fbpx Skoda Kamiq - точно по мярка (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Skoda Kamiq - точно по мярка (тест драйв)

етикети

Точно преди година, в дизайнерското студио в Млада Болеслав, имах изключителната възможност да съм една от 50-те журналисти в света, на които пред затворени врати бе представено новото оръжие на чехите - Skoda Kamiq. Още тогава, от пръв поглед бях убедена, че този модел ще размести пластовете и ще са настани твърдо в супер конкурентния сегмент на компактните градски кросоувъри. И фактите го доказват – производството буквално не достига, за да задоволи интереса към новия модел. Година по-късно съм зад волана на Kamiq в пътуване към любимия Мелник и Сандански. Доволна съм, че първите ми положителни впечатления тогава, не са ме излъгали и днес се потвърждават. Камъкът си тежи на мястото! (За новия си модел чехите изваждат нова дума от езика на ескимоския етнос инуити, обитаващи северна Канада и Гренландия, която започва с К и завършва на Q. Kamiq те използват за нещо, което ти е по мярка във всеки един смисъл или казано иначе - като втора кожа. Но освен това Kamеn на чешки означава и камък).

 

В крак с новия тренд на все по-малки, но ефективни мотори вземаме тестовия модел, които е с 1.0 TSI с мощност/115 к.с., с 6-степенна трансмисия, а като опция може да бъде оборудван и със 7-степенна DSG. Категорична съм, че ако не знам за еднолитровия мотор, няма да го разпозная. Двама души с по един по-камерен куфар сме и не усещам липса на мощ. Карам с позволението 130-150 км/ч на магистралата. Със сигурност сега някой ще контрира: „Ами ако сте четирима?“. Пак ще върви много добре, но ако толкова не ви отговаря на темперамента има решение – 1,5/150 к.с. и стреляте като пушка.

 

Включила съм адаптивния круизконтрол, който следи и спазва разстоянието спрямо предния автомобил, както и системата Lane Assist, която държи лентата (заедно с Front Assist са включени в стандартното оборудване). Пътуването е леко и приятно и спокойно си разговаряме по различни житейски теми. Всъщност личното ми убеждение е, че шофирането трябва да е незабележимо, но ясно удоволствие, което ти действа подсъзнателно и когато пристигнеш в крайната точка трябва да се чувстваш приятно от часовете прекарани на четири колела. Е, Kamiq го може! Ако търсите обаче шофьорски адреналин – това не е вашият автомобил и път. Има достатъчно писти, където можете да си го изкарате с мощни автомобили.

 

Много ми допада, това че стоя високо на пътя (с 37 мм по-високо 37 в сравнение с Škoda Scala), което дава допълнителна сигурност и видимост. Профилът също говори за сила – високо позиционираното купе с отлична линия на покрива, който в най-високото ниво е панорамен, дава представа, че това е автомобил от SUV отбора. Допълнителният просвет, широките колелета, красивите джанти и дифузьор подчертават силния характер.

Задната част на автомобила предлага нов прочит на класическата за марката С-форма на задните светлини, като включва кристални форми и елементи. Kamiq е първият ŠKODA SUV за европейския пазар, на който логото е изписано с големи букви на цялата задната врата, а името отстрани вляво.

 

В купето много ми допада огромния тъч екран на мултимедията – цели 9,2 инча, който се предлага в най-високото ниво. Средният е 8-инчов, а базовия 6,5 инча. Изцяло нова е и линията на централния панел, за да може много елегантно да бъде „поставен“ този екран. Виртуалният кокпит пред мен също огромен – 10.25 инча. Прави ми впечатление, че виждам прекрасно информацията и без очилата за близко гледане, което говори за отлична разделителна способност.

 

На фона на красивите пясъчни върхове на Мелник разглеждаме Kamiq. Веднага може да бъде разпознат като член на SUV семейството на ŠKODA. Широката радиаторна решетка с двойни ребра и чупка в средата, която е типична за дизайна на SUV моделите при ŠKODA, както и от отличителните линии върху предния капак, който дават усещане за мощ. Сребристите предни спойлери подчертават офроуд дизайна. За първи път при Skoda дневните светлини са поставени над основните и така Kamiq става абсолютно разпознаваем.

 

Четирите квадрата на дневните LED светлини блестят като диаманти и се виждат много отдалече. За първи път при ŠKODA се появяват и динамични или както ги наричаме трасиращи предни и задни светлини (ще ни напомнят на тези на Audi). На пътя създават усещане за премиум.

 

Както е известно, вече няма ŠKODA без Simply Clever решения. В Kamiq те са повече от 20. Той е първият автомобил в сегмента, който предлага като опция умни странични протектори на ръбовете на вратите, които се появяват, когато вратите са отворени (за първи път обаче бяха представени при появата на Kodiaq). Лично за мен това е едно то най-умните предложения. Така се предпазва от увреждане както самия автомобил, така и паркираните в близост други автомобили.
Опционалното електрическо отваряне на багажника е още едно супер удобство, особено, когато има много багаж за разтоварване. Багажникът се отваря и затваря само с едно натискане на бутон. От ниво на оборудване Ambition нагоре, подвижно LED фенерче може да бъде открито отстрани на багажното отделение. Бутонът за електрическо отключване на сгъваемия теглич също се намира в багажното отделение.

 

Освен бензиновите мотори, за почитателите на дизела при Kamiq е наличен четирицилиндровият 1,6л/115 к.с., в комбинация със 6-степенната скоростна кутия и 7-степенната DSG. Много добро предложение е и фабричната уредба на метан – 1,0л/90 к.с. с 9 л бензинова резерва. Оборудван е с 6-степенна механична скоростна кутия.
За тези, които търсят повече адреналин в шофирането е специалното спортно шаси Sport Chassis Control, което е по-ниско с 10 мм от стандартното, като при него се предлагат четири режима на задвижване - Normal, Sport, Eco and Individual.