fbpx Премиера за новия Opel Grandland в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Премиера за новия Opel Grandland в България

На специално събитие в София официално бе представен новия новия Opel Grandland, който само след дни широката публика у нас ще може да види на Автомобилен салон София 2022 (3-15.06.2022). Спортно-елегантният SUV с интуитивно управление на функциите и новаторски технологични решения, носи модерното лице на марката с характерния Opel Vizor, предлага изцяло цифрови показания на арматурното табло Pure Panel, водеща в класа технология на светлините – адаптивна система на предните светлини IntelliLux LED® Pixel Light със 168 светодиодни елемента.

Друга съвременна технология в новия Grandland, която спомага за допълнително повишаване на безопасността на всички участници в движението - особено при шофиране през тъмната част от денонощието и по тъмни извънградски отсечки, е системата Night Vision. Нейната инфрачервена камера регистрира наличието на хора и животни на пътя на разстояние до 100 метра пред Grandland въз основа на разликите между тяхната телесна температура и тази на околната среда. 

Новост при Grandland е и системата за асистенция на водача Highway Integration Assist, която работи в комбинация с автоматичната трансмисия. Въз основа на данните от фронталната видеокакамера и радарните сензори, системата съчетава работата на няколко различни функции за асистенция, за да направи шофирането още по-спокойно и безопасно. Адаптивният круиз контрол поддържа автоматично дистанцията до движещото се отпред превозно средство в съответствие със зададената скорост и заедно с функцията за активно позициониране в лентата за движение осигурява стабилната траектория на Grandland в средата на лентата.

Налични са и множество други асистиращи системи като 360-градусовата панорамна камера, Асистентът за автоматично паркиране, система за предупреждение за сблъсък в движещия се отпред автомобил с функция за автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци, предупреждение за неволно напускане на лентата за движение, система за разпознаване на пътните знаци, функция за установяване на умора и сънливост на водача и круиз контрол.

Разбира се и тук ергономичните активни седалки за водача и пътника отпред притежават сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Aktion Gesunder Rücken e. V. - Инициатива за подобряване здравето на гърба) и спомагат за поддържане на оптимална позиция на тялото зад волана.

С новия Grandland Opel се придържа и към изпълнението на своята стратегия за електрификация. Клиентите на мощните, високоефективни plug-in хибридни варианти имат възможност за избор между версии с предно предаване или с електрическа система за задвижване на четирите колела. Grandland Hybrid4 съчетава мощността на бензиновия двигател 1.6 с турбокомпресор и два електромотора за изходяща мощност на електрическа система до 221 kW (300 к.с.). 

Моделът се предлага и с 1,5-литров дизелов агрегат с мощност от 130 к.с. и с осемстепенна автоматична трансмисия, както и с 1,2 литровият изцяло алуминиев бензинов турбо мотор с директно впръскване 130 к.с. с 6-степенна ръчна или 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Новият Opel Grandland започва със стартова цена от 50 185 лв. с ДДС. Цената на плъг-ин хибрида с един електромотор е 90 280 лв. с ДДС, а версията Hybrid4 започва от 90 505 лв.