fbpx Магията на двата силуета | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Магията на двата силуета

След като в края на миналата година у нас започнаха продажбите на Citroen C4, интересът към модела стана голям. Определено автомобилите правят впечатление по българските пътища с авангардния си дизайн.


Наскоро и аз имах възможност да изпитам С4 по пътя до Сандански, и обратно, като заедно с колеги тестваме и "двата силуета" на модела - хечбека с 5 врати и тривратото купе. Едно от постиженията по пътя бе на колега, който направи среден разход до Сандански 3,5 л/100 км дизел. Наистина впечатляващо, като в никакъв случай не е карал само с 90 км/ч. '


С новия модел французите задоволяват исканията на широка клиентела - от тези, които търсят по-компактна кола за града, но и много добра и за по-дълги пътувания, до тези, които предпочитат авангардните решения. Друга отличителна черта на С4 е, че базовото оборудване е на много високо ниво. В него влизат круиз-контрол, датчици за задно паркиране, фарове за мъгла, двузонов климатик, разбира се системите ESP, ASR, ABS, EBA, Hi-Fi аудиосистема със CD-чейнджер, датчик за дъжд и др.
Още със сядането в колата отбелязваме, че има много пространство за задните пътници и се разполагаме "като баровци" - имаме и широка средна облегалка, а целият интериор ни създава усещане, че участваме в модерен филм, в който всички елементи са techno. На дигитален дисплей от полиран алуминий, разположен по средата на таблото, много отчетливо, дори и от задните седалки се вижда скоростта и други индикации за автомобила.

Иновация на Citroen е неподвижната
централна колона на волана


на която са изнесени управлението на различни функции. В първия момент шофьорът може да остане озадачен, че се случва нещо нередно, но всъщност това е много удобно решение. На специален дисплей, вграден в бордовото табло, се изписват данните за функциониращите системи. Отказваме се да включим круиз-контрола, защото при доста оживения трафик по пътя почти няма да можем да го ползваме.
Още с влизането в колата усещам аромата на елегантен парфюм и докато си мисля, от кого идва, се сещам, че това е другата иновация - вграден парфюмиран флакон във вентилаторните решетки.
Имахме възможност да пробваме цялата гама от двигатели на С4, а тя е много богата - варират от 1,4 л до 2,0 л ( 90 - 180 к.с., дизеловите са в границите на 92 - 138 к.с.), бензинови и дизелови.

Безспорно оставаме най-впечатлени от мощния двулитров, с който катерим пътя към резиденцията

"Св. Врач", а на другия ден отиваме до Мелник и Роженския манастир. Сред пейзажа на пясъчниците, там и автентичното селце Рожен, колите изглеждат като извънземни. Всъщност формата на C4 напомня на по-малкия събрат С3, но е още по-изразителна. Символът с двата шеврона отпред е увеличен, а издължените блок-фарове допълват линията (кленонови, следящи движението). Все пак хечбекът има по-мека форма, за разлика от купето, което като че ли е настръхнало да пребори всички на пътя. Него го карам на връщане и то допада много на моята ескпресивна натура. Седалките са спортни и обхващат добре тялото. Тясното пътенце към Рожен (защото не мога да го определя иначе) е като част от трасе за рали, а тривратката се справя блестящо на завоите. На малките прави отсечки е много напориста и уверена.
Към София се прибираме с хечбек с двулитров дизелов двигател и сме четирима души в колата. Тук проличава предимството на такъв мотор, който те кара да се чувстваш уверен, когато изпреварваш в много малка отсечка. Не се чувствам уморена от това пътуване и може би това е един от основните показатели за качество на един автомобил - когато на дълги разстояния не усещаш километрите...