Страшният приятел

Eдно е сигурно – няма как да не те забележат, когато си с големия SUV на Ssang Yong, който изключително удачно носи името Actyon. Малко странна кръстоска между всъдеход и спортно купе, но определено носещ  “душата” и на двете. Автомобилът, с който бях аз, е оборудван с топ дизеловия мотор 2,7 л /163 к.с. Като натиснеш педала, дето се казва, не си знае силата. А и леко заплашителната визия на голям, сърдит и мускулест спортяга принуждава другите да ти дадат път.

Предната част внушава много динамика. Фаровете също имат този сърдит израз, но пък осигуряват много добра видимост на пътя. Допълнителен акцент са интегрираните в предната броня кръгли халогени. За това, че Actyon може да се справи без проблем и с черните пътища, говори изключително високата му стойка, предния бъмпер и подкарталната защитна решетка. Истински офроудър! Тъй като наистина е с доста високо окачване, много удачна се оказа страничната стъпенка, която има широка стъпка и бутони срещу подхлъзване. Всички аксесоари са изработени от инокс и на практика не могат да се олющят, като така имат вечен живот.

Освен визия, автомобилът притежава и качества за преминаване по неравни терени. Пътуването ни към Перперикон предостави именно такива възможности, защото пътят до там от едната посока е убийствен за автомобили. Благодарение на нашият мъжага преминахме “трасето”. Наричам го именно трасе, защото е достойно за състезание. В допълнение, ако ситуацията стане по-тежка, всъдеходът може да превключи на режим 4WD и то в движение, само с превъртането на бутон. Още един режим, е понижаващата предавка 4L, която се включва при спряло движение и е нужна за най-трудни терени. Като офроудър Actyon е оборудван със системата за спускане - HDC (Hill Descent Control). Тя се активира също само с натискане на бутон и автомобилът бавно намалява до 7 км/ч. Той поддържа постоянно тази скорост, независимо от градусите на спускане. Оборотите са 1500 и това осигурява оптимална тяга.

И ако излезем отново извън купето, то силно подвигната задница е едно най-интересните неща в дизайна. Именно тя довършва профила на хищник, готов да скочи. Допълваме картината с красиви лети джанти от олекотени сплави и здрави гуми.

Грамадният автомобил има и много просторно купе, в което 5-ма възрастни ще се чувстват добре. Докато пътувахме, имах изключително усещане за простор, който се допълва от електрическия друпозиционнен люк на покрива. Предните седалки са електрически, което е сериозно удобство. Въпреки ръста ми от 160 см успях да постигна много добра шофьорска видимост, благодарение на регулация в 8 посоки. През студените дни подгравянето им също е предимство, което сега обяснимо не ползвахме. Страничните огледала също са електрически и с подгравяне, като с удобен бутон се прибират. Основните функции на аудиосистемата са изнесени на големия волан, който много удобно попада в ръцете на шофьора. На голям кръгъл панел в дясно са групирани другите функции.


Практични се оказаха основните ниши. Тази под централната колона събра 3 мобилни телефона и фотоапарат. Касетата под централния подлакътник също има възможности за всякакви по-дребни предмети. Само нишите във вратите са тесни и не събират дори и малка бутилка, но пък за нея има място също в центъра. Като минус за такъв автомобил, е липсата на бордови компютър.

Това, което прави впечатление на пръв поглед, е малкото багажно пространство, защото под кората е скрита резервна гума и инструменти. Но в последствие се оказа, че не е толкова малко и на практика събрахме доста багаж. Дълбоки ниши около гумата събират различни дребни предмети. За превоза на повече багаж задните седалки се сгъват и са получава абсолютно равен товарен отсек – така без проблем се побират дори чифт велосипеди, сноубордове или по-големи куфари.

Останах силно впечатлена от двигателя и забележителната му икономичност. Автомобилът може да измине с едно зареждане повече от 1000 км. Освен това работата му в ниски обороти е перфектна. Не е нужно дори превключване на по-ниска предавка, ако се наложи по-рязко изтегляне. Реакцията е много сигурна. Моят модел беше съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия с много отчетливи предавки, но мисля, че съчетанието с 6-степенна автоматична също ще даде много добри резултати.

Накрая остава да спомена цената, която е още по-забележителна, но за тези, които успеят да се включат в “играта” навреме. Тя започва от 23 917 лв. без ДДС за бензиновия мотор, като може да се ползва данъчен кредит.

Коментари

Валутата лева ли е наистина?!!! Това прилича на БМВ!

Да, няма грешка в цената - лева е!

Моля коментирайте