fbpx Новото Renault Clio – жажда за живот (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новото Renault Clio – жажда за живот (тест драйв)

 

Да се събудиш в утрото на прага на зимата, с изглед към морето, което е обляно в злато от слънцето, да ти бучи тишината в ушите, а вълните кротко да галят плажа, е почти нереална приказка. А долу, на паркинга, ме чака новото компактно Clio, крещящо отдалече в яркия си оранжев цвят: “Хайде, какво чакаш, идвай да си говорим с морето! Само ние, тримата, сме!“.
И докато в страната е мрачно, дъждовно и сиво, изживяваме един прекрасен ден край Варна, който ме връща към спомените за едно прекрасно изминало лято, пълно с преживявания, емоции, плуване в малки заливчета, чаши бяло вино по залез и ароматно кафе в ранни утрини, флиртове, свобода на душата, жажда за живот…

 

Гларусите ги няма и плажа Кабакум е повече от странно тих, но аз имам най-добрата компания – само един поглед и този уникален цвят Valencia Orange (благодарение на специалната обработка с покритие в оранжев цвят, използвана за първи път в автомобилната индустрия) ме кара да живея в ритъма на лятото.

Новото, пето поколение на емблематичния модел, от който са продадени около 15 милиона броя продължава де е символ на свободните по дух хора, които могат да живеят тук и сега. Лансирано през 1990 г., Clio се превръща в най-продавания модел на Renault в световен мащаб. Става любима кола на французите и всяка година бележи ръст в продажбите.

 

Въпреки, че отвън промените не са толкова сериозни и в голяма част запазват познатия силует, линиите са по-изваяни, а предна част е доста по-мощна. Радиаторната решетка е по-голяма, а предната броня е по-издадена със силно изразителни централни въздухозаборници. Full LED светлините с познатата за марката "С" форма се забелязват отдалече и този светлинен подпис приобщава модела съм новият дизайнерски език на марката. Наличието на блестящ хром дава много изискан стил на цялата визия.

 

По отношение на размерите, новото Renault CLIO е с 14 мм по-късо (дължина 4 048 мм, широчина 1 798 мм), но по-просторно отвътре, което ми дава и леко предимство спрямо основния му конкурент Peugeot 208. Купето е снижено с до 30 мм (височина 1 440 мм) за увеличена аеродинамика и атлетичност. 17-инчовите джанти (в зависимост от версията) засилват динамичния вид на автомобила. Антената тип „перка на акула“ е толкова секси, както русия перчем на загорял от слънцето младеж. 

 

Формата на багажника е оптимизирана, за да стане максимално кубична и съответно оптимално използваема. Първокласната аудиосистема BOSE е напълно интегрирана и не се отразява на обема на багажника, който е увеличен до 391 литра (плюс 26 литра пространства за съхранение на вещи в купето), което го прави най-големият в своя клас. Супер хитро и практично е наличието на двоен под, а задните седалки при сгъване образуват равен под.
Светлините, преминаващи върху вратата на багажника, създават впечатление за по-широка задна част на автомобила.

 

Всъщност истинската промяна е вътре, в купето. Интериорът е изцяло променен и вдъхновен от по-високите сегменти както по отношение на усещането за качество, така и по отношение на технологиите, онези, които те карат да се усещаш, че си част от модерното време.

Докато пътуваме от София до Варна установявам, че седалките са изключително удобни и интуитивно съм убедена, че по тях е работено сериозно, защото след толкова дълъг път (освен това ни валя през цялото време), когато пристигнахме не се чувствах уморена. По-късно научавам, че са взети от по-високия клас автомобили. Осигуряват по-добра опора, благодарение на по-дългата основа на седалката и по-обгръщащата форма. Затова и моят колега, който гони 100-те килограма сподели, че се чувства отлично. Техният полумек гръб значително увеличава пространството за коленете на пътниците на задните седалки, а новите по-тънки подглавници във формата на запетая подобряват видимостта отзад и дават повече простор за пътниците на задните седалки.

 

Очите ми обаче първо попадат на големия 9,3-инчов мултимедиен дисплей, който благодарение на вертикалното си разположение на централната конзола създава впечатлението, че е два пъти по-голям от 7-инчовата версия. Досега това е най-големият внедряван дисплей в модел на Renault. Той е с леко извит екран, вдъхновен от този на Espace и визуално увеличава арматурното табло. Стои супер модерно и дава усещането, че пред теб е инсталиран личният ти таблет или ултрабук – нали са нашето второ „аз“. Тук се проектират всичките функции на новата свързана система EASY LINK като мултимедия, навигация с впечатляваща видимост, информационно-развлекателната система, както и настройките MULTI-SENSE системата (отварям скоба, че навигацията има удобна функция easy link, която при написване на името на обекта, хотела, заведението, фирмата, директно излиза адреса - при нас, за съжаление във Варна не сработи и явно е въпрос на по-точна синхронизация на данните).

Адмирирам това, че отдолу има бутони тип „клавиши на пиано“ и бутони за управление на климатика за по-лесна употреба. Тоталната дигитализация и дизайнерска минимизация в някои модели от високите класове, където всичко се избира и командва само с докосване от екрана, често пъти отвлича вниманието и лично аз не ги намирам за много удобни. Скоростният лост е по-къс, но по-повдигнат и много удобен – точно на една ръка разстояние.

Другата промяна е цифровият екран пред шофьора, който заменя традиционните аналогови прибори. С размер от 7 до 10 инча, TFT екранът дава възможност за персонализация на визията, като 10-инчовата версия, която ще се появи по-късно тази година, ще включва GPS навигация на дисплея.

 

Все по-капризните клиенти ще могат да задоволят своите търсения благодарение на гама пакети за персонализация, като избере външния вид на централната конзола, арматурното табло, панелите на вратите, волана и подлакътниците. Налични са цели осем цветови комбинации за интериора и иновативно предложение за персонализация със специални цветове за линията, формирана от въздуховодите, простираща се по цялата ширина на арматурното табло. CLIO е налично също с амбиентно осветление в осем различни цвята.

 

Базовият двигател за новото Renault Clio е атмосферен 1,0-литров 3-цилиндров мотор с мощност 75 к.с. и 5-степенна механична скоростна. Следващият бензинов двигател от ново поколение е 1,0-литров 3-цилиндров мотор с турбокомпресор и развива мощност от 100 к.с. като освен с 5-степенна механична скоростна кутия, се съчетава и с иновативна безстепенна автоматична скоростна кутия X-Tronic. Дицзеловият мотор е 1.5 Blue dCi с 85 и 115 к.с.

Renault Clio ще се предлага малко по-късно тази година и с хибриден бензинов 1,6л/140 к.с. агрегат, е-Tech.

Цената на модела започва от 23 990 лв. и в най-високата си версия достига до 37 690 лв.