвана с клапи с безстепенно електрическо управление, както и за пръв път при модел на BMW M подредени един над друг, хексагонални двойни ауспухови накрайници.

BMW XM е акцентът в моделната офанзива през юбилейната година на марката и в същото време е първият оригинален BMW M Автомобил след BMW M1. Прецизните акценти в екстериорния дизайн на High-Performance SAV напомнят на легендарния спортен автомобил със средноразположен двигател. От декември 2022 г. BMW XM ще се произвежда в завода на BMW Group в Спартанбърг, САЩ и ще бъде въведен на пазара през пролетта на 2023 г. Най-важните пазари за САЩ, Китай и Средният Изток.

С бутона M Hybrid на средната конзола могат да бъдат активирани трите режима на шофиране, сред тях и ELECTRIC за шофиране с нулеви локални емисии при скорост до 140 км/ч и пробег от 82 до 88 километра* според WLTP. За тази цел разположената в дъното на автомобила литиево-йонна батерия разполага с използваем енергиен капацитет от 25,7 кВтч. 

Мощността на двата двигателя достига до пътя с помощта на системата за задвижване на четирите колела M xDrive, като в режим 4WD Sport подаването на по-висока мощност към задните колела е особено силно изразено.

През есента се очаква у нас и появата на още по-впечатляващото BMW XM Label Red с мощност от 748 к.с. и ускорение от 3,9 секунди и максимален въртящ момент от 1000 Нм.

Цена за BMW XM за България e 340 350 лв. с вкл ДДС, а на BMW XM Label Red - 390 400 лв. с вкл ДДС (от юли 2023 г.)

снимки: Ина Георгиева